Rețete pentru șampon făcut în casă
Nu toate produsele de înfrumusețare din comerț sunt benefice pentru corp. Dacă ai pielea sensibilă, de exemplu, acestea îți pot provoca iritații, inflamații, roșeață, etc. În ceea ce privește șamponul, trebuie să fii foarte atentă, întrucât pielea scalpului este la fel, dacă nu chiar mai delicată decât pielea feței. De aceea, îți recomandăm câteva rețete pentru șampon făcut în casă.
Ce ar trebui să știi despre un șampon „organic”?
În primul rând, trebuie să-ți amintești care este scopul unui șampon: de a curăța părul și de a elimina mătreața, grăsimea, etc. Însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Motivul? – componentele chimice utilizate pentru crearea acestor șampoane.
Ai observat vreodată că de îndată ce încetezi să mai folosești șamponul anti-mătreață, aceasta apare din nou? Sau că atunci când ți se termină crema pentru păr, acesta pare din nou lipsit de vitalitate?
Specialiștii susțin că acest lucru se întâmplă din cauza ingredientelor utilizate pentru crearea acestor produse. Acestea nu „atacă” problema, ci doar o „acoperă” pentru un timp.
Pentru a te bucura mereu de un păr sănătos, o idee excelentă ar fi să-ți prepari singură produsele de igienă folosite, cum ar fi șamponul. Dacă folosești ingrediente naturale, poți să creezi produse organice care nu-ți afectează pielea sau părul și să faci un bine mediului înconjurător prin a nu mai arunca chimicale în stânga și-n dreapta.
Câteva sfaturi pentru spălarea părului
- Spală-te pe cap o dată la două zile.
- Nu folosi prea mult șampon, pune puțin în palmă și împrăștie-l pe toată suprafața părului. Optează pentru rețete pentru șampon natural preparat în casă.
- Profită de ocazie pentru a-ți masa ușor pielea capului atunci când aplici șamponul.
- Nu folosi apă prea fierbinte și clătește-ți părul cu apă rece.
Citește și:
Rețete pentru șampon natural făcut în casă
Următoarele rețete pentru șampon natural sunt excelente pentru părul tău. Vor fi mult mai eficiente decât te-ai putea aștepta. Ține minte că în primele câteva zile este posibil să simți unele mâncărimi sau este posibil să îți apară mătreață, dar nu te îngrijora.
Aceste neplăceri fac parte din procesul prin care părul tău „revine la normal”. Dacă durează mai mult de 15 zile, consultă un medic dermatolog.
- Șampon din portocale și infuzie de săpun: ai nevoie de jumătate de litru de infuzie de săpun, două linguri de zeamă de portocale și două gălbenușuri de ou. Bate gălbenușurile și adaugă celelalte două ingrediente. Pune amestecul într-un borcan și ține-l în frigider. Folosește preparatul pentru a-ți spăla părul.
- Șampon de santal: ai nevoie de 25 g de flori de mușețel uscate, 25 g de rădăcină de săpunariță tocată mărunt, 250 ml de apă fierbinte și 20 de picături de ulei de santal organic. Pune florile și rădăcina într-un bol și toarnă apa fierbinte peste ele. Amestecă și lasă să stea peste noapte. A doua zi, adaugă uleiul de santal.
Îți recomandăm și:
- Șampon din apă de trandafiri: pentru părul castaniu sau negru. Folosește două linguri de oțet, două linguri de apă de trandafiri și două ouă. Amestecă toate ingredientele și aplică produsul pe păr prin masarea scalpului. Clătește și repetă procedeul. Lasă să stea pentru 15 minute, apoi clătește bine și aplică balsamul.
- Șampon de urzică și rozmarin: pentru căderea părului sau păr fragil. Într-o cratiță de inox, pune două linguri de săpunariță și o cană și jumătate de apă. Pune amestecul la fiert și lasă-l să stea 10 minute. Acoperă vasul și lasă-l să se răcească. Strecoară lichidul și pune-l într-o sticlă cu capac. Prepară apoi o infuzie din jumătate de lingură de rozmarin proaspăt și o mână de urzici la o cană de apă clocotită. Lasă lichidul să stea pentru o jumătate de oră, amestecă-l și toarnă-l în sticla cu săpunariță. Amestecă bine și aplică produsul pe păr în loc de șampon sau pentru a-l clăti.
Rețete pentru șampon parfumat
- Șampon de nucă de cocos și ou: pentru păr uscat. Începutul rețetei este același ca la rețeta anterioară, cu săpunariță. Apoi, topește două linguri de ulei de nucă de cocos pe baie de aburi și adaugă-l în amestecul precedent, împreună cu un gălbenuș de ou și trei picături de coniac. Amestecă în continuu. Lasă produsul să se răcească și aplică-l pe scalpul umed. Lasă-l să acționeze timp de cinci minute, apoi clătește părul cu apă caldă.
- Șampon din ierburi: o altă opțiune pentru părul uscat sau deteriorat. Fierbe 15 g de rădăcină de chimen și 15 g de soc sau de trifoi într-o cană de apă, timp de 10 minute. Strecoară și adaugă jumătate de cană de săpun ras. Lasă amestecul să se răcească și apoi pune-l într-un recipient cu capac. Folosește-l ca pe șamponul obișnuit.
- Șampon de papaya și aloe vera: Curăță de coajă o papaya mare și taie-o felii. Apoi pune-o în blender și mixeaz-o. Adaugă o lingură de gel de aloe vera, jumătate de cană de șampon pentru copii, jumătate de lingură de ulei de măsline și o lingură de zeamă de lămâie. Folosește amestecul ca pe un șampon obișnuit cu care te speli pe cap o dată la două zile.
- Șampon de levănțică: acesta este perfect pentru părul blond. Ai nevoie de sucul a două lămâi, două linguri de apă de lavandă și două gălbenușuri. Amestecă toate ingredientele și aplică preparatul pe păr, masând ușor. Clătește și repetă procedeul. Lasă amestecul să acționeze pentru 15 minute. Clătește bine și apoi folosește balsam.
Sursa fotografiilor: Dean Wissing, msafari 2425, viviandnguyn și Ben Sykes.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.