Logo image
Logo image

9 alimente care pot provoca migrene

3 minute
Știai că un consum excesiv de cofeină poate provoca dureri de cap și migrene? Totuși, dacă ești obișnuit să consumi cafea, nu trebuie să renunți la ea brusc, deoarece și acest lucru poate cauza diverse probleme.
9 alimente care pot provoca migrene
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Suferi frecvent de migrene? Acestea reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru a merge la medic. Anumite alimente pot provoca migrene și sunt mai dăunătoare decât altele, din cauza compoziției lor și a efectelor pe care le au asupra organismului.

O migrenă constă într-o durere puternică, pulsatilă într-una sau în ambele părți ale capului, însoțită aproape întotdeauna de amețeală, vedere încețoșată și sensibilitate la lumină. Durerea poate dura doar câteva minute, însă în majoritatea cazurilor se extinde pe parcursul mai multor ore sau chiar zile.

Apariția migrenelor este pusă pe seama factorilor genetici, dar și a stresului constant, a schimbărilor hormonale și a anumitor stimulenți. În plus, pe lângă aceste cauze, s-a dovedit că până la 30% dintre migrene sunt provocate de unele obiceiuri alimentare nesănătoase.

1. Untul de arahide poate provoca migrene

Some figure

Untul de arahide este asociat cu durerile de cap și migrenele. Acesta conține un aminoacid vasoactiv numit tiramină, care poate cauza aceste manifestări.

În plus, acest aliment conține substanțe care, în cazul anumitor persoane, provoacă reacții alergice care pot cauza inflamații și pot afecta circulația sanguină.

2. Berea

Deși s-a dovedit că are și numeroase proprietăți medicinale, se pare că berea poate provoca dureri de cap severe din cauza conținutului său de tiramină și alcool. Ambele substanțe pot cauza inflamații în diverse țesuturi ale corpului.

Te-ar putea interesa și:

3 analgezice naturale pentru ameliorarea migrenelor

Consumul excesiv de bere afectează și metabolismul, drept pentru care această băutură poate agrava simptomele migrenelor.

3. Vinul roșu

Some figure

Un pahar de vin roșu pe zi este sănătos deoarece conține o doză ridicată de antioxidanți și ajută la îmbunătățirea circulației.

Însă această băutură nu este recomandată persoanelor predispuse la migrene și dureri de cap, deoarece conține tiramină, fenol și alți compuși care duc la apariția acestor probleme.

4. Brânzeturile sunt alimente care pot provoca migrene

Brânzeturile au un gust minunat și o textură unică. Însă persoanele care suferă frecvent de migrene ar trebui să reducă pe cât posibil consumul de brânzeturi deoarece acestea conțin compuși care agravează simptomele.

Proteinele și grăsimile din brânză înrăutățesc inflamațiile și îngreunează ameliorarea durerilor de cap și a problemelor de vedere.

5. Cărnurile procesate sunt alimente care pot provoca migrene

Some figure

Pentru persoanele care suferă de migrene, cărnurile procesate, cum ar fi mezelurile, nu sunt recomandate.

Aceste alimente conțin aditivi cum ar fi nitriți și nitrați, care, pe lângă faptul că măresc riscul de cancer, provoacă inflamații și afectează circulația sanguină de la nivelul creierului, cauzând dureri de cap severe.

6. Prăjelile și alimentele bogate în grăsimi

Prăjelile și alimentele bogate în grăsimi saturate provoacă inflamații la nivelul țesuturilor, cauzând deseori migrene. Aceste alimente cresc nivelul de colesterol și trigliceride, mărind riscul de hipertensiune arterială și probleme cardiovasculare.

În plus, prăjelile și grăsimile încetinesc metabolismul, împiedicând oxigenarea corespunzătoare a celulelor.

Te-ar putea interesa și:

Remedii naturale pentru migrene – 5 soluții naturiste rapide

7. Cafeaua în exces

Some figure

Consumul excesiv de cofeină din cafea sau din alte băuturi poate cauza dureri de cap și migrene. Însă dacă încetezi să consumi aceste lichide, mai ales dacă organismul este obișnuit cu ele, poți provoca efecte negative organismului.

Cel mai bine este să eviți consumul excesiv de cafeină sau să o elimini complet din dietă.

8. Ciocolata

O cantitate mică de ciocolată pe zi oferă organismului antioxidanți și îmbunătățește circulația sanguină și sănătatea creierului. Chiar și așa, persoanele care consumă acest aliment în cantități mari sunt mai predispuse la apariția migrenelor.

Ciocolata afectează vasodilatația din cauza conținutului său de tiramină.

9. Cerealele rafinate sunt alimente care pot provoca migrene

Some figure

Făina rafinată și alte surse de gluten sunt asociate cu agravarea simptomelor migrenelor. Această proteină greu de digerat provoacă dezechilibre în procesele inflamatorii, gastrointestinale și metabolice la persoanele intolerante.

Pacienții cu intoleranță la gluten sau cei care suferă de celiachie observă o ameliorare semnificativă a durerilor de cap atunci când evită consumul de gluten.

Deși alimentele menționate mai sus nu sunt singurele cauze ale migrenelor, este bine să limitezi consumul lor pentru a evita agravarea simptomelor. O dietă sănătoasă și odihna sunt foarte utile în combaterea acestei probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Deza Bringas, L. (2010). La Migraña. Acta Med Per. https://doi.org/10.15446/av.enferm.v33n1.37514
  • Pascual, J. (2012). Migraña crónica: tratamiento. Www.Neurologia.Com Rev Neurol.
  • Muñoz, J., Volcy, M., Sobrino, F., Ramírez, S., Uribe Bernardo, Pradilla, G., … Castro, C. (2014). Consenso de expertos de la Asociación Colombiana de Neurología para el tratamiento preventivo y agudo de la migraña. Acta Neurol Colomb. https://doi.org/10.1111/j.1744-7429.2001.tb00156.x
  • Sevillano-García, M. D., Manso-Calderón, R., & Cacabelos-Pérez, P. (2007). Comorbilidad en la migraña: Depresión, ansiedad, estrés y trastornos del sueño. Revista de Neurologia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.