Logo image
Logo image

6 simptome ale cancerului de piele

3 minute
Detectarea timpurie este esențială pentru a trata și învinge cancerul de piele. Citește în continuare pentru a descoperi principalele 6 simptome pe care această boală le provoacă.
6 simptome ale cancerului de piele
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Numărul persoanelor care suferă de această boală a crescut într-un ritm alarmant în ultimii ani. Majoritatea pacienților sunt trecuți de 50 de ani, dar și persoanele mai tinere pot fi afectate. Haide să descoperim împreună care sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului de piele!

Cancerul de piele a fost asociat expunerii continue la razele soarelui, dar poate fi cauzat și de mutațiile ADN-ului de la nivelul celulelor epiteliale.

Rata mortalității în rândul pacienților care suferă de cancer de piele a scăzut considerabil. Acest lucru se datorează evoluției tratamentelor disponibile, precum și metodelor inovative de diagnosticare.

Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt de tipul non-melanom. Cancerul de piele non-melanom poate fi mai ușor ținut sub control deoarece boala nu provoacă modificări la nivel celular.

Însă este esențial să putem recunoaște simptomele cancerului de piele la timp. Detectarea timpurie ne va ajuta să evităm formele mai agresive ale acestei boli.

Ca să-ți dăm o mână de ajutor, în articolul de azi îți prezentăm 6 simptome ale cancerului de piele pe care nu trebuie sub nicio formă să le treci cu vederea.

1. Apariția alunițelor

Some figure

Apariția alunițelor noi, în special a celor cu formă neregulată, reprezintă unul dintre principalele simptome ale cancerului de piele. Aceste semne atrag atenția imediat deoarece apar brusc, iar mărimea, culoarea și textura lor sunt neobișnuite.

Unele alunițe provocate de cancerul de piele vor fi asemenea unor pete roșiatice, pe când altele vor prezenta o textură voluminoasă și o culoare închisă.

2. Modificările alunițelor deja existente

Modificările alunițelor deja prezente nu trebuie niciodată ignorate. Așa cum am menționat anterior, orice schimbări care survin în timp merită toată atenția.

Specialiștii au inventat „regula alfabetului” sau ABCDE, care vizează câteva trăsături importante de care trebuie să ținem cont.

  • A pentru asimetrie: Acest subpunct se referă la acele alunițe cu jumătăți asimetrice.
  • B pentru margini (borders): Marginile alunițelor care semnalează cancerul de piele sunt neregulate, deformate sau slab definite.
  • C pentru culoare: Cancerul de piele poate provoca modificarea culorii alunițelor deja prezente. Acestea se pot închide la culoare, pot căpăta mai multe nuanțe (albastru, roșu, roz sau gri) sau se pot decolora.
  • D pentru diametru: Melanomul poate avea un diametru de până la 6 mm.
  • E pentru elevație: Suprafața aluniței este bombată sau neregulată.

3. Rănile care nu se vindecă

Some figure

Dacă celulele cutanate sunt sănătoase, derma are abilitatea de a se regenera și a vindeca leziunile și rănile într-un timp scurt.

Însă tocmai opusul are loc dacă aceste celule devin maligne. Abilitatea lor de a se autovindeca este redusă. Practic, chiar și cele mai mici răni încep să se vindece foarte greu.

Dacă observi că ai răni deschise sau tăieturi care se vindecă exagerat de încet, este posibil să suferi de cancer de piele.

4. Petele care se întind

Apariția petelor pe piele poate avea la bază mai mulți factori externi și interni. Însă modul în care acestea se dezvoltă ne poate ajuta să ne dăm seama dacă este vorba de cancer de piele sau nu.

De pildă, dacă petele încep să se întindă de la aluniță spre pielea din jur, este important să ceri opinia unui medic. Cauza ar putea fi îmbolnăvirea celulelor.

5. Roșeața și inflamațiile, printre posibilele simptome ale cancerului de piele

Some figure

Celulele maligne declanșează o reacție inflamatorie care devine vizibilă atât la nivelul alunițelor, cât și în jurul acestora.

În general, acest semnal de alarmă afectează pielea aflată în afara marginilor aluniței și este însoțit de roșeață și alte simptome specifice iritațiilor cutanate. Însă, spre deosebire de iritațiile obișnuite, roșeața și inflamațiile sunt persistente și tind să se agraveze de pe o zi pe alta.

6. Sensibilitatea și durerea

Pielea poate deveni sensibilă din cauza mai multor probleme de sănătate, printre care și cancerul de piele. Dezvoltarea anormală a celulelor însoțită de mâncărimi, durere la atingere și iritații semnalează faptul că trebuie să ne supunem unui control medical.

Dacă observi oricare dintre cele 6 simptome ale cancerului de piele prezentate anterior, consultă imediat un medic pentru a afla dacă suferi sau nu de această boală. Nu uita, detectarea timpurie te va ajuta să obții un tratament eficient înainte să fie prea târziu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.