6 secrete alimentare pentru o piele perfectă
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Vrei să ai un ten impecabil, dar nu știi ce poți să faci ca să-l obții? În articolul de azi îți dezvăluim 6 secrete alimentare pentru o piele perfectă, care sunt benefice pentru toate tipurile de ten.
1. Petele închise la culoare
Prezența unor pete închise la culoare pe piele poartă denumirea de hiperpigmentare și poate fi consecințe unei carențe de vitamine (în special vitamina B12). În acest caz, vei putea remedia problema consumând alimente bogate în vitamine.
Pentru a elimina petele închise la culoare, ai nevoie de vitamina C, vitamina E și antioxidanți—pe care le poți obține din acidul elagic și extractul din sâmburi de struguri. Citricele, căpșunile, kiwi, rodiile și roșiile conțin, de asemenea, aceste substanțe.
Nu petrece mult timp la soare, deoarece această practică agravează hiperpigmentarea. Ca să-ți protejezi pielea, consumă surse de antioxidanți. Adaugă în dieta ta alimente ca:
- Fructele de pădure
- Grepfrutul
- Ananasul
- Prunele
- Varza
- Spanacul
- Meiul
2. Tenul uleios
Când mănânci alimente cu un indice glicemic ridicat, vei observa că pielea ta începe să secrete mai mult sebum. Acest organ produce sebum în exces pentru a se menține hidratat, provocând formarea unui luciu deranjant.
Produsele cosmetice pot masca acest luciu temporar, dar aceste soluții nu sunt 100% eficiente sau de durată. Cel mai bine este să adopți o dietă bogată în vitamina A, o substanță care reduce producția de sebum.
Te sfătuim să consumi alimente precum:
- Caisele
- Mango
- Morcovii
- Gălbenușul de ou
- Spanacul
- Cartofii
Totodată, redu-ți aportul de alimente cu un indice glicemic ridicat. Consumă mai puțină pâine albă, produse de patiserie, cartofi noi și paste.
3. Acneea
Dacă ai acnee, este posibil să consumi alimente cu un indice glicemic prea ridicat. Deoarece activitatea glandelor sebacee este stimulată, porii se înfundă, bacteriile încep să se înmulțească și se declanșează inflamații. Dar nu toate persoanele cu acnee au tenul uleios.
Pentru a scăpa de acnee, unul dintre cele mai bune secrete alimentare la care poți apela este să-ți schimbi dieta. Crește-ți aportul de alimente bogate în grăsimi polinesaturate, care reduc inflamațiile.
Iată ce poți să mănânci:
- Fructe
- Legume
- Nuci
- Semințe de in
- Ulei de in
- Alge marine
- Crustacee și pește
4. Tenul uscat
Pielea uscată este un simptom al carenței de vitamina E și al hipocolesterolemiei. Vestea bună este că există anumite secrete alimentare pentru o piele perfectă care îți vor fi de mare folos în acest caz.
Hipocolesterolemia este o problemă frecventă în rândul vegetarienilor, deoarece cele mai importante surse de colesterol sunt reprezentate de carne și pește. Pentru a trata pielea deshidratată, include alimente bogate în acizi grași mononesaturați în dieta ta zilnică.
Aceste alimente sunt absorbite mai ușor dacă le consumi împreună cu:
- Leguminoase
- Alge marine
- Ouă
- Soia
- Avocado
- Alune și alte fructe cu coaja lignificată
În ceea ce privește peștele, spune da tonului, somonului, păstrăvului și macroului.
5. Eliminarea ridurilor cu antioxidanți, pe lista de secrete alimentare pentru o piele perfectă
Ridurile pot apărea din mai multe motive, printre care și consumul excesiv de alcool. Băuturile alcoolice provoacă deshidratare. În plus, zahărul din componența lor îmbătrânește prematur pielea, glucoza reducând elasticitatea acestui organ.
Sursele de antioxidanți îți sunt de mare ajutor împotriva ridurilor. Antioxidanții au abilitatea de a reîntineri pielea. Poți obține rezultate incredibile dacă alegi să consumi regulat, de pildă, alimente ca soia.
6. Pungile de sub ochi
Pungile închise la culoare de sub ochi nu sunt doar consecința lipsei de somn. Această imperfecțiune poate indica și existența unei intoleranțe alimentare sau o reacție alergică.
Primul pas pentru a remedia problema este să afli dacă nu cumva suferi de vreo intoleranță alimentară. Cea mai bună variată este să-ți faci analize. Nu strică nici să eviți principalele alimente care provoacă intoleranță:
- Produsele lactate
- Produsele de patiserie
- Cartofii prăjiți
- Cafeaua instant
- Supele instant
- Îndulcitorii artificiali
Dacă descoperi că nu ești alergic la niciun aliment, este posibil ca pungile de sub ochi să fie provocate de deshidratare. Soluția este să bei mai multă apă și să-ți reduci aportul de cafea.
Încearcă să-ți crești aportul de alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie, tonul, gălbenușul de ou și meiul. O altă cauză posibilă a pungilor de sub ochi este anemia.
Pune în aplicare cele 6 secrete alimentare pentru o piele perfectă prezentate în acest articol, iar problemele cutanate nu te vor mai deranja mult timp!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Encyclopedia of Food and Health. (2016). Choice Reviews Online. https://doi.org/10.5860/choice.195123
- Stuckler, D., & Nestle, M. (2012). Big Food, Food Systems, and Global Health. PLoS Medicine. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001242
- Food and Nutrition Board. (2005). Protein and Amino Acids. In Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). https://doi.org/10.17226/10490
- U.S Department of Health and Human Services – Center for Disease Control and Prevention. (2003). Guidelines for environmental infection control in health-care facilities. Morbidity and Mortality Weekly Report. https://doi.org/DX
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.