7 tratamente naturiste pentru aftele bucale
Aftele bucale sunt ulcerații mici de culoare albicioasă cu margini roșiatice care apar, de obicei, pe membranele mucoase de pe obraji, limbă și cerul gurii. Citește mai departe pentru a descoperi cele mai bune tratamente naturiste pentru aftele bucale.
Deși pot semăna cu herpesul, aftele nu au nicio legătură cu acesta, nu sunt contagioase și nici nu apar în alte zone în afară de cavitatea bucală.
Apariția aftelor poate fi un indiciu al unui sistem imunitar slăbit, dar mai poate avea și alte cauze, cum ar fi stresul, rănile și igiena precară.
Deși aftele bucale dispar de la sine în câteva zile, este bine să aplici și un tratament local pentru a grăbi vindecarea și a preveni infecțiile. Astăzi îți prezentăm șapte remedii naturale care îți pot fi de mare ajutor în acest sens.
1. Usturoiul: unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru aftele bucale
Usturoiul are proprietăți antiseptice și antibacteriene care, dacă intră în contact direct cu zona afectată, previn infecțiile.
Alicina, compusul activ din usturoi, reduce inflamațiile provocate de afte și îmbunătățește activitatea celulară, grăbind vindecarea.
Instrucțiuni
- Pisează un cățel de usturoi și masează pasta pe aftă timp de două – trei minute.
- Clătește cu apă din abundență și repetă tratamentul de două ori pe zi.
2. Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un remediu tradițional pentru problemele care afectează sănătatea gurii. Acesta conține substanțe antiseptice și antiinflamatoare care ajută la ameliorarea aftelor în scurt timp.
Aplicarea bicarbonatului reduce riscul de infecții în zona afectată și reglează pH-ul pielii, contribuind la regenerarea acesteia.
Instrucțiuni
- Umezește puțin bicarbonat de sodiu cu apă și masează zona afectată.
- Repetă tratamentul în fiecare zi, după ce te speli pe dinți.
3. Extractul din sâmburi de grepfrut
Extractul natural obținut din sâmburi de grepfrut are proprietăți antibiotice care ajută la distrugerea germenilor care provoacă infecții în cavitatea bucală.
Antioxidanții și compușii dezinfectanți din acest produs protejează pielea lezată din jurul aftei, reduc inflamațiile și previn mirosul neplăcut.
Îți recomandăm și:
Instrucțiuni
- Adaugă câteva picături de extract de sâmburi de grepfrut într-o cană cu apă caldă și folosește amestecul ca apă de gură după ce te speli pe dinți.
- Repetă procedeul de până la trei ori pe zi.
4. Apa oxigenată
Apa oxigenată are proprietăți dezinfectante și regeneratoare care o recomandă drept unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru aftele bucale. Dacă o aplici direct, aceasta grăbește vindecarea țesuturilor afectate și previne înmulțirea bacteriilor.
Instrucțiuni
- Înmoaie un bețișor de urechi în apă oxigenată și masează afta.
- Repetă de trei – patru ori pe zi.
Ai putea, de asemenea, să adaugi o lingură de apă oxigenată în apă simplă și să folosești acest amestec ca apă de gură.
5. Uleiul de mentă
Uleiul esențial de mentă are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice care previne infecțiile provocate de aftele bucale.
Instrucțiuni
- Înmoaie un bețișor de urechi în ulei de mentă și aplică-l cu atenție pe aftă.
- Repetă de două sau de trei ori pe zi, de câte ori este nevoie.
Citește și:
6. Iaurtul simplu
Acidul lactic din iaurt ajută la reglarea pH-ului mucoasei bucale. Astfel, acesta reduce aciditatea și înmulțește bacteriile sănătoase. Prin aplicare directă, iaurtul îmbunătățește starea pielii afectate de afte și previne dezvoltarea infecțiilor.
Instrucțiuni
- Consumă cel puțin o jumătate de cană de iaurt simplu pe zi, asigurându-te că intră în contact cu zonele afectate.
7. Pasta de curcuma
Pasta de curcuma este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru aftele bucale și alte probleme de la nivelul cavității bucale.
Rădăcina de curcuma conține o substanță activă numită curcumină care îi oferă culoarea caracteristică, dar și proprietăți antiinflamatoare și antibiotice.
Instrucțiuni
- Umezește o cantitate mică de curcuma măcinată cu puțină apă și aplică pasta pe afte.
- Las-o să acționeze două sau trei minute, apoi clătește.
- Folosește tratamentul de două sau de trei ori pe zi.
Ai afte bucale? Alege oricare dintre remediile de mai sus și folosește-l pentru a grăbi vindecarea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rioboo, M., & Bascones, A. (2011). Aftas de la mucosa oral. Avances En Odontoestomatología. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0213-12852011000200002
- Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and infection, 1(2), 125-129. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1286457999800033
- Mayoclinic.org. (n.d.). Canker Sore – Diagnosis And Treatment – Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/diagnosis-treatment/drc-20370620
- Cvetnić, Z., & Vladimir-Knežević, S. (2004). Antimicrobial activity of grapefruit seed and pulp ethanolic extract. Acta pharmaceutica, 54(3), 243-250. https://hrcak.srce.hr/16867
- Sivropoulou, A., Kokkini, S., Lanaras, T., & Arsenakis, M. (1995). Antimicrobial activity of mint essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 43(9), 2384-2388. https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf00057a013
- Chimenos Küstner, E., & López López, J. (2010). Efectividad de los colutorios antisépticos en el tratamiento de las lesiones inflamatorias de la mucosa oral. Actualización de conocimientos. Gaceta Dental, 2010, vol. XXI, num. 217, p. 116-123. http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/112617/1/579353.pdf
- Jacob, A., Wu, R., Zhou, M., & Wang, P. (2007). Mechanism of the anti-inflammatory effect of curcumin: PPAR-γ activation. PPAR research, 2007. https://www.researchgate.net/publication/5576700_Mechanism_of_the_Anti-inflammatory_Effect_of_Curcumin_PPAR-g_Activation
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.