Afinele – 8 beneficii incredibile
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Afinele reprezintă fructe mici oferite de un arbust din genul Vaccinium, care include 400 de specii diferite. Ele sunt originare din America de Nord, iar Statele Unite constituie cel mai mare producător și consumator de afine din lume.
Afinele ies în evidență datorită aromei lor caracteristice. Le poți folosit pentru a prepara prăjituri, gemuri, vinuri și nu numai. Mai mult, afinele sunt apreciate datorită conținutului lor ridicat de nutrienți esențiali și, dacă sunt consumate în mod regulat, aprovizionează organismul cu o serie de beneficii importante.
De fapt, în ciuda mărimii mici, afinele se numără printre fructele cele mai bogate în antioxidanți. Organismul uman are nevoie de aceste substanțe pentru a preveni daunele celulare cauzate de radicalii liberi. Vitaminele și mineralele din componența afinelor ajută, de asemenea, la prevenirea și tratarea anumitor boli.
Deoarece multe persoane nu cunosc încă beneficiile afinelor, în articolul de azi îți prezentăm 8 motive să consumi acest fruct delicios în mod regulat.
8 beneficii incredibile pe care afinele le oferă
1. Au un efect anticancerigen
Antioxidanții puternici din afine au fost asociați cu un risc scăzut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Acești antioxidanți protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și de poluanții din mediu, un efect esențial pentru a preveni dezvoltarea tumorilor.
Afinele conțin și acid folic. Acest nutrient facilitează repararea și sintetizarea ADN-ului, prevenind mutația celulelor maligne.
Citește și: Cum să prepari o prăitură cu iaurt și afine
2. Fortifică oasele și dinții
Mineralele esențiale din acest fruct mic sunt utile pentru a proteja densitatea osoasă și sănătatea dinților. Consumul regulat de afine previne osteoporoza și infecțiile care alterează dantura. De fapt, este indicat să consumăm afine pentru a îmbunătăți procesul de absorbție al calciului și al vitaminei D, deoarece ele conțin:
- Minerale (potasiu, fier, magneziu, zinc, mangan)
- Vitamina K
3. Protejează inima
Afinele conțin cantități semnificative de potasiu și magneziu. Aceste două minerale esențiale reglează procesele inflamatorii ale organismului și reduc riscul declanșării tulburările cardiace.
Nutrienții afinelor echilibrează nivelul fluidelor din țesuturi. Cu ajutorul lor, poți reduce riscul de a suferi de hipertensiune arterială și de a suferi un infarct. În plus, afinele sunt ideale pentru a stimula circulația sanguină și oxigenarea celulelor, ele prevenind suprasolicitarea inimii.
4. Previn diabetul
Persoanele care suferă de hiperglicemie sau cele care sunt predispuse la diabet vor avea mult de câștigat dacă aleg să consume afine. Acest fruct mic conține fibre și antioxidanți. Acești nutrienți reduc glicemia și facilitează procesele metabolice responsabile de folosirea zahărului ca sursă de energie.
5. Îmbunătățesc memoria
Există o relație interesantă între consumul de afine și memorie. Cercetătorii au descoperit că antioxidanții afinelor reduc stresul oxidativ și daunele celulare care generează dificultăți cognitive.
Acești compuși, împreună cu vitaminele și mineralele din componența afinelor, îmbunătățesc activitatea cerebrală și funcționarea sistemului nervos central. Astfel, afinele îți reduc riscul de a suferi de demență.
6. Combat infecțiile tractului urinar
Datorită pH-ului alcalin și a conținutului ridicat de compuși antibacterieni, sucul natural de afine este util pentru a preveni și trata infecțiile tractului urinar.
Consumul de afine alterează mediul necesar microorganismelor nocive pentru a se înmulți. Totodată, acest fruct are un efect antiinflamator care ameliorează durerea.
Afinele sunt ideale pentru a stimula producția de urină și a îmbunătăți procesele responsabile de eliminarea deșeurilor prin intermediul rinichilor.
