6 vitamine esențiale pentru creșterea părului
Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez
Părul crește în jur de 15 mm pe lună, acest proces fiind lent și uneori frustrant. Dacă vrei să ai părul mai lung sau mai des, îți recomandăm să îl hrănești cu vitamine esențiale pentru creșterea părului.
Pentru a avea un păr lung într-un timp mai scurt, multe femei apelează la extensii, tratamente sau suplimente orale. Însă cea mai bună metodă este o alimentație sănătoasă.
Nu uita că frumusețea părului începe din interior. Trebuie să fii atentă la nutrienții de care acesta are nevoie pentru a se menține moale, strălucitor, rezistent și a crește mai repede.
În plus, poți aplica măști de casă bazate pe ingrediente naturale. Astfel, părul va fi hrănit atât din interior, cât și din exterior.
Pentru a avea o podoabă capilară de invidiat, adoptă o alimentație sănătoasă care să conțină următoarele vitamine esențiale pentru creșterea părului.
Vitamine esențiale pentru creșterea părului
1. Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant care combate căderea părului, păstrându-i culoarea naturală. În plus, aceasta îmbunătățește circulația la nivelul scalpului, hrănind firele cu nutrienții de care au nevoie pentru a crește.
Alimente cu un conținut bogat de vitamina C sunt:
- Fructele, cum ar fi portocalele, lămâile, căpșunele, kiwi și grepfrutul
- Broccoli
- Spanacul
- Conopida
- Pătrunjelul
Totodată, îți recomandăm să aplici o mască naturală de păr pe bază de vitamina C pentru a îmbunătăți aspectul părului.
Ingrediente
- ¼ cană de suc de portocale (60 ml)
- ½ cană de suc zeamă proaspătă de lămâie (100 ml)
- 2 linguri de miere de albine ecologică (50 g)
Mod de preparare
- Adaugă toate ingredientele într-un bol și amestecă bine.
- Aplică pasta pe părul umed și las-o să acționeze timp de 15 minute.
- Clătește bine părul.
- Repetă procedeul o dată pe săptămână.
2. Vitamina B3
Vitamina B3 hrănește scalpul și nu poate lipsi de pe lista de vitamine esențiale pentru creșterea părului. În lipsa acestui nutrient, părul își pierde strălucirea și devine fragil.
Câteva alimente bogate în vitamina B3 sunt:
- Grâul și derivatele din această cereală
- Orezul
- Anșoa
- Tonul
- Carnea de pui
- Roșiile
3. Vitamina B7
Această vitamină stimulează producția de acizi grași din celule, hrănind foliculii de păr de la nivelul scalpului. Consumul regulat de vitamina B7 întărește părul și contribuie la creșterea rapidă a acestuia. Încearcă să consumi următoarele alimente pentru a obține doza zilnică recomandată din acest nutrient:
- Nuci sau migdale
- Gălbenuș de ou
- Mazăre
- Lapte și produse lactate
- Pește
- Linte
Totodată, o mască naturală pe bază de gălbenuș de ou este o modalitate excelentă de a oferi părului tău o „porție” generoasă de vitamina B7.
Ingrediente
- 1 gălbenuș de ou
- 3 linguri de ulei de măsline sau de cocos (45 g)
Mod de preparare
- Bate bine gălbenușul cu uleiul de măsline.
- Aplică masca pe rădăcinile părului și masează ușor cu degetele.
- Las-o să acționeze cinci minute.
- Clătește părul cu apă caldă și spală-te pe cap cu șamponul tău obișnuit.
- Repetă procedeul o dată la două săptămâni.
4. Vitamina E
Este important de reținut faptul că aspectul părului este strâns legat de sănătatea scalpului. În acest sens, vitamina E mărește nivelul de oxigen din sânge și stimulează circulația sanguină, un lucru vital pentru creșterea părului. În plus, această vitamină hidratează firele de păr și le întărește, prevenind deteriorarea acestora.
