Despre obsesia pentru perfecțiune în zona intimă
În societatea contemporană, se observă o preocupare din ce în ce mai mare vizavi de perfecțiunea la nivel estetic. Până nu demult, era de neconceput ca o persoană să își facă griji în privința anumitor părți ale corpului. Acum însă, realitatea este alta. În ziua de azi, putem vorbi chiar despre obsesia pentru perfecțiune în zona intimă.
Mulți oameni se întreabă dacă nu cumva interesul vizavi de propria înfățișare a ajuns la extreme. Oare această preocupare aparent firească s-a transformat într-o obsesie care face mai mult rău decât bine?
Dorința de a te simți bine în pielea ta nu este sinonimă cu perfecțiunea în plan estetic. Starea de bine este accesibilă și benefică, însă perfecțiunea este imposibilă. Astfel, aspirând la ea, îți provoci numai frustrări.
Nimic nu este perfect. Întotdeauna poți găsi câte un defect pe care să îl ascunzi sau să îl corectezi. În plus, moda este în continuă schimbare, așa că există mereu riscul să nu mai poți ține pasul cu ea.
Obsesia pentru perfecțiunea fizică stă la baza multor tulburări mintale, de la anorexie și bulimie la bigorexie și chiar „dependență” de operații estetice.
Nemulțumirile privind propria înfățișare îți pot pune în pericol și sănătatea. Un exemplu îl constituie intervențiile chirurgicale în zona genitală. În prezent, nu numai părul pubian este o problemă. Mulți oameni apelează acum la chirurgie plastică pentru a-și remodela organele genitale.
Obsesia pentru perfecțiune în zona intimă: în căutarea vulvei perfecte
În ceea ce privește zona genitală femeiască, cea mai populară intervenție chirurgicală este labioplastia, care constă în reducerea dimensiunilor labiilor mici. Femeile care apelează la această operație consideră că au organele genitale prea mari sau prea mici. În orice caz, pacientele simt nevoia să schimbe ceva.
Unele femei susțin că optează pentru labioplastie pentru confortul oferit. Această intervenție poate avea beneficii multiple. Pe lângă faptul că rezultatul este considerat mai plăcut din punct de vedere estetic, unele femei apelează la ea pentru că dimensiunea labiilor le împiedică să practice anumite sporturi în mod confortabil sau să simtă plăcere în timpul actului sexual.
- Este adevărat că labiile proeminente pot fi deranjante în pat sau pe terenul de sport, însă acest lucru este valabil în foarte puține cazuri.
- Excesul de piele sau grosimea pot îngreuna penetrarea sau practicarea unor sporturi, cum ar fi alergatul.
Cu toate acestea, latura estetică joacă un rol important în majoritatea cazurilor. Ca urmare a facilitării accesului la nuditate, s-a creat un standard de frumusețe a vaginului. Astfel, la fel ca în cazul altor părți ale corpului, obsesia pentru perfecțiune în zona intimă trimite multe femei în sala de operații.
Vulva perfectă: o dorință firească sau influențată de alți factori?
Așa cum am spus deja, grija accentuată vizavi de frumusețea zonei intime este legată de nuditatea din ce în ce în ce mai prezentă. Corpul uman este înfățișat atât în pornografie, cât și în alte lucruri.
Dacă privim cu atenție, ne dăm seama că mass media ne influențează în mod considerabil atitudinea vizavi de propriul corp. Aceste mijloace acționează ca o oglindă și un punct de reper. Dorim să ne vedem reflectați în ea, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, ne schimbăm pentru a semăna cu cei care sunt reprezentați în acele imagini.
În cazul de față, dacă vezi mai multe zone intime cu aceleași caracteristici, te compari cu ele și ajungi să crezi că orice diferență este o imperfecțiune. Ulterior, prezența acelui presupus defect te frământă. Din acest punct, pot exista două reacții diferite. Fie accepți diferența, fie iei măsuri pentru a-ți schimba corpul. Aspirând către perfecțiune în zona intimă, multe femei optează pentru a doua variantă.
În trecut, aspectul organelor genitale nu reprezenta o preocupare majoră pentru nimeni. Desigur, au existat mereu discuții privind mărimea penisului, însă nu și în privința zonei intime femeiești.
Ajungem astfel să ne întrebăm ce se întâmplă. Oare obsesia pentru perfecțiune în zona intimă vine din noi sau, din contră, este generată de dorința de a corespunde imaginilor promovate în mass media?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Casale, C., Casale, D., Tébar, A., Sánchez, J. J., González, B., & Herrera, A. (2014). Reducción funcional y estética de los labios menores: Labioplastia con técnica de resección con colgajos especulares en «S». Clinica e Investigacion En Ginecologia y Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.gine.2012.12.012
- Oranges, C. M. (2015). Vaginal Labiaplasty. Plastic and Reconstructive Surgery. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000001776
- Aleem, S., & Adams, E. J. (2012). Labiaplasty. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ogrm.2011.11.006
- Sharp, G., Tiggemann, M., & Mattiske, J. (2016). Factors That Influence the Decision to Undergo Labiaplasty: Media, Relationships, and Psychological Well-Being. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sjv270
- Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). Psychological characteristics and motivation of women seeking labiaplasty. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291713001025
- Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). A comparison of risk factors for women seeking labiaplasty compared to those not seeking labiaplasty. Body Image. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2013.10.003
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.