6 remedii naturale pentru micozele scalpului


Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Părul este o parte importantă a aspectului fizic, având o influență pozitivă sau negativă asupra înfățișării tale generale. Sănătatea scalpului este necesară pentru sănătatea părului. Pielea capului este afectată deseori de dermatită, ciuperci și infecții. Prevenirea și tratarea acestora este esențială pentru a evita consecințele grave. În cele ce urmează, poți descoperi câteva remedii naturale pentru micozele scalpului.
Ce sunt micozele scalpului și care sunt cauzele lor?
Cea mai frecventă ciupercă sau infecție a scalpului este tinea capitis (dermatofiție). Această infecție este cauzată de microorganisme care se reproduc atunci când părul este umed. Totodată, micoza poate apărea în urma anumitor leziuni ale scalpului sau a unei igiene proaste a podoabei capilare.
Dermatofiția scalpului este contagioasă, drept pentru care trebuie să eviți contactul sau folosirea accesoriilor personale ale indivizilor afectați de această ciupercă. Petele roșii și umflate de pe scalp, însoțite de usturimi și mâncărimi, sunt semne clare ale unei micoze.
Ciupercile slăbesc firul de păr sau stopează complet creșterea părului.

Cum să previi micozele scalpului
Umezeala este una dintre cauzele apariției ciupercilor, motiv pentru care trebuie să eviți să stai mult timp cu părul ud.
Nu purta șepci sau pălării care nu lasă părul să se usuce după ce te speli pe cap. Menținerea părului curat scade riscul de infecții fungice. Igiena este esențială pentru prevenirea neplăcerilor.
Încearcă să nu folosești obiectele personale ale altor oameni, cum ar fi:
- Piepteni
- Pensete
- Pălării, căciuli
- Perne
- Prosoape
Menține curate obiectele de îngrijire a părului, fețele de pernă și prosoapele. De preferat ar fi să le speli cu apă fierbinte cel puțin o dată pe lună.
Remedii naturale pentru micozele scalpului
Există diverse remedii naturale pentru micozele scalpului. Trebuie doar să fii perseverentă și consecventă în utilizarea lor pentru a obține rezultatele dorite.
1. Soluție cu usturoi

Usturoiul este un produs medicinal excelent, întrucât combate și ucide microorganismele. Acesta poate fi folosit ca ingredient într-unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru micozele scalpului:
Ingrediente
- ½ cană de zeamă de lămâie (125 ml)
- 6 frunze de rozmarin
- 5 căței de usturoi
Instrucțiuni
- Curăță cățeii de usturoi și dă-i în clocot împreună cu zeama de lămâie și frunzele de rozmarin, lăsând amestecul să fiarbă 10 minute.
- Aplică soluția zilnic pe scalp.
2. Exfoliant cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antifungice remarcabile. Folosit ca produs exfoliant, acesta îndepărtează celulele moarte și ameliorează mâncărimile pielii.
Ingrediente
- 1 cană de apă fierbinte (250 ml)
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu (9 g)
Instrucțiuni
- Amestecă apa fierbinte cu bicarbonatul de sodiu.
- După ce faci duș, aplică pe scalp amestecul cu mișcări circulare și lasă-l să acționeze 5 minute.
- Clătește cu apă.
3. Oțet de mere
Oțetul de mere este un produs foarte util în bucătărie. Însă datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, acest ingredient este ideal pentru combaterea ciupercilor de pe pielea capului. Pentru a profita de beneficiile sale, îl poți aplica într-un mod foarte simplu.
Ingrediente
- ¼ cană de oțet de mere (62 ml)
- 1 cană de apă (250 ml)
Instrucțiuni
- Diluează oțetul de mere în apă.
- Aplică amestecul pe scalp și lasă-l să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă.
4. Iaurt și lămâie
Iaurtul este un produs lactat care conține enzime și bacterii sănătoase care combat fungii. Dacă îl amesteci cu lămâie, obții unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru micozele scalpului.
Ingrediente
- ½ cană de iaurt simplu (100 g)
- Câteva picături de zeamă de lămâie
Instrucțiuni
- Amestecă ambele ingrediente, aplică amestecul pe scalp și lasă-l să acționeze cel puțin 30 de minute.
- Clătește cu apă și usucă bine părul. Poți repeta procedeul de trei ori pe săptămână.
5. Oțet alb

Acidul acetic din oțetul alb dezinfectează pielea, prevenind dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Remediul de mai jos poate fi soluția ideală pentru infecțiile fungice de la nivelul pielii capului.
Ingrediente
- ¼ cană de oțet (62 ml)
- 1 cană de apă (250 ml)
Instrucțiuni
- Amestecă ingredientele.
- După ce te-ai spălat bine de cap, aplică amestecul pe scalp și lasă-l să acționeze timp de 5 minute.
- Clătește cu apă.
6. Gel de aloe vera
Aloe vera conține aloină, o substanță cu proprietăți antibiotice care curăță pielea și previne înmulțirea ciupercilor.
Ingrediente
- Gel de aloe vera
- 1 cană de apă (250 ml)
Instrucțiuni
- Aplică gelul de aloe vera pe scalp cu o pensulă pentru a intra în contact direct cu scalpul.
- Acest produs are un efect puternic, așa că îți recomandăm să îl lași să acționeze 10 minute și apoi să clătești cu apă.
Toate remediile de mai sus îmbunătățesc igiena și sănătatea scalpului. Ingredientele din compoziția lor sunt ieftine și ușor de procurat. Dacă nu vezi rezultate pozitive după folosirea acestor remedii naturale pentru micozele scalpului, este indicat să mergi la un medic specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Altmeier, S., & LeibundGut-Landmann, S. (2017). Immunity to fungal infections. En A. Carvalho (Ed.), Immunogenetics of Fungal Diseases (pp. 35-83). Springer. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-50842-9_2
- Hay, R. J. (2017). Tinea capitis: current status. Mycopathologia, 182(1), 87-93. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5283510/
- Leyva Salas, M., Thierry, A., Lemaitre, M., Garric, G., Harel-Oger, M., Chatel, M., Lê, S., Mounier, J., Valence, F., & Coton, E. (2018). Antifungal activity of lactic acid bacteria combinations in dairy mimicking models and their potential as bioprotective cultures in pilot scale applications. Frontiers in Microbiology, 9, 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6090892/
- Mayo Clinic. (s.f.). Tiña (cabeza o cuero cabelludo). Consultado el 18 de diciembre de 2024 de. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ringworm-scalp/symptoms-causes/syc-20354918
- Ousaaid, D., Laaroussi, H., Bakour, M., Ennaji, H., Lyoussi, B., & El Arabi, I. (2021). Antifungal and antibacterial activities of apple vinegar of different cultivars. International Journal of Microbiology, 2021, 1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8369171/
- Saniasiaya, J., Salim, R., Mohamad, I., & Harun, A. (2017). Antifungal effect of Malaysian; Aloe vera’leaf extract on selected fungal species of pathogenic otomycosis species in in vitro culture medium. Oman Medical Journal, 32(1), 41-46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187399/
- Wróblewska, M., Szymańska, E., & Winnicka, K. (2021). The Influence of Tea Tree Oil on Antifungal Activity and Pharmaceutical Characteristics of Pluronic® F-127 Gel Formulations with Ketoconazole. International Journal of Molecular Sciences, 22(21), 1-22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34768755/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.