Poți obține doze generoase de vitamina E din:
- Uleiuri vegetale
- Alune și arahide
- Broccoli
- Spanac
- Semințe de floarea soarelui
- Sfeclă mangold
În același timp, poți folosi o mască de păr bogată în vitamina E pentru a-i permite acesteia să acționeze și la exterior:
Ingrediente
- ½ banană
- ½ avocado
- 3 linguri de iaurt simplu (60 g)
- 1 capsulă de vitamina E (se vinde în farmacii)
Mod de preparare
- Amestecă toate ingredientele, adăugând gelul din interiorul capsulei de vitamina E.
- Umezește părul și aplică masca pe toată suprafața acestuia.
- Masează ușor cu mișcări circulare cu vârfurile degetelor.
- Lasă masca să acționeze 10 minute, apoi clătește bine părul.
5. Vitamina A
Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina A îngrijește părul și protejează vederea și pielea. Adăugat în dietă, acest nutrient îmbunătățește textura și oferă strălucire și rezistență părului uscat prin stimularea producției de sebum.
Vitamina A se găsește în:
- Morcovi
- Pate de ficat
- Unt
- Brânzeturi grase
- Migdale
6. Vitamina D
Încă de la naștere, medicii recomandă expunerea bebelușului la soare timp de câteva minute în fiecare zi pentru a obține vitamina D. Aceasta este foarte importantă deoarece contribuie la absorbția nutrienților în corp, cum ar fi calciul.
Calciul este un nutrient esențial pentru sănătatea podoabei capilare. Prin urmare, vitamina D se înscrie în rândul celor șase vitamine esențiale pentru creșterea părului.
Pe lângă expunerea la soare timp de câteva minute în fiecare zi, poți obține vitamina D și din următoarele alimente:
- Lapte
- Ciuperci
- Cârnați
- Ulei din ficat de cod
- Brânză
- Cereale cu adaos de vitamine
Alte trucuri pentru îngrijirea părului
După cum ai văzut deja, alimentația este foarte importantă când vine vorba de îngrijirea podoabei capilare. Totodată, există și alte trucuri pe care le poți include în rutina de înfrumusețare:
- Evită să folosești uscătorul de păr sau ondulatorul, deoarece temperatura ridicată usucă părul și deteriorează scalpul.
- Nu fă abuz de produse chimice, cum ar fi vopselele de păr, soluțiile pentru permanent sau alte tratamente.
- Protejează-ți părul de razele solare când mergi la plajă sau în timpul verii. Încearcă să aplici un ulei esențial pentru a-l menține hidratat și protejat.
- Piaptănă-ți părul cu delicatețe.
- Ai grijă să bei suficientă apă. În acest fel îți hidratezi părul în mod natural.
- Spală-ți bine părul și scalpul. Totuși, nu este recomandat să te speli pe cap în fiecare zi, pentru a nu împiedica acumularea uleiurilor naturale care mențin părul sănătos și mătăsos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
- Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
- Trüeb RM. Oxidative stress in ageing of hair. Int J Trichology. 2009;1(1):6–14. doi:10.4103/0974-7753.51923
- Goluch-Koniuszy, Z. S. (2016). Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Przeglad Menopauzalny. https://doi.org/10.5114/pm.2016.58776
- Zempleni, J., Hassan, Y. I., & Wijeratne, S. S. K. (2008). Biotin and biotinidase deficiency. Expert Review of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1586/17446651.3.6.715
- Trueb, R. (2009). Oxidative stress in ageing of hair. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/0974-7753.51923
-
OGATA, S., TAKEUCHI, M., TERADAIRA, S., YAMAMOTO, N., IWATA, K., OKUMURA, K., & TAGUCHI, H. (2002). Radical Scavenging Activities of Niacin-Related Compounds. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 66(3), 641–645. https://doi.org/10.1271/bbb.66.641
- Beoy, L. A., Woei, W. J., & Hay, Y. K. (2010). Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers. Tropical Life Sciences Research, 21(2), 91–99.
- Kim, D. H., Lee, J. W., Kim, I. S., Choi, S. Y., Lim, Y. Y., Kim, H. M., … Kim, M. N. (2012). Successful treatment of alopecia areata with topical calcipotriol. Annals of Dermatology. https://doi.org/10.5021/ad.2012.24.3.341
- Aksu, C. A., Sarikaya, S. S., & Kivanc, A. I. (2014, June). Vitamin D deficiency in alopecia areata. British Journal of Dermatology, 170(6), 1299-1304
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24655364
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.