5 informații despre antidepresive
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Nu-i așa că vrei să descoperi câteva informații despre antidepresive? Există numeroase tipuri de boli care ne obligă să urmăm un tratament pe termen lung. În asemenea cazuri, nu avem încotro: trebuie să includem anumite obiceiuri în rutina noastră zilnică.
Orice persoană care suferă de depresie trebuie să rețină că aceasta constituie o problemă medicală reală. Pentru mulți pacienți, medicamentele antidepresive devin o parte integrantă a vieții lor. Nu are de ce să ne fie rușine că avem nevoie de ajutor.
Depresia nu este neapărat o boală încă de la debut, dar poate deveni una dacă nu o tratăm corespunzător. Nimeni nu este judecat pentru că este nevoit să ia medicamente pentru a combate o boală fizică. De ce ar constitui o excepție persoanele care încearcă să învingă o tulburare mentală?
Diagnosticarea depresiei poate fi la fel de dificilă ca găsirea unui tratament adecvat. Dacă în prezent iei un asemenea medicament sau plănuiești să iei unul în viitor, reține următoarele informații despre antidepresive:
1. Nu sunt „leacuri” – una dintre cele mai importante informații despre antidepresive
Specialiștii susțin că la baza depresiei stau, în general, moștenirea genetică, factorii de mediu și traumele psihologice. Toate aceste elemente pot cauza sentimente intense de tristețe, disperare și pesimism.
Medicamentele care pot combate depresia sunt cunoscute sub denumirea de antidepresive. Aceste produse farmaceutice modifică nivelul unor substanțe chimice din creier numite neurotransmițători.
Rolul medicamentelor antidepresive este să regleze dispoziția, dar nu trebuie să ne lăsăm induși în eroare. Deși acestea ne ajută să ne simțim mai bine și ne pot chiar salva viața, ele nu reprezintă un leac magic care ne scapă pentru totdeauna de zilele mohorâte. De asemenea, ele nu pot oferi o stare continuă de fericire.
Una dintre cele mai importante informații despre antidepresive pe care merită să le reținem este faptul că aceste medicamente ne limpezesc mintea și ne ajută să privim lumea cu mai mult optimism.
2. Efectele secundare variază de la „inofensiv” la „foarte grav”
Asemenea oricărui alt produs farmaceutic, și medicamentele antidepresive pot cauza efecte secundare. Printre aceste reacții nedorite se numără câștigul în greutate, insomnia și chiar diareea. Aceste probleme sunt, evident, neplăcute, drept pentru care nu trebuie să luăm antidepresive fără avizul unui specialist.
Dacă experimentezi efecte secundare deranjante, roagă medicul să te ajute să găsești un tratament mai bun. Medicamentele antidepresive pot cauza și dureri de cap sau agitație. În general, aceste simptome dispar în primele câteva săptămâni de la debutul tratamentului.
Pe de altă parte, simptome ca scăderea apetitului sexual și câștigul în greutate pot fi mai de durată. Medicii încă nu știu de ce se declanșează aceste efecte secundare. Cert este că drogurile și băuturile alcoolice le pot exacerba.
În cazul în care calitatea vieții tale a fost alterată de anumite efecte secundare, fii sincer cu medicul tău. Totodată, gândește-te bine dacă medicamentul respectiv chiar îți aduce un beneficiu.
3. Deseori trebuie să încerci mai multe tratamente până găsești unul potrivit pentru tine
Unii pacienți au coșmaruri din cauza medicamentelor antidepresive și au impresia că acest simptom este normal. Acest lucru nu este însă adevărat. Pentru cei mai mulți dintre noi, o singură noapte de calvar este prea mult.
Alte antidepresive pot cauza palpitații. Dar ceea ce trebuie neapărat să reținem este faptul că nu toate medicamentele cauzează efecte secundare identice. Dacă tratamentul actual nu îți oferă rezultatele dorite, îl poți schimba. Oricât de neplăcut sună, găsirea unui medicament cu adevărat util este asemenea unui joc de noroc: nu știi niciodată cum vei reacționa la următorul produs.
Există unele medicamente antidepresive care nu cauzează deloc efecte nedorite, dar nici nu dau randament. Nu te da bătut, deoarece ai la dispoziție numeroase variante și este ok să le încerci pe toate. Din păcate, unii pacienți sunt nevoiți să caute ani întregi până găsesc medicamentul perfect sau doza ideală.
Structura chimică a creierului variază de la o persoană la alta. Nu este exclus ca, în timp, să fi nevoit să modifici doza pe care o iei. Așadar, este esențial să comunici regulat cu medicul tău și să fii sincer.
4. Yoga și meditația versus medicamentele antidepresive
Da, yoga și meditația sunt foarte utile dacă vrei să îți menții pacea interioară. Aceste practici te ajută să îți îmbunătățești stilul de viață și nu cauzează efecte negative. Desigur, și medicamentele antidepresive și psihoterapia sunt importante.
Nu te sfătuim să înlocuiești măsurile prescrise de medic cu aceste terapii alternative, ci să le folosești pentru a completa recomandările specialistului. Nu uita, este foarte periculos să întrerupi brusc un tratament cu antidepresive.
Dacă ai decis să renunți la medicamente, roagă medicul să îți explice cum poți să faci asta. Multe antidepresive necesită reducerea treptată a dozei, astfel încât structura chimică a creierului să nu se modifice subit.
5. Nu știm cum funcționează, dar funcționează
Conform unei teorii celebre, depresia este cauzată de un dezechilibru al nivelului de serotonină, unul dintre neurotransmițătorii din creier. În acest caz, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt foarte utili.
Însă depresia este o problemă mult mai complicată, serotonina nefiind singurul neurotransmițător important. Asta nu înseamnă că medicamentele antidepresive sunt pastile de tip placebo, care nu au niciun impact. Din contră, ele sunt foarte eficiente, dar nu trebuie luate fără avizul medicului.
Acum că ai descoperit cele 5 informații despre antidepresive prezentate în acest articol, îți va fi mai ușor să urmezi un tratament pe baza acestor medicamente. Reține că doar un psihiatru sau psiholog îți poate prescrie un antidepresiv și că nu trebuie niciodată să îți fie rușine să ceri ajutor. Sănătatea ta depinde de tine!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- pmhdev. (2017). Depression: {How} effective are antidepressants? PubMed Health. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2011.07.004
- Ferguson, J. M. (2001). SSRI Antidepressant Medications: Adverse Effects and Tolerability. Primary Care Companion J Clin Psychiatry. https://doi.org/10.4088/PCC.v03n0105
- Harmer, C. J., Duman, R. S., & Cowen, P. J. (2017). How do antidepressants work? New perspectives for refining future treatment approaches. The Lancet Psychiatry. https://doi.org/10.1016/S2215-0366(17)30015-9
- Kirsch, I. (2014). Antidepressants and the placebo effect. Zeitschrift Fur Psychologie / Journal of Psychology. https://doi.org/10.1027/2151-2604/a000176
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Treatments for depression. [Updated 2020 Jun 18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279282/
- National Health Services. Antidepressants. (2018). Recuperado el 9 de septiembre de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/antidepressants/
- Alcohol and Drug Foundation. Depressants. (2020). Recuperado el 9 de septiembre de 2020. https://adf.org.au/drug-facts/depressants/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.