Logo image
Logo image

5 motive pentru care apelăm la un medic dermatolog

4 minute
Fiecare persoană trebuie să se prezinte la un consult dermatologic din când în când. Problema este că, de multe ori, ne gândim că pielea nu este decât un organ care ține de latura estetică. 
5 motive pentru care apelăm la un medic dermatolog
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tu știi când trebuie să consulți un medic dermatolog? Corpul uman este atât de misterios și de complex, încât de multe ori nu știm la ce tip de medic să apelăm atunci când întâmpinăm anumite probleme.

De exemplu, problemele pielii se pot manifesta și la nivelul scalpului și pot duce la o acumulare de mucus ca urmare a stresului sau a unei alimentații necorespunzătoare.

În plus, expunerea prelungită la soare, poluarea din mediu și dereglările hormonale sunt trei dintre motivele pentru care ar trebui să-ți faci timp pentru o vizită la medicul dermatolog.

De multe ori se întâmplă să mergem la medicul greșit, când ar trebui, de fapt, să ne prezentăm la un medic dermatolog. De exemplu, când un copil prezintă afecțiuni legate de piele, părinții îl duc la pediatru, când, de fapt, ar fi fost necesară o vizită la dermatolog.

1. Căderea părului poate fi tratată de un medic dermatolog

Some figure

Un păr vizibil sănătos este o trăsătură fizică pe care multe persoane o consideră esențială pentru un aspect de invidiat. Indiferent de lungime sau de culoare, un păr frumos atrage atenția sexului opus.

Cu toate acestea, este indicat să te prezinți cât mai curând la un consult dermatologic dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome:

  • Când te trezești dimineața, observi că ți-au rămas șuvițe de păr pe pernă.
  • Părul și-a pierdut strălucirea naturală.
  • Când îți treci mâna prin păr, rămâi cu multe fire în mână.
  • Rădăcinile părului se îngrașă din ce în ce mai mult.

În anumite cazuri, este necesar să mergi și la un endocrinolog pentru a afla dacă nu ai cumva o problemă endocrină sau a scalpului.

Te-ar putea interesa și:

Câteva tratamente naturale pentru căderea părului

2. Rănile tale se vindecă foarte greu

Some figure

Dacă ai o rană ușoară în urma unei căzături, aceasta ar trebui să se vindece foarte rapid.

Însă, în cazul anumitor persoane, procesul de vindecare este mai lent. Unii oameni au răni care nu dispar decât după câteva săptămâni sau luni.

Acesta este un semnal de alarmă care te atenționează că ar trebui să afli ce se întâmplă cu pielea ta. Pentru a-ți da seama dacă este necesar să faci o programare la dermatolog, observă aspectul urmelelor de sânge, care mai apoi formează o crustă.

Este important să nu ignori rănile care sângerează din nou după ce au început să se vindece. 

Dacă te regăsești în această situație, este indicat să mergi la un medic dermatolog. În acest caz poate fi vorba despre ceva mai grav decât o problemă a pielii. De exemplu, acesta poate fi un indiciu al unei boli precum diabetul.

În funcție de caz, va trebui să te prezinți atât la dermatolog, cât și la un alt medic specialist.

3. Îți apar alunițe noi

Some figure

Alunițele sunt niște mici „ornamente” cu care ne-a înzestrat natura. Ele adaugă un plus de drăgălășenie copiilor. Femeile sunt considerate mai atrăgătoare dacă au o aluniță deasupra buzei sau pe obraz. Mai mult decât atât, unele persoane își desenează alunițe pe față.

Cu toate acestea, nu toate alunițele reprezintă un semn pozitiv. Dacă îți apare o aluniță nouă, ar fi bine să mergi la dermatolog.

Citește și:

Cele mai importante informații despre alunițe

4. Ai unghii fragile, uscate sau exfoliate

Some figure

Atât femeile, cât și bărbații poartă cu ei o „scrisoare de recomandare”, adică unghiile. Asta pentru că unghiile reflectă modul în care ne îngrijim sau ne alimentăm.

Cu alte cuvinte, unghiile noastre spun multe despre noi. Aspectul lor poate avea o importanță deosebită la un interviu de angajare sau în evaluarea stării noastre de sănătate.

Poate că ai avut întotdeauna unghiile fragile, exfoliate și lipsite de strălucire sau poate că au început să arate așa în ultima vreme. Aceste simptome indică o problemă de sănătate.

Prin urmare, este un moment bun să apelezi la un medic dermatolog. El poate să te lămurească în ceea ce privește indiciile îngrijorătoare date de unghiile tale.

5. Ai mâncărimi în zona genitală

Some figure

Deși apare ultimul pe lista noastră, acesta este cel mai important motiv pentru a-ți face o programare la un medic dermatolog. Inițial, ne gândim că numai medicii ginecologi sau urologi se ocupă de această parte a corpului.

Însă uneori este posibil să ai o ciupercă sau o infecție a pielii în zona genitală, care trebuie tratate de medicul dermatolog cu mare atenție.

Medicii dermatologi susțin că, în general, cea mai comună afecțiune care provoacă mâncărimi în această regiune este lichenul scleros. Dacă este lăsat netratat, acesta se poate transforma în carcinom cu celule scuamoase. Desigur, pot exista și alte cauze ale mâncărimilor, dar aceasta este cea mai frecventă.

Așa cum noi exprimăm ceea ce simțim cu ajutorul cuvintelor, pielea poate, la rândul ei, să dezvăluie ce se întâmplă în corpul nostru. Tocmai de aceea este important să fim atenți la semnalele pe care le transmite.

Nu uita că pielea este cel mai mare organ al corpului și nu trebuie să subestimezi problemele apărute la nivelul acesteia. Aceeași recomandare este valabilă și pentru păr și unghii, care sunt în strânsă legătură cu pielea.

Vei reuși să afli dacă organele tale interne au probleme acordând o atenție deosebită pielii tale și mergând la un medic dermatolog atunci când observi vreun simptom îngrijorător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fawcett RS, et al. (2004). Nail abnormalities: Clues to systemic disease.
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15053406
  • What you need to know about alopecia areata. (n.d.).
    naaf.org/alopecia-areata
  • Ariel, Irving M. (1981). A Historical Introduction: Is the beauty mark a mark of beauty or a potentially dangerous cancer? Malignant Melanoma, Appleton-Century-Crofts, ISBN 978-0-8385-6114-0
  • Universidad de Utah. When Should You See a Dermatologist? https://healthcare.utah.edu/dermatology/when-to-see-dermatologist.php
  • Instituto Nacional de Artritis y Enfermedades Musculoesqueléticas y de la Piel. Liquen escleroso. https://www.niams.nih.gov/es/informacion-de-salud/liquen-escleroso

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.