12 alimente care fortifică ficatul
Organismul elimină toxine prin intermediul ficatului, care filtrează sângele, protejând celelalte organe împotriva substanțelor nocive. În articolul de azi te invităm să descoperi care sunt cele mai bune 12 alimente care fortifică ficatul.
Importanța ficatului
Poate îți subestimezi ficatul și ai impresia că acesta este pur și simplu un organ nesemnificativ, clasându-se sub plămâni, stomac sau inimă. În realitate însă, ficatul execută niște funcții la fel de importante ca pomparea sângelui sau aprovizionarea organismului cu oxigen.
Rolul ficatului este să elimine toxinele acumulate în organism. Practic, corpul nostru se menține curat datorită ficatului. Însă, când acest organ este supraîncărcat, apar diverse probleme.
Dacă ficatul trebuie să elimine o cantitate excesivă de deșeuri, acesta devine suprasolicitat și nu își mai poate îndeplini funcțiile în mod corect. Drept consecință, se declanșează diverse boli și simptome nedorite.
Un alt rol al ficatului este producția fierii, lichid responsabil de detoxificarea organismului și metabolizarea grăsimilor și a proteinelor din alimentele consumate.
În cazul în care ficatul nu funcționează corespunzător, organismul nu are cum să se curețe și să absoarbă nutrienți. Ochii, creierul, inima și rinichii depind de ficat pentru a putea funcționa. Sângele are nevoie de acest organ pentru a elimina alcoolul și medicamentele.
Ficatul joacă un rol important și în ceea ce privește distrugerea globulelor roșii bolnave, descompunerea hemoglobinei și a insulinei și depozitarea vitaminelor și a mineralelor. După cum bine vezi, putem spune că ficatul este cel mai important organ din corpul uman!
Alimente care fortifică ficatul
O dietă sănătoasă este esențială pentru a facilita funcția hepatică și a promova eliminarea eficientă a toxinelor și metabolizarea grăsimii. Când ficatul este slăbit sau bolnav, primele simptome pe care pacientul le experimentează sunt:
- Dureri de cap
- Câștig în greutate
- Respirație urât mirositoare
- Oboseală
- Reacții alergice
- Intoleranțe alimentare
Iată câteva alimente pe care te sfătuim să le consumi pentru a evita problemele menționate anterior:
Usturoiul
Usturoiul este un aliment benefic pentru organism în mai multe moduri. Acesta conține sulf, ce activează enzimele ficatului și accelerează procesul de eliminare a toxinelor. În plus, usturoiul conține alicină și seleniu, nutrienți care protejează ficatul și facilitează detoxificarea acestuia.
Grepfrutul
Grepfrutul este o sursă importantă de vitamina C și antioxidanți. Ambele elemente sunt necesare pentru a curăța ficatul. Acest fruct stimulează producția enzimelor și susține funcția hepatică, prevenind depozitarea grăsimii și accelerând arderea acesteia.
Te-ar putea interesa și:
Alimente care fortifică ficatul: lintea
Datorită conținutului semnificativ de arginină, lintea este una dintre cele mai benefice leguminoase în ce privește îmbunătățirea funcției hepatice. Arginina susține curățarea organismului de amoniac, substanță a cărei toxicitate provoacă probleme neurologice precum confuzia și epuizarea.
Legumele crucifere
Legumele din această familie includ broccoli, varza furajeră, varza de Bruxelles și varza roșie. Deoarece conțin substanțe chimice care neutralizează toxinele, aceste legume sunt foarte utile pentru a detoxifica ficatul.
De pildă, fumătorilor li se recomandă să consume legume crucifere pentru a-și curăța organismul de nitrozaminele din componența fumului de țigară.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este celebru datorită conținutului său mare de antioxidanți. Acesta are abilitatea de a reduce cantitatea de grăsime acumulată la nivelul ficatului, optimizând astfel funcția hepatică. Din acest motiv, ceaiul verde este ideal dacă vrei să pierzi în greutate și să previi daunele produse de toxine.
