Logo image
Logo image

Care sunt cauzele fricii de șofat?

5 minute
Conducerea unui automobil este o experiență satisfăcătoare și complet firească pentru multe persoane. Însă unora dintre noi nu ne place să ne implicăm în această activitate și deseori ne este chiar frică să ne urcăm la volan.
Care sunt cauzele fricii de șofat?
Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Frica de șofat este o stare emoțională pe care unii oameni o experimentează atunci când se urcă la volanul unui automobil. Această fobie se poate declanșa în situații și condiții diverse. Una dintre principalele sale caracteristici este o frică paralizantă, care împiedică pacientul să folosească automobilul. Citește în continuare pentru a descoperi care sunt cauzele fricii de șofat.

Așadar, care sunt cauzele fricii de șofat?

Fricile care ne chinuie pe mulți dintre noi atunci când ne urcăm la volan sunt diverse. În anumite cazuri, pacientului îi poate fi frică de accidente sau de folosirea greșită a schimbătorului de viteză. Alteori sursa problemei este traseul pe care mașina trebuie să-l parcurgă (o autostradă, un bulevard, etc.).

Unele persoane nu suportă să conducă noaptea sau la viteze mari. Frica de șofat prezintă 3 dimensiuni:

Dimensiunea cognitivă

Aceasta se referă la gânduri legate de accidente, de pierderea controlului și de frica de moarte (moartea proprie, a celorlalți pasageri sau a pietonilor).

Dimensiunea emoțională și fiziologică

Persoanele care suferă de frică de șofat experimentează anxietate, tensiune musculară, nesiguranță, greață și transpirație excesivă. Alte simptome posibile sunt vederea încețoșată, tahicardia, diareea sau tremurăturile.

Șofatul propriu-zis

Some figure

Frica de șofat îi obligă pe pacienți să evite să conducă sau să facă asta doar în condiții speciale. De pildă, aceștia s-ar putea urca la volan doar când au pe cineva alături, când pot conduce pe anumite șosele, când nu trebuie să depășească viteza minimă, când este lumină afară sau când străzile sunt goale.

Gradul fricii experimentate de șofer poate varia în funcție de limitările sau dificultățile cauzate de fobie, precum și de nivelul de disconfort resimțit.

Unii pacienți nu pot nici măcar să se urce la volan. Alții preferă să lase pe altcineva să conducă mașina, să meargă pe jos sau să ia un taxi. Deseori victimele fricii de șofat nu se supără dacă irosesc mult timp pentru a ajunge la destinație, dacă au posibilitatea de a parcurge un traseu mai liniștit.

Frica de șofat afectează viața de zi cu zi. Pacienții pot ajunge să respingă oferte de muncă care îi obligă să conducă, să cheltuiască mulți bani pe transport public, să refuze să ajute cunoștințe sau chiar să evite excursiile pe timp de weekend.

Frica de șofat zdrobește stima de sine. Persoana afectată se simte inferioară celorlalți, frustrată și incompetentă.

Majoritatea pacienților care suferă de frică de șofat tind să aibă puțină experiență (sub 2 ani de când au început să conducă), dar și șoferii experimentați pot fi afectați de această fobie. Femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani sunt foarte vulnerabile. Iată care sunt cauzele fricii de șofat:

  • Accidentele rutiere (indiferent dacă pacientul l-a produs sau nu)
  • Învățarea bazată pe frică sau lipsa încrederii în abilitățile proprii
  • Anxietatea și stresul cauzate de alți factori (locul de muncă, familia, etc.)

Frica de șofat poate fi depășită?

Acum că ai aflat care sunt cauzele fricii de șofat, cu siguranță vrei să descoperi cum o poți învinge. Iată câteva sfaturi care îți vor fi de mare ajutor:

1. Creează o atmosferă relaxantă

Some figure

Deseori prietenii și membrii de familie te pot intimida când se află în mașină. În acest caz, poți ruga persoana respectivă să stea pe bancheta din spate sau chiar să nu te însoțească.

Poartă haine confortabile pentru a evita instalarea presiunii în orice regiune a corpului. Ascultă muzică relaxantă și cumpără un odorizant plăcut.

2. Practică respirația abdominală

Când simți că nu mai poți controla o situație și că ești pe cale să experimentezi un atac de panică, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să practici respirația abdominală.

Lasă aerul să pătrundă prin nas și să coboare spre plămâni. Stomacul trebuie să se dilate cât mai mult posibil. Apoi, expiră încet pentru a-ți relaxa corpul. Repetă acest truc de mai multe ori.

3. Apelează la expresiile pozitive

Some figure

Dacă îți este frică să conduci un autovehicul, poți apela la toate acele expresii și cuvinte care îți măresc încrederea și stima de sine. De pildă, încearcă să rostești următoarele afirmații pozitive:

  • „Conduc cu grijă și nu am depășit limita de viteză”.
  • „Știu că sunt un șofer atent și bine pregătit”.
  • „Conduc pe banda corectă pentru a mă simți mai în siguranță”.
  • „Am planificat această călătorie. Știu unde mă îndrept și sunt pregătit”.

4. Înfruntă-ți fricile

Cea mai bună modalitate de a învinge frica de șofat este să șofezi. Avansează treptat, începând să conduci la orele la care traficul nu este aglomerat. Optează pentru străzi liniștite și condu cu o viteză foarte redusă. De îndată ce capeți mai multă încredere în tine, frica va dispărea.

Terapia de expunere este unul din cele mai eficiente moduri de a învinge frica de șofat. Dacă nu iei măsuri pentru a o depăși, intensitatea fobiei va crește până când problema devine de necontrolat.

5. Fă pași mărunți

Some figure

Dacă îți este frică să șofezi, cel mai probabil nu vei putea parcurge trasee lungi pe timp de noapte. În ciuda acestei limitări, fă mici progrese până când te simți pregătit să conduci. De pildă, începe să ții cheile în mână pentru câteva minute, apoi să stai în mașină cu motorul oprit.

Mai târziu, încearcă să parcurgi o singură stradă sau să mergi în jurul blocului. Avansează la străzile principale cu semafoare. Folosește banda dreaptă a autostrăzii până ce ajungi la prima ieșire, după care schimbă banda.

6. Cere ajutor

Există multe persoane care îți pot oferi susținerea de care ai nevoie pentru a învinge frica de șofat. Le poți ruga să te însoțească primele dăți când conduci sau cel puțin să te asculte și să-ți ofere opinia lor.

După ce stabilești care sunt cauzele fricii de șofat în cazul tău, trebuie să încerci să fii deschis. Uneori primul pas spre recuperare este să vorbești despre problemă și sentimentele tale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.