Logo image
Logo image

Remedii naturiste pentru cataractă

6 minute
Cataracta este o afecțiune oculară din ce în ce mai întâlnită. Pe lângă tratamentul prescris de medic, folosește câteva remedii naturale pentru a accelera vindecarea.
Remedii naturiste pentru cataractă
Ultima actualizare: 10 octombrie, 2018

Cataracta este o problemă aproape endemică a secolului al XXI-lea din mai multe motive. Printre ele se numără creșterea populației vârstnice, factori legați de nutriție și cauze fiziologice sau utilizarea excesivă a dispozitivelor cu ecrane luminoase. Pentru ca tratamentul prescris de medic să fie mai eficient, este necesar să apelăm la remedii naturiste pentru cataractă.

Ce este cataracta?

Pierderea vederii are loc atunci când lentila ochiului (numită cristalin) devine opacă. Acest lucru înseamnă că „lupa” pe care o avem în ochi își pierde transparența și începe să se întunece din ce în ce mai mult, până când devine o „perdea” care împiedică procesul de formare a imaginilor pe retină. Este ca și cum lentila unei camere video s-ar murdări din cauza acumulării de reziduuri și nu ar mai fi capabilă să capteze imagini.

Some figure

Cataracta reprezintă o boală oculară degenerativă și nedureroasă. Cel mai evident simptom al acesteia este aspectul ochilor. Un fel de „voal lăptos” acoperă progresiv pupila, care își va pierde culoarea neagră pe măsura ce bolnavul îmbătrânește, devenind în cele din urmă gri.

Cataracta este cauzată de acumularea unei proteine în cristalin, ceea ce duce la apariția acestui „voal” care blochează accesul luminii la retină.

Îți recomandăm și:

4 tratamente naturale pentru cataractă

Some figure

Acest proces este unul treptat, pupila putând fi acoperită în totalitate în cazurile cele mai severe, persoana bolnavă ajungând la orbire. Cataracta afectează aproape jumătate din populația cu vârsta de peste 65 de ani.

În cazuri foarte severe, poate fi necesar ca persoana bolnavă să fie operată. Din păcate, în multe cazuri, acest tratament nu duce la îmbunătățirea vederii. Trebui să-ți contactezi medicul oftalmolog pentru a primi o evaluare personalizată a situației și a perspectivelor tale de însănătoșire.

Însă există numeroase opțiuni naturiste pe care le poți încerca înainte să recurgi la o intervenție chirurgicală. Aplicând trucurile pe care urmează să ți le prezentăm, vei putea trata cataracta, încetinindu-i și poate chiar oprindu-i definitiv evoluția. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este recomandat să-ți consulți medicul oftalmolog.

Lentila este compusă din apă în proporție de 75%, iar proteinele și distribuția acestora reprezintă factorul care afectează abilitatea de a percepe lumina.

Îți prezentăm câteva remedii naturiste pentru cataractă. Diabeticii și femeile sunt mult mai predispuși la îmbolnăvire, la fel și persoanele care au rude deja afectate de cataractă.

Cei care folosesc doze mari de corticoizi (peste 15 mg pe zi) pentru perioade lungi de timp sau cei care fumează sunt, de asemenea, mai vulnerabili.

Some figure

Remedii naturiste pentru cataractă și obiceiuri ce ajută la prevenirea bolii

  • Trebuie să ai o dietă bogată în vitaminele A și C, esențiale pentru țesuturi și pentru buna funcționare a ochilor. Pentru a obține vitamina A consumă legume și fructe „roșii” (morcovi, portocale, papaya, etc.), precum și spanac. Acesta din urmă este foarte recomandat pentru a împiedica dezvoltarea cataractei. Pentru a-ți satisface necesarul de vitamina C, există o gamă largă de produse pe care poți să le consumi, cum ar fi spirulina și frunzele sau uleiul de Moringa.
  • Elimină băuturile care conțin zahăr, dar și zahărul pur din dieta ta. Zahărul slăbește sistemul nervos și contribuie la degradarea acestuia. Din aceleași motive, evită consumul de cafeină și alcool.
  • Trebuie să consumi surse naturale de antioxidanți. Printre acestea se numără portocalele, lămâile, grepfrutul, căpșunile, strugurii negri, broccoli, roșiile, uleiul de măsline și uleiul de Moringa. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi ce se pot acumula la nivelul ochilor și care pot favoriza cataractele.
  • Adoptă o dietă bogată în acizi grași Omega-3. Îi poți obține din suplimente alimentare sau consumând pește (în special pește gras) sau semințe de in, semințe de chia sau uleiuri. Conform mai multor studii, consumul de ton o dată pe săptămână îți reduce riscul de a dezvolta cataractă cu până la 12%.
  • Mucoasa oculară nu trebuie lăsată să se deshidrateze. Bea multă apă, cel puțin doi litri pe zi. Evită mâncarea foarte sărată sau condimentată.
  • Ficatul este strâns legat de vedere. Este foarte important să menții sănătatea acestui organ.

