Logo image
Logo image

6 alimente pentru a trata hipotensiunea arterială

5 minute
Deși sarea poate crește tensiunea arterială a pacienților hipotensivi, nu este indicat să facem abuz de ea. În caz contrar, riscăm să dezvoltăm problema opusă.
6 alimente pentru a trata hipotensiunea arterială
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 08 aprilie, 2018

Tensiunea arterială prea scăzută este cunoscută sub denumirea de hipotensiune. Persoanele hipotensive pot experimenta amețeală, vertij sau leșin. Dacă suferi de această problemă, nu strică să consumi anumite alimente pentru a trata hipotensiunea arterială. Citește în continuare pentru a afla care sunt acestea!

Ce este hipotensiunea arterială și ce factori o provoacă?

Tensiunea arterială este forța exercitată de către sânge asupra pereților venelor și ai arterelor în cadrul sistemului circulator. Așadar, hipotensiunea presupune ca tensiunea arterială să se afle sub valorile normale (determinate de vârsta și sexul pacientului).

Este important să reținem că tensiunea arterială variază de la o persoană la alta. De pildă, un nou-născut  va avea o tensiune mai scăzută decât un adolescent, iar valoarea tensiunii unui adult va fi mai mică decât cea a unei persoane vârstnice.

La adulți (sau la persoanele sănătoase și la sportivi), tensiunea arterială normală este de aproximativ 120/80 mmHg. În acest caz, valoarea tensiunii este rezultatul unei sănătăți cardiovasculare optime. La pacienții vârstnici însă, aceasta ar putea semnala faptul că există o problemă la nivelul unui organ vital.

Dacă tensiunea arterială este prea scăzută, organele nu primesc suficient sânge. Astfel, pacienții hipotensivi ar trebui să evite suprasolicitarea pentru a preveni creșterea activității cardiace (tahicardia).

Putem spune că o persoană suferă de hipotensiune arterială atunci când tensiunea sa sistolică este sub 90 mmHg, iar tensiunea sa diastolică este sub 60 mmHg. Numeroși factori pot provoca hipotensiune, inclusiv:

  • Consumul de anxiolitice, antidepresive sau analgezice narcotice
  • Infarcturile, aritmia sau insuficiența cardiacă
  • Diabetul
  • Deshidratarea și tulburările alimentare
  • Consumul de medicamente diuretice pentru inimă

Simptomele hipotensiunii arteriale includ senzații de slăbiciune și amețeală. Pacientul este palid și poate leșina sau experimenta probleme de respirație și palpitații. Unele persoane raportează și dureri de cap, vedere încețoșată, amorțeala membrelor și dureri în piept.

Obiceiurile zilnice și hipotensiunea arterială

Some figure

Hipertensiunea arterială este un subiect mult mai popular decât hipotensiunea, deoarece prima are consecințe mai grave asupra organismului uman. Însă putem consuma diverse alimente pentru a trata hipotensiunea arterială.

  • Dacă cineva suferă de hipotensiune, i se va recomanda să servească gustări sărate. Acest remediu funcționează temporar. Însă nu este indicat să ne creștem aportul zilnic de sare pentru a nu dezvolta hipertensiune.
  • Pacienții hipotensivi ar trebui să consume alimente sărate la micul dejun (de pildă, o felie de pâine cu unt sărat) și să se asigure că intervalele de timp dintre mese nu sunt prea mari.
  • Este mult mai bine să servești șase mese de mărime moderată decât 3 sau 4 mese copioase. Iată un program alimentar util: micul dejun, o gustare, prânzul, o altă gustare, o gustare înainte de cină și cina propriu-zisă. Urmând acest program, stomacul tău nu va fi gol pentru prea mult timp (un factor ce reduce tensiunea arterială).
  • Totodată, spune nu băuturilor îndulcite cu zahăr și cafelei. Deși acestea activează circulația sanguină, efectul lor este de scurtă durată. De îndată ce dispare, tensiunea arterială poate scădea sub valoarea sa normală.
  • De asemenea, nu consuma băuturi alcoolice. Acestea reduc performanțele sistemului cardiovascular și sănătatea venelor.

Ce alimente pentru a trata hipotensiunea arterială avem la dispoziție?

Următoarele produse alimentare te pot ajuta dacă experimentezi hipotensiune în mod temporar sau consecvent. Nu uita însă să consulți un medic pentru a descoperi care este cauza problemei.

1. Sucul de sfeclă

Some figure

Datorită zaharurilor naturale din componența sa, sfecla are abilitatea de a regla tensiunea arterială. Pentru a trata hipotensiunea, poți să bei suc de sfeclă pe stomacul gol, dimineața sau după-amiaza, când te întorci acasă de la serviciu.

Ingrediente

  • 2 sfecle
  • ½ cană (125 ml) de apă

Instrucțiuni

  • Decojește sfecla și tai-o în mai multe bucăți.
  • Pune-o într-un robot de bucătărie și adaugă apa.
  • Procesează până obții o băutură fină.
  • Bea sucul de sfeclă imediat. (Dacă vrei, poți adăuga cuburi de gheață sau frunze de mentă.)

2. Stafidele

Deoarece îmbunătățesc funcționarea glandei suprarenale, stafidele pot menține tensiunea arterială în limite normale în mod natural. Consumă o mână de stafide de îndată ce experimentezi primele simptome ale hipotensiunii.

3. Apa, pe lista de alimente pentru a trata hipotensiunea arterială

Some figure

Uneori tensiunea arterială scade atunci când suntem deshidratați. Așadar, nu uita să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi.

Dacă simți că tensiunea ți-a scăzut brusc, te sfătuim să consumi băuturi cu electroliți (sunt foarte populare în rândul sportivilor). Acestea oferă un plus de minerale precum magneziul, sodiul și potasiul.

4. Migdalele

Migdalele acționează într-un mod similar cu stafidele. Poți să le servești crude sau sub formă de lapte (fie preparat acasă, fie cumpărat). Ca să combați hipotensiunea arterială, nu ezita să încerci următoarea rețetă cu migdale și lapte de vacă:

Ingrediente

  • 5 migdale
  • 1 cană (250 ml) de apă
  • 1 cană (250 ml) de lapte

Instrucțiuni

  • Lasă migdalele la înmuiat în apă peste noapte.
  • Dimineața următoare, aruncă apa și decojește migdalele.
  • Pisează-le cu ajutorul unui mojar cu pistil și amestecă-le cu lapte fierbinte.
  • Consumă băutura preparată pe stomacul gol, de mai multe ori pe săptămână.

5. Leguminoasele și cerealele, printre cele mai bune alimente pentru a trata hipotensiunea arterială

Some figure

Include diverse alimente bogate în vitamina B în dieta ta zilnică, cum ar fi leguminoasele (lintea, năutul, fasolea) și cerealele (orezul brun, ovăzul, meiul, secara). Hipotensiunea arterială poate fi cauzată și de o carență de vitamina B.

6. Sucul de morcovi

Un pahar de suc de morcovi pe zi îți oferă un plus de vitamine și proteine, reglându-ți simultan tensiunea arterială. Cel mai bine este să servești această băutură pe stomacul gol.

Ingrediente

  • 2 morcovi
  • 2 linguri (50 g) de miere
  • ½ cană (125 ml) de apă

Instrucțiuni

  • Decojește morcovii și rade-i.
  • Pune-i într-un robot de bucătărie împreună cu mierea și apa.
  • Procesează pentru câteva minute și bea sucul preparat imediat. (Poți adăuga cuburi de gheață.)

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.