Alimente care fortifică ficatul: roșiile
Pe lângă faptul că sunt delicioase și hidratante, roșiile conțin un purificator hepatic foarte puternic numit glutation. Mai mult, acest aliment conține și licopen, care protejează organismul împotriva cancerului mamar, cutanat, pulmonar și hepatic.
Legumele cu frunze verzi
Voinicica, spanacul și mangoldul reprezintă doar câteva dintre legumele fără de care nu ne putem menține ficatul sănătos. Acestea sunt alimente depurative eficiente, ce neutralizează efectele metalelor grele care pot afecta negativ ficatul.
Printre legumele cu frunze verzi mai puțin consumate se numără muștarul brun, frunzele de sfeclă și andivele belgiene.
Lămâile
Acest fruct citric oferă atât de multe beneficii pentru sănătate încât este indicat să îl ai mereu la îndemână în bucătărie. Printre proprietățile interesante ale lămâilor se numără abilitatea lor de a purifica ficatul și a stimula detoxificarea sa.
În plus, consumul de zeamă de lămâie cu apă caldă pe stomacul gol stimulează producția bilei și mișcările intestinale, curățând stomacul și colonul.
Alimente care fortifică ficatul: avocado
Acest fruct gustos susține sănătatea hepatică deoarece împiedică ficatul să devină supraîncărcat cu toxinele din alimentele consumate. Consumul unui avocado pe săptămână poate vindeca ficatul dacă acesta este deteriorat. Servește avocado în loc de maioneză sau ca aperitiv!
Curcuma (turmericul)
Curcuma (cunoscută și ca turmeric) are un gust și o mireasmă unice. Ficatul „adoră” acest aliment deoarece curcuma facilitează detoxificarea și distruge celulele cancerigene. Nu ezita să incluzi acest ingredient în salate, paste sau supe!
Te-ar putea interesa și:
Nucile
Acest fruct uscat oferă doze semnificative de arginină, glutation și acizi grași omega-3 (considerați a fi grăsimi „sănătoase”). Nucile au abilitatea de a preveni complicațiile provocate de amoniac, a oxigena sângele și a îmbunătăți funcția hepatică.
Sfecla
Sfecla este un purificator hepatic foarte puternic, putând absorbi metalele grele care pătrund în sânge prin intermediul aerului. Dacă servești o salată cu sfeclă și morcovi, vei dubla beneficiile acestei legume. Atât sfecla, cât și morcovii conțin beta-caroten și flavonoide, printre alți nutrienți benefici.
Ce mai aștepți? Încorporează alimentele prezentate în acest articol în dieta ta zilnică cât mai curând posibil!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Morisco, F., Vitaglione, P., Amoruso, D., Russo, B., Fogliano, V., & Caporaso, N. (2008). Foods and liver health. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mam.2007.09.003
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How does the liver work? 2009 Sep 17 [Updated 2016 Aug 22]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/
- Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016;5:2. Published 2016 Jan 27. doi:10.4103/2277-9175.174962
- Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
- Ozsoy Y, Coskun T, Yavuz K, Ozbilgin K, Var A, Ozyurt B. The effects of L-arginine on liver damage in experimental acute cholestasis an immunohistochemical study [published correction appears in HPB Surg. 2013;2013:492846. Ozsoy, Mustafa [removed]; Namlı, Kemal [corrected to Ozbilgin, Kemal]]. HPB Surg. 2011;2011:306069. doi:10.1155/2011/306069
- Yoshida, K., Ushida, Y., Ishijima, T., Suganuma, H., Inakuma, T., Yajima, N., … Nakai, Y. (2015). Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i35.10091
- Jiang W, Guo MH, Hai X. Hepatoprotective and antioxidant effects of lycopene on non-alcoholic fatty liver disease in rat. World J Gastroenterol. 2016;22(46):10180–10188. doi:10.3748/wjg.v22.i46.10180
- Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, et al. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018;10(7):855. Published 2018 Jul 1. doi:10.3390/nu10070855
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.