Logo image
Logo image

Învață cum să te aperi de criticile oamenilor din jur

3 minute
Când accepți criticile cu siguranță de sine și fără să devii defensiv, nu te simți jignit și reușești să îți menții echilibrul psihic. 
Învață cum să te aperi de criticile oamenilor din jur
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

„Nu te-ai descurcat bine astăzi” sau „Dacă aș fi fost în locul tău, nu aș fi luat hotărârea aceea”… În fiecare zi suntem supuși judecății celor din jur. Tu știi cum să te aperi de criticile oamenilor din viața ta?

Asertivitatea nu este o calitate bine dezvoltată la multe persoane. Însă aceasta ne ajută să ne apărăm și să reacționăm întotdeauna într-un mod respectuos.

Nu fi defensiv – pune întrebări

Some figure

Atunci când suntem criticați, prima noastră reacție este să fim defensivi. Percepem criticile ca pe un atac personal. Însă o atitudine defensivă se transformă într-un contraatac. Începem să judecăm la rândul nostru persoana în cauză pentru a o face să se simtă la fel de rău.

Dacă vrei să înveți cum să te aperi de criticile oamenilor într-un mod benefic, trebuie să adopți o altă abordare. Contraatacul nu face decât să te aducă la nivelul persoanei care te-a criticat.

Atunci când simți nevoia să te aperi de critici, oprește-te, respiră și pune o întrebare. Acest lucru va lua prin surprindere individul cu care interacționezi.

De exemplu, dacă îți spune cineva: „Dumnezeule, cu ce te-ai îmbrăcat azi?”, nu te justifica, nu-ți arăta nesiguranța și nu ataca la rândul tău. Din contră, adresează și tu o întrebare: „Ce importanță are cu ce m-am îmbrăcat?” Probabil că persoana respectivă nu va ști ce să răspundă sau va da o replică fără sens.

Important este să nu lași criticile să te enerveze și cu atât mai puțin să te facă să te simți prost.

Acceptă criticile cu siguranță de sine

Some figure

Dacă o persoană te critică, dar nu cu intenția de a te răni, ci pur și simplu de a exprima un adevăr, nu este bine să devii defensiv. Dacă, de exemplu, un prieten îți reproșează că ți-a luat prea mult să ajungi la o întâlnire pe care ați stabilit-o, nu este indicat să îi adresezi o replică de genul: „Mai ții minte când te-am așteptat și eu atunci?”

O astfel de reacție în fața criticilor nu consolidează o relație, ci din contră, o destramă puțin câte puțin. 

Răspunsul ideal este unul asertiv, de felul: „Ai dreptate, am întârziat mult.”

Iată un alt exemplu. Dacă o persoană îți spune: „Nu pot discuta cu tine, tu nu știi nimic despre politică”,  poți răspunde: „Ai dreptate, nu știu nimic despre politică.”

Recunoaște când nu știi ceva sau când greșeștiÎnsă nu lăsa pe nimeni să te calce în picioare sau să te facă să simți că ar trebui să te schimbi.

Dacă nu știi nimic despre politică pentru că nu te interesează acest subiect, nu este necesar să faci eforturi uriașe pentru a te documenta doar pentru că o persoană din anturajul tău te-a făcut să te simți prost.

Acceptă lipsa anumitor interese ca pe o parte a ființei tale și exprimă-ți poziția fără rușine.

Cum să te aperi de criticile oamenilor din jur, respectând opiniile acestora

Există un aspect important care trebuie menționat. Te poți apăra în mod asertiv respectând totodată opiniile altor persoane. Însă mai presus de toate trebuie să te respecți pe tine însuți

Dacă îți spune cineva că vestimentația ta este ridicolă, nu trebuie să te simți jignit sau să îi respingi opinia. Respect-o, accept-o și spune-i: „Da? Ei bine, mie îmi place.”

Nu avem toți aceleași gusturi, așa că nu este nevoie să le schimbi pe ale tale de dragul altora. Poți aprecia faptul că persoana respectivă a fost sinceră și ți-a spus ce gândește. Însă nu uita că opinia ta este cea mai importantă.

Nu contează dacă oamenilor din jur le place cum te îmbraci. Dacă ție îți place, asta e tot ce contează. Dacă gândești așa, vei învăța să fii și tu mai flexibil în ceea ce privește opiniile și gusturile altor persoane.

Tu știi cum să te aperi de criticile oamenilor din jur și să fii asertiv? Cum reacționezi de obicei când ești criticat?

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.