Logo image
Logo image

3 rețete gustoase cu quinoa pe care le vei adora

4 minute
Quinoa este o cereală lipsită de gluten foarte versatilă. O poți include atât în preparate dulci, cât și sărate. Nu ezita să încerci următoarele rețete incredibile!
3 rețete gustoase cu quinoa pe care le vei adora
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Quinoa este o cereală celebră în America de Sud, în special în Peru, de unde și provine. Aceasta este foarte benefică pentru organismul uman și poate fi combinată cu diverse alte ingrediente. Din acest motiv, există numeroase rețete gustoase cu quinoa pe care merită să le încercăm.

Dacă nu ești familiarizat cu quinoa, nu-ți face griji. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre această cereală. Totodată, îți oferim câteva idei și rețete interesante.

Quinoa poate fi folosită pentru a prepara pâine, tocănițe și salate. Popularitatea ei are cu siguranță la bază incredibilele sale beneficii pentru sănătate.

Quinoa este de fapt o sămânță, prezentând toate avantajele acestui tip de alimente. Însă ea acționează asemenea unei cereale, fără a conține conține gluten.

Profilul nutritiv al semințelor de quinoa este remarcabil. O porție de 100 g conține aproximativ 16 g de proteine. Așadar, quinoa merită într-adevăr toată atenția care i se acordă.

Unele persoane o includ în categoria de super-alimente. Iată de ce:

  • Ține sub control nivelul de colesterol
  • Are un efect antioxidant
  • Este ideală pentru pacienții cu boala celiacă
  • Fortifică părul
  • Menține pielea hidratată
  • Reduce migrenele

Acum că ai aflat de ce este benefică, a venit momentul să descoperi câteva rețete gustoase cu quinoa.

3 rețete gustoase cu quinoa

Some figure

1. Quinoa cu legume

Quinoa cu legume este o opțiune ideală pentru persoanele care vor să servească o masă hrănitoare și gustoasă, astfel încât să poată urma o dietă sănătoasă.

Ingrediente

  • 1 cană (80 g) de quinoa
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 cană (125 g) de ciuperci
  • 1/2 vânătă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 cană (45 g) de mangold
  • 2 căni (500 ml) de supă concentrată de legume
  • 1 cană de brânză rasă

Instrucțiuni

  • Pune quinoa într-o strecurătoare și clătește-o cu apă rece.
  • Strecoar-o și pune-o la fiert pentru 10 minute.
  • Decojește și spală morcovii, apoi feliază-i.
  • Taie vânăta și feliază ciupercile, mangoldul și ceapa.
  • Pune puțin ulei într-o tigaie. Încălzește la foc mediu și gătește legumele și usturoiul sote. Așteaptă până devin aurii.
  • Adaugă sare și piper, după gust.
  • Amestecă timp de 3 minute, apoi ia cratița de pe foc.

Citește și:

Un mic dejun sănătos cu mere, quinoa și scorțișoară

2. Quinoa cu pui

Some figure

Acest preparat foarte echilibrat și delicios oferă multe fibre, proteine și vitamine. În plus, este ușor de gătit, drept pentru care se potrivește de minune la cină.

Ingrediente

  • 1 cană (80 g) de quinoa nefiartă
  • 1 piept de pui
  • 2 ardei grași (unul verde și unul roșu)
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 ouă
  • 1 lingură (10 g) de coriandru
  • Sos de soia (după gust)
  • Ghimbir și alte mirodenii (după gust)

Instrucțiuni

  • Începe prin a clăti bine quinoa pentru a o curăța. Folosește o strecurătoare și multă apă.
  • Adu o oală de apă la punctul de fierbere. (Dacă vrei, poți să adaugi sare.) Apoi, adaugă quinoa.
  • De îndată ce s-a fiert, lasă quinoa să stea puțin, după care o poți strecura.
  • Taie ceapa și ardeii grași. Gătește aceste ingrediente într-o cratiță, în stil sote cu puțin ulei.
  • Bate ouăle, adaugă un vârf de cuțit de sare și toarnă-le în cratiță.
  • Taie puiul cu grijă în fâșii și asezonează-l cu puțină sare.
  • Apoi, pune puiul în cratiță și adaugă ulei. Prăjește-l până devine auriu.
  • Scoate puiul din cratiță și adaugă ceapa și ardeii grași. Dacă este nevoie, mai adaugă ulei. Lasă să se prăjească timp de 5 minute.
  • Pisează usturoiul și combină-l cu ghimbirul și celelalte mirodenii. Amestecă bine.
  • Adaugă acest amestec picant în vas, împreună cu legumele și sosul de soia.
  • Adaugă quinoa și fâșiile de pui. Redu focul și amestecă bine. Lasă să se prăjească încă 5 minute.
  • Ia cratița de pe foc. Lasă preparatul să se răcească puțin și servește!

3. Quinoa cu iaurt

Some figure

Ultima dintre aceste rețete gustoase cu quinoa reprezintă un desert delicios, ideal pentru amatorii de dulciuri. Următorul preparat este versatil și nu-ți va răpi mult timp pentru pregătire.

Ingrediente

  • 1 cană (80 g) de quinoa nefiartă
  • 125 g de iaurt natural
  • 1 lingură (25 g) de miere (ingredient opțional)
  • Căpșuni sau orice alt fruct cărnos care îți place (cantitatea depinde de tine)
  • 1/2 cană (30 g) de nuci
  • Orice alt fruct cu coajă lignificată (ingredient opțional)

Nu uita să citești:

Principalele 7 motive să consumi quinoa

Instrucțiuni

  • Fierbe semințele de quinoa. Mai întâi, punele într-o strecurătoare și clătește-te. Mișcă strecurătoarea sub jetul de apă.
  • Pune la fiert o oală de apă la foc mare. De îndată ce începe să dea în clocot, adaugă quinoa și lasă să fiarbă aproximativ 15 minute, până când mărimea semințelor se dublează.
  • Spală fructele cărnoase. Dacă ai optat pentru căpșuni, îndepărtează codițele.
  • Într-un recipient, amestecă quinoa cu iaurtul și mierea, până când obții o compoziție omogenă.
  • Adaugă fructele cărnoase și cele cu coajă lignificată deasupra. Preparatul gustos obținut este ideal pentru micul dejun, ca gustare sau chiar ca desert.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.