4 uleiuri ce repară părul deteriorat
Verificat și aprobat de medicul dermatolog Maria del Carmen Hernandez
Nimic nu este mai neplăcut decât atunci când ai părul deteriorat. Nu este nici un secret faptul că toate femeile—și chiar și mulți bărbați—sunt mereu îngrijorate de sănătatea părului lor. Dar nu-ți face griji: pentru a te ajuta, în acest articol îți prezentăm patru uleiuri ce repară părul deteriorat în mod natural, redându-i acestuia luciul.
Uleiuri ce repară părul deteriorat
Printre cele mai populare uleiuri ce repară părul deteriorat se numără:
- Uleiul de argan
- Uleiul de nucă de cocos
- Uleiul de măsline
- Uleiul de migdale
Aceste patru uleiuri sunt cele mai bune dacă vrei să-i redai părului tău strălucirea și vitalitatea și sunt foarte utile dacă au început să ți se despice firele de păr. Citește în continuare pentru a afla cum funcționează fiecare în parte.
Uleiul de argan
Acest ulei ne oferă atâtea beneficii, încât mulți oameni îl numesc „aurul lichid al Marocului”. Uleiul de argan are un conținut bogat de vitamina E și acizi grași Omega-3, Omega-6 și Omega-9, fiind foarte util pentru a îngriji părul deteriorat.
Cum trebuie să-l folosești
- Picură puțin ulei de argan în palmă, iar apoi aplică-l pe vârfurile firelor de păr deteriorate—astfel, vârfurile se vor închide, iar părul tău va deveni mai flexibil și mai rezistent.
- Aplică-l pe rădăcinile părului și lasă-l să acționeze timp de 25 de minute. Apoi clătește-te cu apă ca de obicei, iar părul tău va fi revitalizat.
Uleiul de nucă de cocos
Dacă vrei ca părul tău să fie mai lucios și mai sănătos, nu-ți trebuie mai mult de câteva picături de ulei de nucă de cocos. În plus, acest ulei va hidrata părul deteriorat și te va scăpa de mătreață.
Mai multe studii au demonstrat faptul că că cel mai bun ulei de nucă de cocos este cel virgin.
Cum trebuie să-l folosești
- Pune câteva linguri de ulei de nucă de cocos într-un recipient, iar apoi scufundă acest recipient în apă fierbinte pentru a-l încălzi. Aplică uleiul cald pe pielea capului, iar apoi pune-ți o cască de duș și nu o da jos pentru 20 de minute. Apoi spală-te pe cap ca de obicei, folosind mult șampon și balsam pentru părul deteriorat.
Citește și:
Uleiul de măsline
Acesta este unul dintre cele mai folosite uleiuri ce repară părul deteriorat, în mare parte grație conținutului său de vitamina E, ce ajută părul să fie mai rezistent și sănătos. În plus, uleiul de măsline are proprietăți regeneratoare, ce ajută la creșterea părului și menținerea luciului acestuia.
Și nu în ultimul rând, acest ulei poate să reducă aspectul creț nedorit al părului și să dea mai mult volum părului deteriorat, moale sau uscat.
Cum trebuie să-l folosești
- Masează-ți părul cu ulei de măsline extravirgin, de la rădăcini până la vârfuri, iar apoi acoperă-ți capul cu un prosop cald timp de cinci minute. După ce expiră acest interval, spală-te pe cap ca de obicei. Repetă acest tratament o dată la fiecare 15 zile—este ideal pentru părul vopsit sau părul deteriorat expus continuu uscătoarelor și ondulatoarelor de păr.
- Prepară-ți o mixtură folosind patru linguri de ulei de măsline și un ou bătut. Aplic-o pe păr și las-o să acționeze timp de 15 minute, iar apoi spală-te pe cap cu apă caldă.
- *Mască pentru păr regenerantă: Amestecă trei linguri de ulei de măsline cu puțină miere. Lasă amestecul să stea timp de 24 de ore, iar apoi spală-ți părul, udă-l și aplică-ți masca. Las-o să acționeze timp de 15 minute, iar apoi spală-te din nou pe cap cu apă.
Uleiul de migdale
Uleiul de migdale poate repara părul deteriorat și crește volumul acestuia. Te sfătuim să cauți măști pentru păr, șampoane și alte produse pentru tratarea părului ce conțin acest ingredient, deoarece nu este bine ca pielea capului să intre în contact direct cu acest ulei—poate da un aspect uleios părului!
Cum trebuie să-l folosești
- Aplică ulei de migale dulci pe vârfuri, masând ușor până când acesta pătrunde în fire. Apoi, udă un prosop cu apă caldă, înfășoară-ți capul în el și dă-l jos după cinci minute. Apoi spală-te pe cap de două ori ca să fii sigur(ă) că nu ți-a rămas nici un pic de ulei pe păr.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carrillo, P. (2009). Propiedades del aceite de oliva en el mantenimiento de la integridad cutánea. Seminario médico, 61(2), 61-90. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3421677.pdf
- Garcí, F. M. (2022). 3 trucos de belleza para madres sin tiempo. Eres Mamá. https://eresmama.com/3-trucos-de-belleza-para-madres-sin-tiempo/
- Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science, 54(2), 175-192.
- Sumit, K., Vivek, S., Sujata, S., & Ashish, B. (2012). Herbal cosmetics: used for skin and hair. Inven. J, 2012, 1-7. https://www.researchgate.net/profile/Dr_Ashish_Baldi/publication/235944029_Herbal_Cosmetics_Used_for_Skin_and_Hair/links/09e4151497b76aa3c5000000/Herbal-Cosmetics-Used-for-Skin-and-Hair.pdf
- Villareal, M. O., Kume, S., Bourhim, T., Bakhtaoui, F. Z., Kashiwagi, K., Han, J., … & Isoda, H. (2013). Activation of MITF by argan oil leads to the inhibition of the tyrosinase and dopachrome tautomerase expressions in B16 murine melanoma cells. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.