Logo image
Logo image

9 remedii pentru tratarea vânătăilor

3 minute
Știai că unguentul de arnică este o metodă naturală excelentă de a trata vânătăile? Pe lângă faptul că reduce inflamațiile și durerea datorită proprietăților sale analgezice, acest unguent accelerează vindecarea vânătăilor. 
9 remedii pentru tratarea vânătăilor
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vânătăile sunt inestetice și dureroase. Dacă obișnuiești să te învinețești de la cea mai mică lovitură, citește în continuare pentru a afla cele mai bune remedii pentru tratarea vânătăilor.

Vânătăile se produc atunci când se sparg niște vase mici de sânge. Simptomele care pot apărea sunt durere, inflamații și decolorarea pielii.

Zona afectată se poate decolora și poate deveni imediat sensibilă la atingere, căpătând apoi o nuanță albăstruie. Ulterior, pielea devine galben – verzuie, iar în cele din urmă revine la normal.

Some figure

Vânătăile apar de obicei în urma unei lovituri, căderi sau leziuni sportive. În funcție de cât de gravă este accidentarea, se poate învineți doar zona de sub piele sau poate fi afectat chiar mușchiul sau osul din regiunea respectivă. Ultimul caz este cel mai sever, iar vindecarea durează cel mai mult.

Din fericire, după cum am spus deja, există diverse remedii pentru tratarea vânătăilor în mod natural. Iată care sunt acestea!

1. Gheața: unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea vânătăilor

Unul dintre cele mai rapide și mai ieftine remedii pentru tratarea vânătăilor este gheața. Compresele cu gheață trebuie să fie prima soluție la care apelezi imediat după ce ai suferit o leziune, deoarece acestea reduc inflamațiile prin contracția vaselor sanguine.

Gheața ameliorează durerea și ajută la prevenirea formării vânătăilor. Ai grijă însă să înfășori gheața într-o cârpă pentru a-ți proteja pielea.

2. Aloe vera

Some figure

Aloe vera este unul dintre cele mai bune și mai versatile remedii pentru piele. Acibarul, sucul amărui din partea exterioară a plantei și gelul de aloe vera au proprietăți antiinflamatoare și regeneratoare.

Pune puțină aloe congelată pe vânătaie sau aplică gelul pe zona rănită. Masează ușor până când se absoarbe complet și repetă de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a obține cele mai bune rezultate.

3. Arnică

Arnica este unul dintre cele mai bune tratamente pentru vânătăiAceastă plantă reduce inflamațiile și ameliorează durerea, fiind un analgezic natural excelent.

Îți recomandăm să aplici un strat subțire de unguent de arnică pe piele de mai multe ori pe zi.

4. Pătrunjel

Pătrunjelul este unul dintre cele cele mai eficiente remedii pentru tratarea vânătăilor. Acesta este analgezic și antiinflamator, accelerând vindecarea.

Fărâmițează niște pătrunjel proaspăt și aplică-l pe zona afectată, lăsându-l să acționeze cinci minute. Repetă procedeul de patru ori pe zi.

5. Usturoi

Usturoiul are proprietăți antioxidante excelente. Pentru a le valorifica, aplică puțin usturoi proaspăt chiar pe vânătaie, contribuind astfel la accelerarea regenerării țesuturilor.

În plus, mai ales dacă este consumat în stare crudă, usturoiul stimulează circulația sanguină, ameliorând durerea. 

6. Ceapă

Some figure

Ceapa este bogată în alinază, o enzimă care stimulează circulația sanguină. Astfel, sângele nu se mai acumulează în anumite zone, formând vânătăi.

Este bine să aplici ceapă proaspăt tăiată pe zona accidentată cât mai curând posibil. Dacă vânătaia s-a format deja, această legumă va grăbi vindecarea sa.

7. Oțet de mere

Oțetul de mere este o altă opțiune minunată pentru a stimula circulația în zona afectată. Aplică o bucată de cârpă sau un bandaj umezit cu oțet de mere pe zona afectată și masează delicat timp de câteva minute.

Pentru rezultate optime, repetă procedeul de trei ori pe zi.

8. Cartofi

Datorită conținutului de catalază, cartofii mențin celulele sănătoase. Taie un cartof în jumătate și aplică partea tăiată pe vânătaie pentru a reduce durerea și inflamația.

Lasă remediul să acționeze cel puțin cinci minute și repetă de trei sau patru ori pe zi.

9. Sare

Atunci când este aplicată local, sarea absoarbe lichidele intracelulare, ajutând astfel la reducerea inflamațiilor și a durerii.

Aplică un strat de sare pe vânătaie și las-o să acționeze câteva minute. Diferența se va observa imediat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.