11 remedii împotriva mirosului neplăcut al picioarelor
Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez
Cauți remedii împotriva mirosului neplăcut al picioarelor? Această problemă poartă denumirea științifică de bromhidroză și poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex.
Pe lângă menținerea unei igiene corespunzătoare, pentru a elimina mirosul urât din zona picioarelor este bine să încerci anumite remedii care luptă împotriva bacteriilor care l-au cauzat.
Mirosul neplăcut al picioarelor nu este legat întotdeauna de o igienă precară. În realitate, această problemă poate fi cazată de glandele sudoripare apocrine, care sunt localizate în mai multe zone ale corpului:
- Piept
- Axile
- Zona genitală
- Picioare
Aceste zone nu transpiră mai mult decât altele, însă secrețiile sunt diferite. Când acizii grași și amoniacul se separă, apare mirosul neplăcut.
Deși este genetică, bromhidroza poate fi cauzată și de anumite afecțiuni sau boli. Una dintre acestea este chiar diabetul.
În plus, există anumite substanțe care pot contribui la mirosul neplăcut. Ne referim la anumite condimente, alcool și tutun. Dacă vrei să scapi de mirosul urât emanat de picioarele tale într-un mod simplu, natural și ieftin, continuă să citești următoarea secțiune a articolului nostru.
Cum să scap de mirosul urât?
Persoanele care se confruntă cu această problemă trebuie să ia măsuri zilnice pentru a o ține sub control, precum folosirea pudrei de talc sau a deodorantului pentru picioare sau spălarea cu un săpun antibacterian. Spălarea zilnică a picioarelor ajută la eliminarea bacteriilor.
În plus, dacă îți miros picioarele de obicei, este bine să porți șosete de bumbac care permit transpirația, dar și încălțări aerisite, care lasă pielea să respire.
Remedii împotriva mirosului neplăcut al picioarelor
1. Oțet de mere
Oțetul reduce aciditatea și reglează pH-ul pielii.
Ingrediente
- ½ cană de oțet (125 ml)
- ½ cană de apă caldă (125 ml)
Instrucțiuni
Adaugă apa și oțetul într-un lighean suficient de mare ca să îți încapă picioarele în el. Înmoaie picioarele în acest amestec timp de 15 – 20 de minute.
După acest interval, este important să îți ștergi bine degetele de la picioare, deoarece umiditatea poate favoriza dezvoltarea microbilor.
2. Bicarbonat de sodiu
Ești în căutarea unor remedii împotriva mirosului neplăcut al picioarelor? Uită-te în dulapul din bucătărie! Bicarbonatul de sodiu are proprietăți astringente care neutralizează mirosul urât.
Instrucțiuni
După ce ai făcut duș și te-ai șters cu prosopul, presară bicarbonat de sodiu pe picioare și în pantofi. Vei fi uimit/ă de efectele remarcabile ale acestui remediu simplu.
3. Salvie
Datorită conținutului de vitamina B și magneziu, salvia este o plantă cu efect antiperspirant. Aceasta previne transpirația abundentă și atacă bacteriile.
Poți pune 2 sau 3 frunze de salvie în fiecare pantof pentru a absorbi mirosul neplăcut și te poți spăla pe picioare cu o infuzie din această plantă:
Ingrediente
- 10 frunze de salvie
- 4 căni de apă (1 litru)
Instrucțiuni
Pune apa la încălzit, iar când dă în clocot, adaugă salvia și lasă amestecul să stea 10 minute. Ia amestecul de pe aragaz și lasă-l să se răcească.
Când ajunge la temperatura camerei, înmoaie picioarele în infuzia de salvie timp de 15 minute. Clătește și șterge-te bine pe picioare.
4. Lămâie
Lămâia este extrem de acidă, ajutând la uciderea germenilor și la eliminarea mirosurilor neplăcute.
