Ocratoxina A din alimente: care sunt riscurile?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Ocratoxina A este o micotoxină produsă de diferite tipuri de ciuperci care dăunează organismului. Contaminarea cu această substanță este posibilă prin consumul de alimente necurățate, leguminoase, cafea, nuci și cacao. În plus, trebuie remarcat faptul că a fost clasificată ca potențial cancerigenă, de aceea este necesar să evitați pe cât posibil consumul.
Înainte de a începe, este necesar să subliniem necesitatea menținerii unor bune practici de igienă alimentară pentru a evita modificările în funcționarea normală a fiziologiei organismului.
În caz contrar, pot apărea patologii cronice și complexe, care reduc semnificativ bunăstarea și sănătatea. În mod normal, produsele care sunt comercializate în ambalaje trec printr-o serie de controale pentru a garanta absența compușilor toxici.
Descoperiți: Ce sunt toxinele și cum acționează în corp?
Unde se găsește ocratoxina A?
Ocratoxina A se găsește în principal în alimente precum cerealele, leguminoasele, strugurii, cafeaua, cacaua, nucile și condimentele. A fost detectată și în produse de origine animală, precum rinichii și ficatul de porc. Când vine vorba de alte alimente precum lactatele sau carnea, riscul este foarte mic, așa că nu este cazul să vă faceți griji.
Ocratoxina A este o moleculă foarte stabilă care nu este distrusă la temperaturi sub 250 grade Celsius. Căldura nu va fi suficientă pentru a evita riscul. În cazul contaminării bacteriene, este suficient să aplicați un tratament termic pentru a elimina agentul patogen, dar când vine vorba de toxine, lucrurile sunt diferite.
Efectele ocratoxinei asupra sănătății
Consumul de ocratoxină este nefrotoxic, adică afectează negativ funcția rinichilor. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Environmental Toxicology.
Acest compus este absorbit la nivel intestinal și, prin urmare, ajunge rapid în sânge și țesuturile corpului. Este metabolizat în primul rând în ficat și rinichi, dar și în mușchii scheletici. Metaboliții vor fi excretați prin rinichi și pe căile hepatobiliare.
S-a demonstrat că această toxină este deosebit de dăunătoare pentru sistemul nervos central. Potrivit unui studiu publicat în revista Toxicology Letters, provoacă leziuni mitocondriilor și o supraîncărcare de calciu la nivel intracelular, care poate afecta funcția neuronală. Este esențial să evităm intoxicația, deoarece are efect cumulativ în timp.
În același timp, trebuie menționat faptul că ocratoxina A este teratogenă, adică crește riscul de a dezvolta cancer. Există mai multe dovezi în acest sens. Mai presus de toate, este dăunătoare la nivel testicular, deși multe alte țesuturi pot suferi modificări după expunerea la compus. Cheia este maximizarea comportamentelor de igienă alimentară pentru a preveni consumul acesteia.
Ce trebuie să faceți pentru a evita consumul de ocratoxină A?
Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a reduce prezența toxinelor în alimentație este să evitați consumul de alimente a căror origine este necunoscută. În mod normal, produsele din supermarket trec printr-o serie de controale de calitate și siguranță, așa că nu ar trebuie să existe probleme.
Lucrurile se schimbă atunci când vorbim despre alimente de casă, mai ales când sunt de origine vegetală. Poate apărea contaminarea cu ciuperci și aceasta poate cauza probleme.
Există întotdeauna un maxim de toleranță înainte ca ocratoxina A să devină dăunătoare pentru organism. O expunere redusă nu înseamnă cancer, deși cel mai bine este să evitați consumul cât mai mult posibil. Persoanele care aparțin grupelor de risc, precum femeile însărcinate și persoanele în vârstă, trebuie să fie și mai precaute. Orice contaminare are consecințe mult mai grave asupra lor.
Recomandăm: 4 shake-uri care stimulează eliminarea toxinelor
Ocratoxina A, o toxină foarte periculoasă pentru sănătate
După cum ați văzut, ocratoxina A este o toxină foarte periculoasă pentru sănătatea umană, așa că este indicat să evitați cât mai mult posibil expunerea. Este produsă de anumite tipuri de ciuperci și poate fi prezentă în alimente precum leguminoasele sau cafeaua. Respectați practicile de igienă și nu consumați alimente a căror origine este necunoscută.
Dacă suspectați o intoxicație acută cu această substanță sau cu o altă substanță periculoasă, cel mai bine este să consultați rapid un specialist. Uneori, există anumite antidoturi pentru a evita faza acută a bolii, ce pot limita riscurile pe termen mediu. Chiar și efectuarea unei spălări a stomacului este utilă dacă procesul de digestie nu este finalizat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Song, Y., Liu, W., Zhao, Y., Zang, J., & Gao, H. (2021). Ochratoxin A induces human kidney tubular epithelial cell apoptosis through regulating lipid raft/PTEN/AKT signaling pathway. Environmental toxicology, 36(9), 1880–1885. https://doi.org/10.1002/tox.23308
- Park, S., Lim, W., You, S., & Song, G. (2019). Ochratoxin A exerts neurotoxicity in human astrocytes through mitochondria-dependent apoptosis and intracellular calcium overload. Toxicology letters, 313, 42–49. https://doi.org/10.1016/j.toxlet.2019.05.021
- Clark, H. A., & Snedeker, S. M. (2006). Ochratoxin a: its cancer risk and potential for exposure. Journal of toxicology and environmental health. Part B, Critical reviews, 9(3), 265–296. https://doi.org/10.1080/15287390500195570
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.