Logo image
Logo image

4 alimente care refac flora intestinală

4 minute
În acest articol vei descoperi principalele alimente care au capacitatea de a reface flora intestinală, protejând sănătatea sistemului digestiv.
4 alimente care refac flora intestinală
Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2020

În general nu acordăm foarte multă atenție intestinelor noastre. Însă atunci când aceste organe nu funcționează corespunzător, ele devin o sursă de toxine și împiedică asimilarea completă a nutrienților obținuți din alimentele consumate. Acest lucru poate afecta negativ flora intestinală. Descoperă 4 alimente care refac flora intestinală!

În acest articol îți vom prezenta patru alimente probiotice esențiale ce te vor ajuta să-ți reglezi intestinele și să-ți refaci flora intestinală în mod natural.

Probioticele

Probioticele sunt bacterii vii care se află în componența alimentelor ce au trecut printr-un proces natural de fermentație. Aceste microorganisme au abilitatea de a stimula sistemul imunitar și de a reface flora intestinală, ce poate fi afectată de o alimentație necorespunzătoare, de tratamente cu antibiotice sau de probleme intestinale.

Consumul zilnic de alimente probiotice ne oferă protecție împotriva unor probleme de sănătate ca:

  • Gazele intestinale
  • Constipația
  • Balonarea (imediat după servirea mesei)
  • Boala Crohn
  • Sindromul colonului iritabil

Cele mai bune alimente care refac flora intestinală

Iaurt

Iaurtul este un aliment care îți poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, atât timp cât nu suferi de intoleranță la lactoză și nu îl combini cu alte alimente. Pentru a evita coloranții și îndulcitorii artificiali conținuți de iaurturile aromate vândute în magazine, te sfătuim să-ți prepari iaurt natural la tine acasă.

Deși probabil te va surprinde, nu este deloc greu să-ți prepari propriul iaurt. Multe magazine vând așa-zise „aparate de făcut iaurt”, însă nu ai nevoie de asemenea dispozitive pentru a prepara acest produs.

Preparat acasă cu ajutorul unui lapte de calitate, iaurtul își va păstra toate proprietățile benefice, iar tu vei economisi bani. În plus, gustul va fi foarte delicios.

Some figure

Chefir

Grație conținutului scăzut de lactoză, dar și al drojdiilor vii aflate în componența acestuia, chefirul este unul dintre cele mai bune alimente care refac flora intestinală. Acest aliment are un gust ușor acid, însă poate fi îndulcit cu puțină miere sau sirop de agave.

Chefirul este o ciupercă vie pe care ar trebui s-o introduci într-un recipient plin cu lapte (de vacă, de capră, de oaie, etc.). După un interval de 24-48 de ore, strecoară laptele și bea-l. Poți depozita laptele în frigider împreună cu chefirul, astfel încât acesta să fermenteze.

Deși anumite persoane suferă de intoleranță la lactoză, multe dintre acestea pot totuși digera lactatele fermentate în mod corespunzător.

Citește și:

Cum să-ți refaci flora intestinală în mod natural

Some figure

Varză murată

Varza murată este specifică anumitor țări europene ca Germania și Polonia, unde este servită cu preparate din carne și pește deoarece are abilitatea de a facilita digestia. Acest aliment este preparat prin fermentarea frunzelor de varză cu apă și sare.

Varza murată ce are abilitatea de a reface flora intestinală este cea preparată natural și fermentată cu ajutorul sării, nu cea vândută în magazine, ce conține oțet sau alcool. Din acest motiv, te sfătuim să-ți prepari propria varză murată. În acest scop poți folosi diverse soiuri de varză, dar și alte legume.

Citește și:

Plante medicinale ce-ți vindecă intestinele

Some figure

Ananas fermentat

Următoarea băutură delicioasă, specifică spațiului latinoamerican, se află pe lista de alimente care refac flora intestinală. Punând-o în aplicare, vei obține o băutură pe bază de coajă de ananas fermentată pe care o poți consuma în fiecare zi pe stomacul gol pentru a-ți reface flora intestinală.

Iată cum o poți prepara:

  • Ai nevoie de un ananas mare (sau doi de mărime medie) a cărui coajă să fie coaptă și să aibă un aspect sănătos.
  • Spală și decojește ananasul.
  • Taie coaja în bucățele și pune-o într-un recipient ce poate fi închis ermetic.
  • Toarnă doi litri de apă și 500 de picături de zahăr lichid brun sau de trestie în recipientul respectiv.
  • Sigilează bine recipientul și lasă-l să stea într-un spațiu călduros timp de 48 de ore.
  • Strecoară lichidul fermentat pentru a îndepărta resturile de coajă de ananas. Apoi adaugă încă un litru de apă și lasă amestecul să stea încă 12 ore.
  • Adaugă încă 750 mililitri de apă, iar băutura ta va fi gata.
  • Înainte de a o servi, te sfătuim să o pui să se răcească în congelator.
  • Depoziteaz-o în frigider.
  • În timpul procesului de fermentație, această băutură va produce microorganisme probiotice. Dacă o lași să stea peste intervalul recomandat, ea se va transforma într-o băutură alcoolică, apoi în cele din urmă în oțet.

Sursa fotografiilor: mfcorwin, Ibán și litlnemo.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
  • Guarner, F., & Malagelada, J. R. (2003). Gut flora in health and disease. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(03)12489-0
  • Fanaro, S., Chierici, R., Guerrini, P., & Vigi, V. (2010). Intestinal microflora in early infancy: composition and development. Acta Paediatrica. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2003.tb00646.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.