Instrucțiuni
Spală-te și șterge-te bine pe picioare. Freacă o jumătate de lămâie pe suprafața acestora, apoi încalță-te cu șosete, ca de obicei.
5. Vodcă
Poate părea ciudat, dar vodca este printre cele mai bune remedii împotriva mirosului neplăcut al picioarelor. Această băutură puternică este o soluție antispetică și dezinfectantă excelentă.
Instrucțiuni
Umezește un prosop cu puțină vodcă și șterge-te pe picioare cu el.
6. Sare
Dacă ești în căutarea unei soluții rapide, sarea este cea mai bună opțiune. Datorită proprietăților sale, acest ingredient reglează nivelul de aciditate și reduce cantitatea de toxine.
Ingrediente
- 3 linguri de sare (30 g)
- Apă fierbinte (cât este nevoie)
Instrucțiuni
Adaugă sarea într-o găleată cu apă fierbinte și înmoaie picioarele în ea timp de 10 minute.
7. Spirt
Spirtul medicinal ucide bacteriile și elimină în mod eficient diverse tipuri de agenți dăunători care îți pot afecta sănătatea.
Instrucțiuni
Dacă vrei să elimini mirosul neplăcut, spală și usucă bine picioarele, apoi șterge-le cu o bucată de vată îmbibată în spirt.
8. Aloe vera
Nu putem vorbi de remedii împotriva mirosului neplăcut al picioarelor fără să menționăm aloe vera. Această plantă este benefică pentru piele și are proprietăți dezinfectante care elimină mirosurile urâte.
Ingrediente
- 2 linguri de gel de aloe vera (30 g)
Instrucțiuni
Masează gelul pe picioarele curate. Așteaptă să se usuce, apoi curăță reziduurile cu un prosop.
9. Ridiche, ghimbir și limetă
Combinația dintre cele trei ingrediente oferă rezultate excelente. Ghimbirul este un remediu antibacterian natural, în timp ce ridichea și limeta au proprietăți astringente.
Ingrediente
- 1 ridiche
- 4 rădăcini de ghimbir
- Zeama unei limete
Instrucțiuni
Dă ridichea și ghimbirul prin răzătoare. Amestecă aceste două ingrediente cu zeama de limetă. Aplică pasta obținută pe picioarele curate și uscate, așteaptă 20 de minute, apoi clătește.
10. Lavandă
Câteva picături de ulei de lavandă sunt de ajuns pentru a spune adio mirosului urât din zona picioarelor, deoarece acest produs are proprietăți antibacteriene.
Instrucțiuni
După ce te-ai spălat pe picioare, masează-le cu câteva picături de ulei de lavandă. Vei vedea că acest ingredient va elimina mirosul urât.
11. Ceai negru
Cu cât este mai concentrat, cu atât mai bine! Ceaiul negru reglează nivelul pH-ului. Acest beneficiu se datorează conținutului ridicat de taninuri, substanțe care măresc rezistența la căldură și atacă germenii.
Instrucțiuni
Prepară un ceai negru. După ce s-a răcit, pune-l într-un vas suficient de mare și înmoaie-ți picioarele în el timp de 30 de minute. Clătește și usucă bine picioarele.
Repetă procedeul de câte ori dorești timp de o săptămână.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Viuda-Martos M, Ruiz-Navajas Y, Fernández-López J, Perez-Álvarez J. Antibacterial activity of lemon (Citrus lemon L.), mandarin (Citrus reticulata L.), grapefruit (Citrus paradisi L.) and orange (Citrus sinensis L.) essential oils. J Food Saf. 2008;
- Semkova K, Gergovska M, Kazandjieva J, Tsankov N. Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clin Dermatol. 2015;
- Yagnik D, Serafin V, Shah AJ. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;
- Orchard A, Viljoen A, Van Vuuren S. Antimicrobial Essential Oil Combinations to Combat Foot Odour. Planta Med. 2018;
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.