Recomandări pentru a preveni cataracta

Comportamentul și atitudinea ta sunt foarte importante pentru a preveni, stopa și chiar vindeca cataracta. Ține seama de următoarele:

  • Fă-ți programare periodic (cel puțin o dată la doi ani) la medicul oftalmolog pentru a-ți consulta ochii.
  • Protejează-ți ochii de razele ultraviolete purtând ochelari de soare și pălării/șepci atunci când ieși afară.
  • Evită să te expui la razele ultraviolete din solar (UVA), acestea fiind mai periculoase decât cele emise de soare (UVB).
  • Dacă nu ai o cameră perfect întunecată în care să dormi noaptea, folosește o mască pentru somn. Glanda pineală produce melatonină (hormonul care întârzie îmbătrânirea) în timp ce dormi, dar numai dacă ești înconjurat de întuneric.
  • Nu fuma.
  • Urmează un tratament adecvat dacă suferi de diabet.
  • Practică „relaxarea oculară”, un adjuvant excelent atunci când folosești remedii naturiste pentru cataractă. Fă acest lucru timp de jumătate de oră privind insistent o plantă, o frunză verde sau un câmp liniștit și menținând o stare de liniște.

Îți recomandăm și:

7 alimente pentru tratarea degenerescenței maculare

Medicina naturistă susține că principalele motive pentru care cataracta se dezvoltă sunt adoptarea unei diete nesănătoase și existența de boli care provoacă tensiune a mușchilor oculari. Cataracta este mult mai des întâlnită la diabetici și fumători, neafectând întreaga populație vârstnică.

Toți factorii de risc enumerați anterior previn irigarea cu sânge și nutrienți a cristalinului. Pentru a preveni cataracta, este necesar să urmezi o dietă adecvată, bogată în nutrienți și să faci mișcare pentru a elimina tensiunea mușchilor oculari.

Remedii naturiste pentru cataractă

  • Mierea este un aliat celebru în lupta împotriva cataractei. Aplică miere pură (nerafinată) pe ochi. Aceasta are proprietăți antibiotice și ajută la curățarea și hrănirea ochilor.
  • Aplică-ți o infuzie de anason sau cartofi cruzi pe pleoape timp de o oră în fiecare zi.
  • O infuzie zilnică cu ardei roșu sau plante de tipul Euphrasia ajută la încetinirea dezvoltării cataractei.
  • Folosește zilnic picături pentru ochi cu sare marină filtrată. Inițial aceasta îți poate irita ochii.
  • Pune câteva picături de lămâie diluată în ser sau în apă pură. Este posibil să-ți dea senzații de arsură dacă ochii tăi sunt murdari sau suferi de conjunctivită, dar nu-ți vor face niciun rău și au proprietăți curative minunate.
  • Uleiul de ricin se află printre cele mei bune remedii naturiste pentru cataractă. Udă-ți degetele și aplică acest ulei pe marginea ochiului, astfel încât să pătrundă la interior. Uleiul de Moringa este, de asemenea, foarte bun, dar te va irita mai mult din cauza proprietăților sale antibiotice. Aplică pe ochi unul dintre aceste două uleiuri timp de cel puțin o lună. Poți să folosești și uleiul de in sau de cod, câte o picătură în fiecare noapte.
  • Aloe Vera. Aplică două sau trei picături de pulpă făcută piure.
  • Felii de ceapă rece. Ține feliile de ceapă în frigider pentru o jumătate de oră și apoi pune-le pe ochi timp de cinci minute.
  • Fierbe mușețel (25 g), soc (30 g), un cartof, jumătate de castravete și semințe de in (15 g) într-un litru de apă. Apoi înmoaie comprese în acest amestec și aplică-le pe ochi.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lam, D., Rao, S. K., Ratra, V., Liu, Y., Mitchell, P., King, J., Chang, D. F. (2015). Cataract. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.14.
  • Mathew, M. C., Ervin, A.-M., Tao, J., & Davis, R. M. (2012). Antioxidant vitamin supplementation for preventing and slowing the progression of age-related cataract. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004567.pub2
  • Pollreisz, A., & Schmidt-Erfurth, U. (2010). Diabetic Cataract—Pathogenesis, Epidemiology and Treatment. Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1155/2010/608751
  • VIT P, JACOB T. (2008). Putative anticatarat propiertes of honeys studied by the actions of flavonoids on a lens culture models. J. Health Sc. 54(2): 196-202.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.