Logo image
Logo image

5 idei de mic dejun cu puține calorii pentru diabetici

4 minute
Diabeticii trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației. Un mic dejun sărac în calorii, dar bogat în nutrienți îți oferă suficientă energie pentru a începe ziua în forță. 
5 idei de mic dejun cu puține calorii pentru diabetici
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Obiceiul de a sări peste micul dejun are urmări negative, mai ales pentru bolnavii de diabet. Acesta modifică metabolismul, reduce concentrația de insulină și crește glicemia. Dacă este hrănitoare și satisface nevoile nutriționale ale organismului, masa de dimineață îți oferă energie, ajutându-te să începi ziua cu dreptul. Un mic dejun cu puține calorii pentru diabetici scade nivelul glucozei din sânge după cele opt ore în care nu ai mâncat nimic.

În cele ce urmează, poți descoperi câteva dintre cele mai bune opțiuni pentru micul dejun în cazul în care suferi de diabet.

1. Clătite cu pere și ghimbir: mic dejun cu puține calorii pentru diabetici

Some figure

Ingrediente

  • ½ cană de făină universală (100 g)
  • ½ cană de făină din grâu întreg (100 g)
  • 1 lingură de zahăr brun (15 g)
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu (10 g)
  • 1 linguriță de ghimbir măcinat (5 g)
  • Un praf de sare
  • ¾ cană de lapte cu un conținut scăzut de grăsimi (120 ml)
  • 1 ou (30 g)
  • ½ cană de pară tocată mărunt (100 g)

Mod de preparare

  1. Amestecă făina cu zahărul brun, bicarbonatul de sodiu, ghimbirul și sarea într-un bol de dimensiuni medii.
  2. Într-un castron mai mic, amestecă laptele, ouăle și uleiul.
  3. Adaugă para și continuă să amesteci. 
  4. Amestecă bine cele două compoziții.
  5. Pentru a prepara clătitele, toarnă ¼ cană din amestec pe o tavă specială sau în tigaia încinsă unsă cu puțin ulei.
  6. Coace clătitele pe ambele părți până capătă o nuanță aurie – maronie.

2. Omletă cu spanac și roșii

Some figure

Ingrediente

  • 3 albușuri de ou
  • 3 linguri de carne macră tăiată mărunt (60 g)
  • 1 lingură de parmezan ras (20 g)
  • ½ cană de legume tăiate mărunt (spanac, sparanghel, broccoli, ciuperci, ceapă, ardei, roșii, dovlecel) (100 g)
  • Ulei

Mod de preparare

  • Pune ulei în tigaie.
  • Adaugă și amestecă legumele și carnea timp de trei minute. Poți folosi carne de vită, de porc sau o combinație între cele două.
  • Adaugă albușurile de ou.
  • Adaugă brânza după ce ouăle se coc.
  • Pune amestecul pe două felii de pâine prăjită de grâu și savurează acest mic dejun cu puține calorii extrem de delicios.

3. Smoothie cu iaurt, fructe și legume

Some figure

Ingrediente

  • ½ cană de iaurt degresat (125 ml)
  • ½ cană de lapte de migdale (125 ml)
  • ¾ cană de fructe de pădure (afine, zmeură sau căpșune) (100 g)
  • ½ cană de spanac (30 g)
  • 2 linguri de semințe de in măcinate (30 g)
  • 1 lingură de scorțișoară măcinată (15 g)

Mod de preparare

  1. Procesează în blender spanacul cu puțin lapte de migdale.
  2. Adaugă fructele congelate.
  3. Adaugă apoi iaurtul și restul laptelui de migdale.
  4. Adaugă semințele de in și scorțișoara.
  5. Procesează în continuare pentru încă două minute pentru a amesteca bine ingredientele.

4. Brioșe cu făină integrală și portocale

Some figure

Ingrediente

  • ½ cană de făină integrală de grâu (100 g)
  • ¾ cană de făină universală (150 g)
  • 2 linguri de bicarbonat de sodiu (18 g)
  • Un praf de sare
  • ¼ lingură de scorțișoară măcinată (3 g)
  • ¼ cană de zahăr (50 g)
  • 2 linguri de germeni de grâu
  • ¾ cană de stafide (100 g)
  • 1 cană de iaurt natural cu un conținut redus de grăsimi (250 ml)
  • 1 ou
  • Coaja unei portocale de dimensiuni medii
  • 3 linguri de suc de portocale (45 ml)

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 °C.
  2. Cerne făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și scorțișoara într-un bol mare. Acesta este un pas important deoarece elimină cocoloașele care se pot forma în făină, împiedicând brioșele să devină suficient de pufoase.
  3. Adaugă zahărul, germenii de grâu și stafidele. Fă o adâncitură în centru.
  4. Bate ușor iaurtul, urmat de ulei, ou, suc și coajă de portocală.
  5. Toarnă amestecul cu iaurt în adâncitura menționată la pasul nr. 3. Amestecă bine cu mâinile pentru a forma un aluat.
  6. Unge tava pentru brioșe cu ulei și umple 2/3 din ea.
  7. Coace brioșele la 180 °C timp de 20 de minute sau până ți se par coapte. Înfige o scobitoare în mijloc pentru a verifica. Când sunt gata, scobitoarea trebuie să iasă perfect curată.
  8. Lasă brioșele să se răcească în tavă timp de două – trei minute, apoi servește-le.

Ce zici? Te atrag aceste idei de mic dejun cu puține calorii pentru diabetici? Pe care vrei să o încerci?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bourey, R. E., Kaw, M. K., Lester, S. G., Ghanem, S. S., & Najjar, S. M. (2014). Diabetes. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
  • Hu, F. B. (2011). Globalization of diabetes: The role of diet, lifestyle, and genes. In Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc11-0442
  • Steyn, N., Mann, J., Bennett, P., Temple, N., Zimmet, P., Tuomilehto, J., … Louheranta, A. (2004). Diet, nutrition and the prevention of type 2 diabetes. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1079/PHN2003586

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.