7. Protejează sănătatea oculară
Afinele conțin carotenoide și cantități semnificative de vitamina E. Ambii nutrienți menționați îmbunătățesc vederea și previn declanșarea problemelor oculare.
Antioxidanții puternici din componența afinelor protejează retina și macula, reducând riscul dezvoltării unor boli precum cataractele și degenerarea maculară. De asemenea, afinele pot fi folosite și ca tratament împotriva problemelor de vedere minore, precum roșeața și uscarea cauzate de stres.
8. Previn îmbătrânirea prematură
Nu în ultimul rând, dacă alegi să mănânci afine în mod regulat, vei preveni îmbătrânirea prematură atât pe plan intern, cât și extern. Antioxidanții acestui fruct reduc riscul declanșării bolilor cronice asociate inflamațiilor excesive. Afinele pot încetini îmbătrânirea celulară, care accelerează deteriorarea pielii.
Fructul propriu-zis și sucul obținut din acesta pot completa orice tratament împotriva ridurilor și a imperfecțiunilor ce însoțesc înaintarea în vârstă.
Nu duci lipsa de motive să mănânci afine, nu-i așa? Cumpără-le din piață și bucură-te de aroma lor delicioasă, aprovizionându-ți organismul cu nutrienți de calitate ridicată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Institute for Cancer Research. (2021, 2 agosto). Blueberries: Increase Antioxidant Activity in the Blood. https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/blueberries/
- Basu, A., Du, M., Leyva, M. J., Sanchez, K., Betts, N. M., Wu, M., Aston, C. E., & Lyons, T. J. (2010). Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. The Journal of nutrition, 140(9), 1582–1587. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2924596/
-
Boespflug, E. L., Eliassen, J. C., Dudley, J. A., Shidler, M. D., Kalt, W., Summer, S. S., Stein, A. L., Stover, A. N., & Krikorian, R. (2018). Enhanced neural activation with blueberry supplementation in mild cognitive impairment. Nutritional neuroscience, 21(4), 297–305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093614/
- Blueberries Full of Antioxidants. (s. f.). University of Arkansas System Division of Agriculture. https://www.uaex.uada.edu/counties/miller/news/fcs/fruits-veggies/Blueberries_Full_of_Antioxidants.aspx
- Can eating blueberries really help you see better in the dark? – American Chemical Society. (s. f.). American Chemical Society. https://www.acs.org/pressroom/presspacs/2014/acs-presspac-november-19-2014/can-eating-blueberries-really-help-you-see-better-in-the-dark.html
- Correia, P., Araújo, P., Ribeiro, C., Oliveira, H., Pereira, A. R., Mateus, N., de Freitas, V., Brás, N. F., Gameiro, P., Coelho, P., Bessa, L. J., Oliveira, J., & Fernandes, I. (2021). Anthocyanin-Related Pigments: Natural Allies for Skin Health Maintenance and Protection. Antioxidants (Basel, Switzerland), 10(7), 1038. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300807/
-
Davicco, M. J., Wittrant, Y., & Coxam, V. (2016). Berries, their micronutrients and bone health. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 19(6), 453–457. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27583710/
-
Del Bó, C., Riso, P., Campolo, J., Møller, P., Loft, S., Klimis-Zacas, D., Brambilla, A., Rizzolo, A., & Porrini, M. (2013). A single portion of blueberry (Vaccinium corymbosum L) improves protection against DNA damage but not vascular function in healthy male volunteers. Nutrition research (New York, N.Y.), 33(3), 220–227. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23507228/
- FoodData Central. (s. f.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients
- Huang, H., Chen, G., Liao, D., Zhu, Y., & Xue, X. (2016). Effects of Berries Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Meta-analysis with Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Scientific reports, 6, 23625. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804301/
- Hubert, P. A., Lee, S. G., Lee, S. K., & Chun, O. K. (2014). Dietary Polyphenols, Berries, and Age-Related Bone Loss: A Review Based on Human, Animal, and Cell Studies. Antioxidants (Basel, Switzerland), 3(1), 144–158. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665444/
