Logo image
Logo image

Câteva dintre trăsăturile oamenilor asertivi

4 minute
Este esențial să știi când trebuie să spui că te-ai săturat de o anumită situație.
Câteva dintre trăsăturile oamenilor asertivi
Ultima actualizare: 12 februarie, 2019

Când a fost ultima dată când ți-ai ridicat glasul și ai spus „m-am săturat”? Nu este întotdeauna ușor să rostim aceste cuvinte. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect și să descoperi câteva dintre trăsăturile de bază ale oamenilor asertivi.

Oamenii se pot schimba în timp—inclusiv noi înșine. Personalitatea, valorile și atitudinile noastre se pot schimba pentru ca noi să ne adaptăm mai ușor provocărilor care ne ies în cale.

Inabilitatea de a ne schimba atunci când este cazul are un impact puternic asupra sănătății noastre emoționale. În loc să ne fie frică de schimbare, trebuie să o privim ca pe o oportunitate de a dobândi fericire, pace interioară și bunăstare.

Trăsăturile oamenilor asertivi – curajul de a spune ce gândești

Dacă petrecem câteva minute analizându-ne comportamentul zilnic, vom constata că avem tendința să spunem „da” mult mai frecvent decât „nu”—de multe ori chiar și atunci când „nu” ar fi răspunsul pe care am vrea să-l oferim.

Te-ar putea interesa și:

Emoțiile reprimate – riscuri pentru sănătate

Când eram copii, ni s-a spus că trebuie să fim politicoși, să spunem „da” atunci când ni se cere ceva, să mulțumim și să fim amabili în orice situație. Deși acest comportament este nobil și te ajută să fii o persoană mai bună, învață să fii asertiv. În cele ce urmează îți vom arăta de ce.

Some figure

Trăsăturile oamenilor asertivi și importanța acestora

În primul rând, a fi asertiv înseamnă să-ți aperi propriile drepturi, opinii și nevoi într-un mod respectuos, ținând cont de interlocutorul tău.

  • Nu este ușor să faci asta. Pentru a deveni mai asertiv, trebuie mai întâi să-ți stabilești limitele și să-ți protejezi stima de sine.
  • Ca să-ți poți apăra limitele personale, trebuie să-ți dai seama care sunt acestea.
  • A fi asertiv înseamnă să-i respecți pe ceilalți, dar și să ceri să fii la rândul tău respectat, să știi să asculți, dar și să-ți exprimi clar nevoile, preferințele și nemulțumirile.
  • Nu trebuie să-ți fie frică de pronumele personal „eu” („Eu nu accept să vorbești așa despre mine”, „Eu nu mai pot suporta această situație care îmi face rău”, „Eu simt că mă subapreciezi și nu mă respecți”).

Trăsăturile oamenilor asertivi și consecințele actului de a spune: „M-am săturat!”

Orice schimbare este însoțită de frică și nesiguranță. Atunci când ne confruntăm cu o asemenea situație, nu ne putem abține să nu ne imaginăm care pot fi consecințele posibile ale acțiunilor noastre.

  • Învață să fii asertiv în sfera familiei. Acest lucru poate fi puțin mai dificil deoarece reacția negativă a interlocutorului nostru poate fi însoțită de respingere.
  • Atunci când spui „M-am săturat!” la locul tău de muncă, riști să-ți pierzi slujba.
  • Dacă copilul tău are un comportament inadecvat și spui „M-am săturat!”, el s-au ea ar putea să se îndoiască de iubirea ta.
  • Consecințele negative ne sperie pe toți, dar nu trebuie să le lăsăm să devină pârghii în viața noastră. În loc să-ți imaginezi ce se va întâmpla și cum vei reacționa atunci când te vei afla într-o situație potențial negativă, fă-ți curaj și fii asertiv.
  • Deseori este mult mai periculos să rămâi într-o situație negativă decât să fii asertiv și să spui: „M-am săturat!” Deși poate nu-ți vine să crezi, asertivitatea îți va deschide noi uși și te va ajuta să fii mai fericit.

 

Some figure

Trăsăturile oamenilor asertivi și valorile acestora

Integritatea noastră emoțională este strâns legată de abilitatea de a acționa în conformitate cu sistemul de valori și credințele proprii. Dacă obișnuim să cedăm și să ne trăim viața numai pentru a le face pe plac celorlalți, la un moment dat nu ne vom mai putea recunoaște atunci când ne privim în oglindă.

  • Acesta nu este un mod de a trăi. Într-adevăr, este imposibil să obținem absolut tot ceea ce vrem și să ne exprimăm liber gândurile și sentimentele în orice situație.
  • Dar trebuie să fim consecvenți, să ne urmăm principiile și să-i respectăm pe ceilalți și pe noi înșine.
  • Pentru a putea trăi împreună cu alți oameni, trebuie să ținem cont de nevoile lor. Totodată, este imperativ să nu ignorăm ceea ce simțim în adâncul nostru.
  • Demnitatea și pacea noastră interioară nu reprezintă ceva facultativ. Dacă ne trecem pe noi înșine în plan secund în propria noastră viață și le permitem celorlalți să ne calce în picioare, stima și imaginea noastră de sine vor fi compromise.

Te-ar putea interesa și:

Fii tu însuți ca să fii fericit!

Nu-ți neglija valorile. Ascultă-ți vocea interioară și nu-ți fie frică să fii asertiv și să spui „M-am săturat!” atunci când este cazul. Oamenii se schimbă, dar nu peste noapte. Schimbarea este un proces treptat, alcătuit din numeroși pași mărunți care ne ajută să creștem și să ne maturizăm.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shaw, M. E. (1982). What is assertive behavior? Nurse Educator. https://doi.org/10.1097/00006223-198203000-00007
  • Nieves, E. J. (2002). The effectiveness of the assertive community treatment model. Administration and Policy in Mental Health. https://doi.org/10.1016/j.ecoleng.2008.12.036
  • Garner, E. (2012). Re-claim your assertive birthright. Ebook.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.