Logo image
Logo image

Cum să gătești legumele pentru a obține un gust delicios

4 minute
Când vine vorba de gustul legumelor, cel mai important este modul în care le gătești. Ține cont de sfaturile de mai jos pentru a obține cele mai gustoase rețete cu legume. 
Cum să gătești legumele pentru a obține un gust delicios
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Creativitate și cunoștințe utile: aceasta este rețeta de succes pentru a obține preparate apetisante și gustoase cu legume. Nu știi cum să gătești legumele pentru ca gustul lor să fie pe măsura beneficiilor oferite? Nu îți face griji. Există numeroase opțiuni, pe care te invităm să le descoperi în rândurile care urmează.

„Nu îmi plac legumele, nu mănânc așa ceva…”  Asta spun multe persoane de îndată ce văd ceva verde, portocaliu sau mov în farfurie. Însă nu este atât de greu să convingi copiii sau chiar adulții să consume legume bogate în vitamine și minerale.

Sosuri, creme și aluaturi: cea mai bună „acoperire”

  • Sosurile și cremele sunt modalități excelente de a masca gustul amărui al legumelor. Brânza este, de asemenea, o alegere excelentă, mai ales pentru pastele cu legume. Încearcă să prepari fasole verde cu ouă sau șuncă și broccoli fiert în aburi cu maioneză.
  • Foitajul poate fi, la rândul lui, de mare ajutor. Poți umple acest aluat cu legume și alte alimente sănătoase, precum praz, spanac sau pește. Există, fără îndoială, opțiuni nelimitate.

Cum să gătești legumele a căror problemă este textura sau gustul dulce

Some figure

Cum să gătești legumele pentru a avea un aspect apetisant și un gust pe măsură? Există mai multe variante. Unele legume, precum cartofii dulci, au un gust dulce atunci când le prepari la grătar sau le călești în tigaie.

  • Când gătești cu ulei rădăcinoase, dovlecel sau dovleac, uleiul se încinge repede și umezeala de la suprafață se evaporă.
  • Acest efect poartă denumirea de reacție Maillard. Leguma se caramelizează la exterior, devine mai gustoasă și mai crocantă, iar interiorul este moale.

O altă opțiune ar fi să fierbi rădăcinoasele pentru a le înmuia și a prepara un piure.

Cum să gătești legumele în funcție de culoare

Mov

Legumele mov au un conținut bogat de antioxidanți. Fasolea, cartofii, sparanghelul și varza roșie conțin antociani, molecule instabile, solubile în apă. Acestea își pierd culoarea când le fierbi, drept pentru care îți recomandăm să le consumi în stare crudă sau să adaugi elemente acide în apă. De exemplu, varza roșie se gătește în oțet.

Roșii

Betaina este substanța care oferă culoarea roșie legumelor. Acest compus este solubil în apă și rezistent la căldură, drept pentru care legumele roșii trebuie gătite la fel ca cele mov.

Verzi

Motivul pentru care unele legume sunt verzi este conținutul lor de clorofilă, o substanță solubilă în apă. Legumele verzi trebuie fierte pentru scurt timp în cantități mari de apă cu sare și clătite cu apă rece. Poți să le coci pe grătar sau să le călești în tigaie, după care să le stropești cu zeamă de lămâie.

Legumele de un verde închis nu își pierd culoarea la fel de ușor deoarece conțin carotenoide, care le oferă o nuanță portocalie sau roșiatică.

Albe

Cartofii, anghinarea, conopida, ceapa și alte legume albe se decolorează sau capătă o nuanță maronie după ce le tai din cauza anumitor enzime din compoziția lor. Poți preveni acest efect dacă le ții într-un castron cu zeamă de lămâie diluată cu apă.

În plus, nu este indicat să fierbi sau să coci pe grătar legumele albe pentru o perioadă lungă de timp.

Cum să gătești legumele pentru a le oferi un aspect și un gust apetisant

Some figure
  • Sarea îmbunătățește gustul roșiilor și al preparatelor dulci.
  • Mierea de albine diminuează gustul amar al andivelor și al cicorii. 
  • Alte legume amărui, cum ar fi cele cu frunze verzi sau ciupercile pot fi asezonate cu puțină sare.
  • O combinație gustoasă este de cea de dulce și amărui: mentă dulce-amăruie cu mazăre, pătrunjel în salate cu un dressing dulceag, chimen cu morcovi la grătar, etc.
  • Uleiul de măsline se combină excelent atât cu gustul dulce, cât și cu cel amărui.

Legume dulci delicioase

Mazărea proaspătă, morcovii și ardeii au o dulceață care pot fi accentuată cu ajutorul mierii de albine, al siropului și al alcoolului.

Combinația de dulce și gras este destul de îndrăzneață, dar merită să o încerci dacă vrei să convingi pe cineva să mănânce mai legume. Cu toate acestea, deși cartofii cu unt topit și supele cremoase sunt foarte gustoase, este indicat să le consumăm cu moderație.

Cum să gătești legumele picante, ușor acide

Some figure

Ardeiul iute, piperul și ghimbirul dau un plus de savoare mâncărurilor fade, supelor și tocanelor, însă trebuie consumate cu precauție.

Alimentele acre, cum ar fi zeama de lămâie, oțetul, vinul, rubarba, smântâna și iaurtul accentuează dulceața naturală a legumelor. Însă ai grijă să le folosești cu moderație dacă vrei să echilibrezi aromele.

Rețetă apetisantă cu legume

Cum să gătești legumele pentru a obține un preparat delicios? Iată una dintre cele mai gustoase rețete:

Legume cu brânză

Ingrediente

  • Broccoli, conopidă și morcovi
  • 3 linguri de unt (60 g)
  • Brânză rasă (după gust)
  • Sare și piper (după gust)
  • Puțină apă

Mod de preparare

  • Adaugă apă în tigaie pentru ca legumele să nu se ardă atunci când le gătești la aburi.
  • Adaugă bucățile de broccoli, conopida, morcovii, untul, sarea și piperul.
  • Lasă ingredientele să fiarbă la foc mic, cu tigaia acoperită, timp de câteva minute, până când legumele se înmoaie, dar rămân ușor crocante.
  • Ia vasul de pe foc, adaugă brânza și acoperă-l din nou pentru ca aceasta să se topească.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caracuel García, Ángel. “Técnicas de cocción saludables aplicables a la alimentación mediterránea.” (2008).
  • Lecoeuvre, Claire. “¿ Por qué comer productos ecológicos?: un beneficio tan colectivo como individual.” Le Monde diplomatique en español 269 (2018): 23.
  • Zacarías, Isabel, et al. Cocina Saludable: Cómo incluir 5 porciones de frutas y verduras por día. miguel betancourt martinez, 2015.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.