5 cauze ale durerilor de cap nocturne
Care sunt principalele cauze ale durerilor de cap nocturne? Această problemă de sănătate afectează somnul și abilitatea de a obține odihnă, fără de care nu ne putem trezi plini de energie și optimism.
Fiecare dintre noi a experimentat o durere de cap nocturnă la un moment dat. În asemenea situații, dimineața următoare ne trezim simțindu-ne buimaci, de parcă un nor întunecat ne-ar înconjura și suntem incapabili să facem față noii zile.
Primul aspect pe care trebuie să-l reținem este faptul că durerile de cap nocturne diferă de cefaleele obișnuite. Uneori ne băgăm în pat cu o durere de cap care s-a declanșat acum câteva ore și care se agravează pe tot parcursul nopții. Însă aceasta nu este o durere de cap nocturnă.
Acest tip de cefalee tinde să fie recurentă și este relativ răspândită, afectând mult mai multe persoane decât bănuim. În articolul de azi îți prezentăm 5 cauze ale durerilor de cap nocturne.
Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap nocturne
Cefaleele pot avea diverse cauze. Dacă acestea survin brusc pe timp de noapte și ne întrerup somnul, trebuie să luăm în considerare anumiți factori. Totodată, dacă durerea survine în mai multe nopți consecutive, este cazul să consulți un medic.
Reține următoarele cauze ale durerilor de cap nocturne!
1. Durerile de cap hipnice
Multe persoane nu știu ce sunt durerile de cap hipnice. Ele se pot declanșa noaptea sau atunci când încercăm să tragem un pui de somn. Acest tip de cefalee survine în timpul fazei REM a somnului, este ușoară, dar ascuțită și durează între 15 minute și o oră.
Motivul pentru care nu sunt înțelese în totalitate este faptul că se declanșează tocmai în această fază a somnului. Conform unei teorii, durerile de cap hipnice sunt provocate de o scădere bruscă a nivelului de melatonină, hormonul care reglează somnul.
Majoritatea pacienților sunt trecuți de 50 de ani.
2. Alimentele care provoacă inflamații
Un alt aspect pe care mulți dintre noi nu-l cunosc este faptul că, dacă le consumăm în exces, unele alimente provoacă anumite schimbări în organism.
Deseori produsele bogate în glutamat monosodic provoacă dureri de cap în mijlocul nopții atunci când sunt consumate la sfârșitul zilei, cum ar fi la cină. Pe lângă faptul că este nesănătos, acest aditiv artificial provoacă dependență.
Glutamatul monosodic este folosit pentru a oferi o aromă intensă unor produse populare ca sosurile, cremele, supele și numeroase tipuri de semipreparate.
Alte alimente care pot provoca inflamații și dureri de cap nocturne sunt brânza și celelalte lactate.
După cum poți vedea, este important să ai grijă ce mănânci la cină. Optează doar pentru alimente benefice înainte de culcare.
3. Durerile de cap sinusale
Și durerile de cap sinusale se pot declanșa noaptea. Așa cum sugerează denumirea, la baza acestui tip de cefalee stau sinusurile. Durerea instalată la nivelul sinusurilor este foarte intensă, iar sensibilitatea poate radia spre urechi și cap.
Mulți pacienți au impresia că experimentează o migrenă sau o durere de cap vasculară, când, de fapt, cauza reală este sinuzita. Disconfortul provocat de această boală tinde să se intensifice pe timp de noapte dacă aerul este foarte uscat. În asemenea situații, umidificatoarele pot fi de mare ajutor.
4. Sindromul capului care explodează
Oricât de ciudată este denumirea acestei probleme de sănătate, ea nu se referă la un scenariu horror fictiv. Sindromul capului care explodează a fost pentru prima oară descris la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar cauza sa exactă nu este cunoscută nici măcar în prezent.
Sindromul capului care explodează intră în categoria parasomniilor, fiind o tulburare de somn.
- Acesta se manifestă sub forma unei dureri de cap intense care se declanșează de îndată ce pacientul este pe cale să adoarmă.
- Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații.
- Unele persoane experimentează sindromul capului care explodează doar o dată în viață, pe când altele sunt afectate timp de luni de zile.
- În toate cazurile înregistrate, durerea dispare pe cont propriu.
- Până în prezent, datele sugerează că sindromul capului care explodează ar putea fi asociat unei leziuni la nivelul oaselor din ureche sau chiar unei insuficiențe a activității neuronale când suntem pe cale să adormim.
5. Durerile de cap „cluster”
Durerile de cap „cluster” (în ciorchine) reprezintă un tip de migrenă care afectează femeile mai frecvent decât bărbații.
- Tind să se declanșeze cu 2-3 ore înainte de culcare.
- Durerea experimentată este intensă, dar nu persistă mult timp (circa 15-60 de minute).
- Aceasta este localizată într-o parte a capului, în spatele ochiului, putând să radieze spre tâmple și gât.
- Alte simptome ale durerilor de cap „cluster” sunt inflamațiile oculare, congestia nazală și lăcrimarea ochilor.
- Uneori durerile de cap „cluster” devin cronice.
Nu uita, dacă experimentezi cefalee nocturnă timp de mai multe zile consecutive, cere opinia unui medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Holle, Dagny & Naegel, Steffen & Obermann, Mark. (2013). Hypnic headache. Cephalalgia. 75. 33-1. 10.1586/ern.10.112.
- Lanteri-Minet, M. (2014). Hypnic headache. Headache. https://doi.org/10.1111/head.12447
- Kelman, L., & Rains, J. C. (2005). Headache and sleep: Examination of sleep patterns and complaints in a large clinical sample of migraineurs. Headache. https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.2005.05159.x
- Capobianco, D. J., & Dodick, D. W. (2006). Diagnosis and treatment of cluster headache. Seminars in Neurology. https://doi.org/10.1055/s-2006-939925
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.