Cheia reușitei în viață e încrederea în tine
La un moment dat fiecare dintre noi întâmpină eșecuri și înfrângeri în viața sa. Asta nu înseamnă că nu ai încrederea în tine necesară, dar poate însemna că ai neglijat anumite aspecte importante.
Pentru a obține ceea ce vrei de la viață, încrederea în tine este un ingredient esențial. Numai tu știi care sunt calitățile și defectele tale, așa că de ce n-ai încerca să-ți acorzi o șansă? În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.
Ca să-ți împlinești visele, dezvoltă-ți încrederea în tine!
Fără îndoială te vei regăsi în situații în care lucrurile nu decurg așa cum îți dorești. Ca orice alt om, ai și tu limite. Dacă chiar vrei să faci un lucru anume, cine sau ce te oprește să acționezi? Cel mai probabil, te confrunți cu diverși factori care îți afectează încrederea în tine.
Însă, dacă vrei într-adevăr ceva, îl poți obține—dar trebuie să-ți stabilești niște obiective clare. Nu te lăsa intimidat de mărimea viselor tale. Câteodată te vei simți neputincios, dar acest lucru nu este decât un simptom al nesiguranței. Când vrei ceva cu adevărat, nu îl poți decât dacă depui un efort în acest scop.
Învață din greșeli
Este foarte ușor să privești un eșec ca fiind ceva umilitor, ceva care te obligă să regresezi și care este o sursă de rușine. Multe persoane se gândesc la proiecte minunate, dar nu reușesc niciodată să le ducă până la capăt din cauza faptului că întâmpină un eșec la un moment dat.
Te-ar putea interesa și:
Eșecurile constituie o ocazie de învățare. Ele ne ajută să vedem mai clar realitatea și să ne putem reorganiza planurile. Nu este nicio problemă dacă întâmpini un eșec. Însă cea mai mare greșeală pe care o poți comite este să nu încerci deloc.
Nu renunța niciodată din cauza unui eșec—din contră, mergi mai departe și străduiește-te să obții cele mai bune rezultate posibile.
Nu te compara niciodată cu ceilalți
Comparațiile nu te vor ajuta niciodată să-ți îmbunătățești încrederea în tine. Nu există doi indivizi identici în lume, așadar nu are rost să te compari cu ceilalți. În fond, fiecare are propriile sale calități și defecte. Ceea ce contează este să încerci să te îmbunătățești ca individ și să nu faci rău altora.
A avea încredere în tine înseamnă să nu simți nevoia să „copiezi” pe nimeni. Ești unic, iar comparațiile nu vor face decât să-ți sporească nesiguranța. Evită această capcană deoarece riști să pierzi mereu. Ai încredere în forțele tale!
Concentrează-te asupra realizărilor tale
Este greu să avem încredere în noi înșine atunci când întâmpinăm obstacole succesive. Chiar dacă suntem conștienți de faptul că eșecurile reprezintă experiențe importante care ne ajută să mergem mai departe, acestea ne pot zdruncina încrederea, făcându-ne să simțim că nu are rost să mai încercăm.
Arunci când te vei confrunta cu asemenea situații (deși cu siguranță ești deja familiarizat cu ele), nu te îngrijora. Gândește-te la toate lucrurile pe care ai reușit să le realizezi până acum și nu te critica prea aspru. Trece în revistă chiar și cele mai mici succese, pentru că și acestea te vor ajuta să-ți recapeți încrederea în tine.
Te-ar putea interesa și:
Atunci când te simți din nou puternic, emoțiile negative care te copleșeau dispar. Acest tip de impas nu este doar o consecință a dificultăților pe care le întâmpinăm.
Deseori chiar modul în care privim viața ne poate face să eșuăm. Așadar, concentrează-te asupra realizărilor tale pentru a-ți recăpăta încrederea în tine și apoi mergi mai departe.
Stabilește-ți obiective realiste
Dacă toate obiectivele tale în viață sunt fanteziste, încrederea în tine nu îți va fi de niciun folos. În acest caz, indiferent cât de mult te străduiești, nu vei reuși niciodată să ai succes deoarece alergi după himere.
Cel mai bine este să-ți stabilești obiective mai modeste, pe care știi că îți stă în putere să le atingi. Evită fanteziile grandioase—pe lângă faptul că te vor conduce spre eșec, drumul pe care îl vei străbate va fi plin de frustrări.
Pariază pe tine însuți
Un ultim sfat pe care vrem să ți-l împărtășim este să pariezi mereu pe tine însuți. Încrederea în tine trebuie dezvoltată în mod conștient. Dacă vrei ceva, spune-ți: „Da, pot!”
Este perfect normal să ai îndoieli sau în anumite zile să întâmpini impasuri, iar încrederea în tine să-ți fie zdruncinată. Cu toate acestea, trebuie să rămâi ferm pe poziție și să-ți permiți să riști.
Chiar dacă este posibil să eșuezi, riști ca visurile tale să fie zdrobite sau ai în față numai obstacole, merită să pariezi pe tine însuți—numai așa vei reuși să câștigi în viață.
Ți-ai pierdut vreodată încrederea în tine? Cât de des îți permiți să-ți asumi un risc? Dacă ai nevoie de puțină încredere, sperăm că sfaturile prezentate în acest articol îți vor fi de folos. De ce nu începi să pariezi pe tine însuți chiar de azi?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Burns, K. M., Burns, N. R., & Ward, L. (2016). Confidence—More a Personality or Ability Trait? It Depends on How It Is Measured: A Comparison of Young and Older Adults. Frontiers in Psychology, 7, 518. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.00518
- Höchli, B., Brügger, A., & Messner, C. (2018). How Focusing on Superordinate Goals Motivates Broad, Long-Term Goal Pursuit: A Theoretical Perspective. Frontiers in Psychology, 9, 1879. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01879
- Liu, X., Xu, Y., Ge, Y., Zhang, W., & Herrera, F. (2019). A Group Decision Making Approach Considering Self-confidence Behaviors and Its Application in Environmental Pollution Emergency Management. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(3), 385. https://doi.org/10.3390/ijerph16030385
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.