5 beneficii ale consumului de citrice la micul dejun
Bunica obișnuia să spună că, pentru a nu ne îmbolnăvi, trebuie să mâncăm portocale sau să bem sucul acestui fruct. Dar citricele oferă numeroase alte beneficii, în special dacă le servim la micul dejun. În articolul de azi îți prezentăm principalele beneficii ale consumului de citrice la prima masă a zilei.
Cele mai importante beneficii ale consumului de citrice la micul dejun (pe care probabil nu le știai)
Mai jos ne propunem să demistificăm proprietățile incredibile ale portocalelor, ale lămâilor și ale mandarinelor, astfel încât să le poți înțelege mai bine. Pe lângă faptul că fortifică sistemul imunitar și, datorită vitaminei C, combat și chiar previn răcelile, fructele citrice prezintă multe alte efecte benefice.
Acestea constituie o sursă inepuizabilă de vitamine și minerale și le putem consuma în orice perioadă a anului. În cele ce urmează îți prezentăm în detaliu câteva motive să incluzi aceste fructe în dieta ta zilnică.
Îngrijesc și tonifiază pielea
Datorită conținutului lor de vitamina C, mandarinele ne oferă multe beneficii medicinale și cosmetice. Le poți mânca sau include în diverse măști naturale pentru piele.
Dar ce pot face în mod specific? Mandarinele tonifiază pielea, elimină impuritățile și ameliorează iritațiile. În plus, atunci când îl consumi, acest fruct îți îmbunătățește circulația sanguină.
Reduc nivelul de stres
Portocalele sunt foarte utile pentru a trata oboseala, epuizarea cronică și irascibilitatea. Acest fruct conține substanțe medicinale (inclusiv calciu, fier și magneziu) care pot reduce stresul. Totodată, portocalele pot îmbunătăți vederea, funcția intestinală și duritatea oaselor.
Datorită acidului citric și a sărurilor minerale din componența lor, portocalele pot îmbunătăți dispoziția. Din acest motiv, merită să bei suc de portocale dimineața. Vei avea zâmbetul pe buze toată ziua!
Pot trata sindromul post-vacanță
Lămâile combat infecțiile virale și stimulează pierderea în greutate. Mai mult, s-a demonstrat că le putem folosi pentru a trata depresia, apatia și dificultățile de concentrare, simptome care survin frecvent după o vacanță.
Sindromul post-vacanță poate cauza anxietate, o dispoziție proastă și dureri de cap. Vestea bună este că, pentru a-l trata, este suficient să includem puțină lămâie în salatele pe care le servim.
Te sfătuim să bei ceai cu lămâie dimineața (cu o jumătate de oră înainte de micul dejun), astfel încât să te simți mai plin de viață și echilibrat din punct de vedere emoțional.
Combat insomnia
Pentru a remedia această problemă, trebuie să apelăm nu la fruct, ci la un alt component al arborelui citric. Frunzele portocalului sunt ideale dacă vrei să te relaxezi imediat înainte de culcare. Spre deosebire de suc, te sfătuim să bei ceaiul de frunze de portocal seara.
Proprietățile sedative ale acestui ingredient te vor ajuta să adormi în doar câteva minute și să te odihnești corespunzător. Consumată în timpul zilei (inclusiv la micul dejun), infuzia de frunze de portocal poate combate febra, durerile de cap și problemele digestive, în special când acestea sunt cauzate de stres sau anxietate.
Stimulează eliminarea toxinelor
Grepfrutul este unul dintre fructele citrice mai puțin cunoscute, dar are proprietăți detoxifiante incredibile. Îl poți consuma pentru a scăpa de toxinele acumulate în exces în organismul tău. De asemenea, acest fruct oferă și următoarele beneficii:
- Previne anemia
- Reduce nivelul colesterolului
- Reduce tensiunea arterială
- Echilibrează glicemia
Grepfrutul are și proprietăți antiseptice. Dacă îl consumi înainte de micul dejun, vei arde grăsimea acumulată în jurul taliei.
Portocalele sunt varianta ideală pentru a profita de uimitoarele beneficii ale consumului de citrice
Deși lămâile, clementinele și grepfruturile oferă beneficii importante, nu putem nega faptul că portocalele reprezintă cel mai bun fruct citric pentru micul dejun. O cafea sau un ceai, puțin lapte, câteva felii de pâine prăjită și un pahar de suc de portocale proaspăt stors… Ce poate fi mai gustos?
Asemenea oricărui alt fruct citric, portocalele stimulează producția de bilă și susțin eliminarea acestei substanțe. Așadar, ele pot trata simptomele cauzate de dezechilibrarea vezicii biliare, inclusiv senzațiile de greutate la stomac, durerile de cap sau senzațiile de presiune în partea dreaptă a abdomenului.
Multe persoane evită să bea suc de portocală dimineața. Dacă servești această băutură pe stomacul gol, creșterea producției de bilă poate cauza greață sau dureri de burtă. Va trebui însă să suporți aceste mici neplăceri pentru a profita de beneficii ca echilibrarea hemoglobinei și ținerea sub control a greutății corporale.
Portocalele conțin și o cantitate semnificativă de antioxidanți. În combinație cu vitamina C, aceste substanțe combat îmbătrânirea și tratează probleme gastrointestinale ca ulcerele și gastrita.
Nu în ultimul rând, portocalele stimulează vindecarea rănilor și recuperarea după o intervenție chirurgicală, prevenind diverse boli.
Cel mai bun mic dejun pentru a profita de principalele beneficii ale consumului de citrice
Adăugând o lingură de miere sucului de portocale, vei reduce gustul său acid sau amărui și vei putea servi un mic dejun mai dulce. Acest ingredient conține carbohidrați și zaharuri esențiale, fiind un fel de combustibil pentru organism. Astfel, te vei simți plin de energie toată ziua!
Pentru a profita din plin de cele 5 beneficii ale consumului de citrice, te sfătuim să prepari un suc folosind mai multe asemenea fructe. Bea-l la primele ore ale zilei.
Ingrediente
- 1 portocală
- ½ lămâie
- ½ morcov
- ½ măr
Instrucțiuni
- Decojește morcovul și taie-l în felii.
- Stoarce sucul portocalei și al lămâiei.
- Decojește mărul și taie-l în cubulețe.
- Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le pentru câteva secunde.
- Dacă vrei, poți să îndulcești sucul cu puțină miere.
- Servește această băutură imediat. În cazul în care este prea groasă, adaugă puțină apă sau, dacă este vară, cuburi de gheață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cirmi S, Maugeri A, Ferlazzo N, et al. Anticancer Potential of Citrus Juices and Their Extracts: A Systematic Review of Both Preclinical and Clinical Studies. Front Pharmacol. 2017;8:420. Published 2017 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2017.00420
- Oikeh EI, Omoregie ES, Oviasogie FE, Oriakhi K. Phytochemical, antimicrobial, and antioxidant activities of different citrus juice concentrates. Food Sci Nutr. 2015;4(1):103–109. Published 2015 Jul 30. doi:10.1002/fsn3.268
- Farooqi, A. A., Wang, Z., Hasnain, S., Attar, R., Aslam, A., Mansoor, Q., & Ismail, M. (2015). Citrus fruits and their bioactive ingredients: Leading four horsemen from front. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. https://doi.org/10.7314/APJCP.2015.16.6.2575
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.