- Jeyabalan, J., Aqil, F., Munagala, R., & Gupta, R. C. (2013). Abstract 3705: Chemopreventive and therapeutic activity of high anthocyanin-content blueberry against estrogen-mediated breast cancer. En Cancer Research. American Association for Cancer Research. https://aacrjournals.org/cancerres/article/73/8_Supplement/3705/589486/Abstract-3705-Chemopreventive-and-therapeutic
- Johnson, S. A., Figueroa, A., Navaei, N., Wong, A., Kalfon, R., Ormsbee, L. T., Feresin, R. G., Elam, M. L., Hooshmand, S., Payton, M. E., & Arjmandi, B. H. (2015). Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(3), 369–377. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25578927/
-
Johnson, S. A., & Arjmandi, B. H. (2013). Evidence for anti-cancer properties of blueberries: a mini-review. Anti-cancer agents in medicinal chemistry, 13(8), 1142–1148. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23387969/
- Ma, L., Sun, Z., Zeng, Y., Luo, M., & Yang, J. (2018). Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. International journal of molecular sciences, 19(9), 2785. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164568/
-
Maya-Cano, D. A., Arango-Varela, S., & Santa-Gonzalez, G. A. (2021). Phenolic compounds of blueberries (Vaccinium spp) as a protective strategy against skin cell damage induced by ROS: A review of antioxidant potential and antiproliferative capacity. Heliyon, 7(2), e06297. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7903303/
- McCormack, D., & McFadden, D. W. (2012). Pterostilbene and Cancer: Current Review. Journal of Surgical Research, 173(2), e53-e61. https://www.journalofsurgicalresearch.com/article/S0022-4804(11)00815-8/fulltext
-
Michalska, A., & Łysiak, G. (2015). Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products. International journal of molecular sciences, 16(8), 18642–18663. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581264/
-
Palma, X., Thomas-Valdés, S., & Cruz, G. (2021). Acute Consumption of Blueberries and Short-Term Blueberry Supplementation Improve Glucose Management and Insulin Levels in Sedentary Subjects. Nutrients, 13(5), 1458. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33922965/
- Presley, G., & Williston, L. (2019). In women with recurrent urinary tract infections, does daily blueberry consumption lead to a decreased risk of recurrence? Evidence-Based Practice. https://doi.org/10.1097/ebp.0000000000000151
-
Rodriguez-Mateos, A., Cifuentes-Gomez, T., Tabatabaee, S., Lecras, C., & Spencer, J. P. (2012). Procyanidin, anthocyanin, and chlorogenic acid contents of highbush and lowbush blueberries. Journal of agricultural and food chemistry, 60(23), 5772–5778. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22175691/
- Song G. Q. (2015). Blueberry (Vaccinium corymbosum L.). Methods in molecular biology (Clifton, N.J.), 1224, 121–131. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25416254/
-
Stull, A. J., Cash, K. C., Johnson, W. D., Champagne, C. M., & Cefalu, W. T. (2010). Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of nutrition, 140(10), 1764–1768. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139238/
- Wilms, L. C., Boots, A. W., de Boer, V. C., Maas, L. M., Pachen, D. M., Gottschalk, R. W., Ketelslegers, H. B., Godschalk, R. W., Haenen, G. R., van Schooten, F. J., & Kleinjans, J. C. (2007). Impact of multiple genetic polymorphisms on effects of a 4-week blueberry juice intervention on ex vivo induced lymphocytic DNA damage in human volunteers. Carcinogenesis, 28(8), 1800–1806. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17602170/
-
Wu, X., Wang, T. T. Y., Prior, R. L., & Pehrsson, P. R. (2018). Prevention of Atherosclerosis by Berries: The Case of Blueberries. Journal of agricultural and food chemistry, 66(35), 9172–9188. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30092632/
-
Xia, J. Y., Yang, C., Xu, D. F., Xia, H., Yang, L. G., & Sun, G. J. (2021). Consumption of cranberry as adjuvant therapy for urinary tract infections in susceptible populations: A systematic review and meta-analysis with trial sequential analysis. PloS one, 16(9), e0256992. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34473789/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.