8 alimente care stimulează creșterea părului
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Creșterea părului este o preocupare pentru mulți dintre noi. Un păr lung, sănătos și puternic este considerat a fi o trăsătură fizică foarte atrăgătoare.
Chiar dacă își doresc o podoabă capilară superbă, multe persoane o supun căldurii, tratamentelor chimice și altor obiceiuri dăunătoare care distrug calitatea și frumusețea firului de păr.
Stresul, o dietă necorespunzătoare și dereglările hormonale sunt alți factori care afectează părul, provocând chiar căderea excesivă a acestuia. Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme, fiind și destul de greu de tratat.
Este foarte important să îți îngrijești mai bine părul cu ajutorul produselor aplicate extern, dar și al unei diete adecvate, care îi oferă acestuia toți nutrienții de care are nevoie.
Dacă îți dorești un păr lung și puternic, îți recomandăm să consumi cantități mai mari din anumite alimente. Acestea au proprietăți care stimulează creșterea părului.
În acest articol, îți prezentăm 8 dintre cele mai bune alimente pentru păr. Dacă afli care sunt ele, poți mări consumul lor pentru a te bucura de beneficiile oferite.
Iată despre ce este vorba!
1. Somonul stimulează creșterea părului
Somonul este unul dintre cele mai complete alimente din punct de vedere nutrițional, ajutând la îmbunătățirea sănătății. În plus, acest aliment stimulează creșterea părului.
În primul rând, somonul conține vitamina D, care întărește părul și combate căderea și uscăciunea acestuia. În plus, acest aliment este bogat în acizi grași omega 3, un nutrient care îmbunătățește circulația sanguină de la nivelul scalpului, mărind rezistența firului de păr.
Acizii grași omega 3 reduc inflamațiile, combat căderea părului și îmbunătățesc sănătatea aparatului cardiovascular și a creierului.
2. Ardeiul gras galben
Acest aliment are un conținut bogat de vitamina C, de cinci ori mai mare decât cel al fructelor citrice. Prin urmare, ardeiul gras galben ajută la îmbunătățirea sănătății părului.
Vitamina C este un antioxidant care mărește rezistența foliculilor, reducând considerabil căderea părului. În plus, acest nutrient ajută la menținerea unui nivel adecvat de colagen, o substanță care oferă rezistență și strălucire firului de păr.
3. Bananele
Consumul zilnic de banane oferă numeroase beneficii părului. Acest fruct are un conținut ridicat de potasiu, un mineral esențial care transformă aminoacizii în proteine, ajutând la crearea keratinei.
În plus, bananele sunt bogate în vitamine și antioxidanți care contribuie la creșterea rapidă și sănătoasă a părului.
4. Stridiile
S-a dovedit faptul că deficitul de zinc este asociat cu problemele de la nivelul scalpului și căderea excesivă a părului. Din fericire, stridiile îți oferă o doză considerabilă din acest mineral, ajutând la combaterea neplăcerilor menționate.
Se estimează că numai 100 de grame de stridii conțin de cinci ori doza zilnică recomandată de zinc.
5. Ouăle
Ouăle sunt foarte sănătoase pentru păr din mai multe motive. În primul rând, acestea au un conținut bogat de biotină. Biotina este un supliment natural care întărește și accelerează creșterea părului.
În plus, ouăle conțin diverși aminoacizi esențiali care combat uscăciunea și căderea părului, dar și alte probleme frecvente ale podoabei capilare. Totodată, acest aliment gustos are în compoziție și acizi grași esențiali, care mențin umiditatea scalpului. Astfel, părul devine mai puternic și mai hidratat.
6. Citricele
Fructele citrice sunt o sursă naturală de nutrienți esențiali. Acestea îmbunătățesc sănătatea, dar și frumusețea corpului.
Citricele conțin cantități mari de vitamina C, un antioxidant care combate părul uscat, fragil și predispus la rupere. Tot această vitamină mărește producția de colagen și alte substanțe care oferă rezistență și densitate părului.
Cele mai recomandate fructe citrice sunt:
- Portocalele
- Lămâia
- Mandarinele
- Grepfrutul
7. Cartofii
Cartofii sunt bogați în vitamine și alți nutrienți esențiali care întăresc firul de păr de la rădăcină. Prin urmare, aceste legume stimulează creșterea naturală a părului.
În plus, cartofii conțin o doză ridicată de beta-caroten (sau vitamina A), o substanță care menține scalpul sănătos și combate problemele de la nivelul foliculilor.
Totodată, cartofii au în compoziție antioxidanți și minerale esențiale, care combat ruperea firelor de păr și căderea acestora.
8. Avocado
Fără îndoială, avocado este unul dintre cele mai sănătoase alimente, mai ales pentru hrănirea părului din interior. Acest fruct este bogat în acizi grași esențiali, antioxidanți și proteine de calitate superioară. Toți acești nutrienți hrănesc celulele și firele de păr, stimulând creșterea lor.
În același timp, avocado stimulează producția de colagen și elastină, două substanțe naturale care mențin sănătatea pielii și a părului. Acestea reduc uscăciunea scalpului, părul fragil și ruperea firelor cauzate de deshidratare.
După cum poți vedea, există multe alimente care îți mențin părul lung, puternic și sănătos. Adaugă-le în dietă și poți constata pe cont propriu beneficiile extraordinare pe care le oferă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Goluch-Koniuszy, Z. S. (2016). Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Przeglad Menopauzalny. https://doi.org/10.5114/pm.2016.58776
- Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
- Xie, Z., Komuves, L., Yu, Q. C., Elalieh, H., Ng, D. C., Leary, C., … Kato, S. (2002). Lack of the vitamin D receptor is associated with reduced epidermal differentiation and hair follicle growth. Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1523-1747.2002.01644.x
- Jeruszka-Bielak, M., & Brzozowska, A. (2011). Relationship between nutritional habits and hair calcium levels in young women. Biological Trace Element Research. https://doi.org/10.1007/s12011-011-9030-0
- Love, S. L., & Pavek, J. J. (2008). Positioning the potato as a primary food source of vitamin C. In American Journal of Potato Research. https://doi.org/10.1007/s12230-008-9030-6
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.