Logo image
Logo image

6 simptome ale steatozei hepatice (ficatul gras)

4 minute
Steatoza hepatică este strâns legată de obezitate, colesterol mărit și hipertensiune arterială. Deși această problemă este greu de detectat, există anumite semne care pot indica prezența sa în organism. 
6 simptome ale steatozei hepatice (ficatul gras)
Ultima actualizare: 03 februarie, 2018

Steatoza hepatică este cunoscută sub denumirea de „ficat gras”. Aceasta poate fi cauzată de consumul de alcool sau de un sindrom metabolic, la fel ca diabetul sau hipertensiunea. Citește în continuare pentru a afla principalele simptome ale steatozei hepatice.

Ce este steatoza hepatică?

Steatoza hepatică se manifestă atunci când la nivelul celulelor hepatice se acumulează grăsime. Această afecțiune este strâns legată de obezitate, colesterol mărit și hipertensiune arterială. În multe cazuri, celulele adipoase se umplu cu grăsime, „transferând” excesul către organele apropiate.

Persoanele predispuse la dezvoltarea steatozei hepatice sunt:

  • Femeile de vârstă mijlocie
  • Persoanele supraponderale
  • Pacienții cu diabet sau colesterol mărit
  • Cei care adoptă anumite obiceiuri alimentare dăunătoare
  • Persoanele dependente de alcool

Simptome ale steatozei hepatice

Some figure

Partea complicată este faptul că, în majoritatea cazurilor, steatoza hepatică este asimptomatică. Cu alte cuvinte, în afara unei examinări corespunzătoare, această boală este greu de depistat. Există trei tipuri de teste care ajută la diagnosticarea ficatului gras:

  • Analize de sânge (detectarea nivelului de transaminază)
  • Ecografie la ficat (cu cât ficatul apare mai mare și mai luminos, cu atât posibilitatea de a suferi de steatoză hepatică este mai mare)
  • Biopsie (testează gravitatea bolii)

Unii pacienți se confruntă însă cu anumite simptome ale steatozei hepatice, care îi ajută să identifice prezența bolii în organism:

1. Dureri abdominale

Disconfortul sau senzația de durere ascuțită în centrul sau în partea superioară a abdomenului. Această durere nu este cauzată de o anumită activitate sau acțiune, dar poate apărea după masă, deoarece stomacul se lărgește și apasă pe ficatul mărit.

2. Balonare

Some figure

Ascita apare ca urmare a bolilor hepatice și reprezintă acumularea de lichid între peritoneul visceral și cel parietal. Semnele care indică prezența sa sunt distensia abdominală, indigestia, durerile lombare și dificultățile de respirație. Ascita poate provoca și umflarea gleznelor.

3. Indigestie

Dacă orice mănânci (chiar dacă alimentele sunt sănătoase sau în cantități mici) îți supără stomacul sau îți provoacă gaze sau greață, este posibil să ai o complicație la nivelul ficatului.

Persoanele care au ficatul gras merg de multe ori la doctor cu gândul că au indigestie, dar descoperă că problema este steatoza hepatică.

4. Oboseală

Some figure

Dacă activitatea ficatului nu se sincronizează cu metabolismul, acesta din urmă încetinește. Același lucru se întâmplă atunci când orice alt organ important din corp întâmpină o problemă. Organismul încearcă să se protejeze, pompând o cantitate mai mică de sânge.

În cazul de față, steatoza hepatică poate provoca oboseală inexplicabilă, probleme de concentrare, confuzie, extenuare sau lipsă de energie. Totodată, pacientul își poate pierde interesul vizavi de activitățile pe care le desfășura înainte, simțind nevoia să doarmă ore în șir.

5. Urină închisă la culoare

Putem detecta multe nereguli prin intermediul urinei. Să nu uităm că acest lichid transportă toxine și deșeuri. În cazul steatozei hepatice, urina capătă o culoare mai închisă decât ar fi normal, care nu se deschide de-a lungul zilei (în general, deși urina este mai închisă dimineața, devine mai deschisă la culoare pe parcursul zilei).

Poți observa schimbări și la nivelul materiei fecale. Scaunul pare mai alb sau cu aspect de lut, având și un miros mai puternic decât de obicei.

6. Schimbări la nivelul pielii

Some figure

Icterul este unul dintre posibilele simptome ale steatozei hepatice. Acesta provoacă exces de mucus și îngălbenirea pielii ca urmare a creșterii nivelului de bilirubină din țesuturi. Icterul poate apărea din cauza distrugerii unor eritrocite sau în urma unor complicații la nivelul vezicii biliare.

Steatoza hepatică poate cauza și alte schimbări la nivelul pielii: decolorări pe gât și axile, vase sanguine faciale proeminente, palme înroșite sau varice pe spate, sâni sau umeri. În plus, pot apărea pete mici și albe sub unghii.

Regimul bolnavilor de steatoză hepatică

După diagnosticarea steatozei hepatice, următorul pas constă în aplicarea unui tratament corespunzător. Pe lângă administrarea medicamentelor prescrise de medic, este important să adopți o dietă săracă în grăsimi și să faci mișcare. Ține cont de următoarele recomandări:

1. Redu consumul de alimente rafinate

Some figure

În această categorie sunt incluse făina și zahărul rafinat. Înlocuiește aceste două produse cu cereale și alimente integrale.

2. Adoptă o dietă mediteraneană

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase diete deoarece se bazează pe alimente sărace în grăsimi nocive și bogate în grăsimi sănătoase. De exemplu, uleiul de măsline este un aliment de bază în acest tip de dietă.

3. Evită consumul de alcool

Some figure

Alcoolul este unul dintre cei mai mari dușmani ai ficatului. Consumul excesiv de băuturi alcoolice nu provoacă numai steatoză hepatică, ci și ciroză.

4. Evită anumite medicamente

Întreabă medicul ce medicamente ți-ar putea agrava situația. Cel mai probabil, acesta îți va recomanda să renunți la analgezice, medicamente pe bază de estrogen și antiinflamatoare.

5. Fă mișcare

Some figure

Exercițiile fizice îți îmbunătățesc starea fizică și psihică și ajută la buna funcționare a ficatului. Te poți plimba în parc, îți poți plimba cățelul, poți merge pe bicicletă sau poți înota. Alege un exercițiu care îți face plăcere și pratică-l de cel puțin trei ori pe săptămână.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.