Alimente bogate în Omega 3, în afară de pește
Probabil cunoști deja beneficiile acizilor grași Omega 3. Aceștia sunt foarte sănătoși, însă organismul nu-i poate produce, drept pentru care trebuie obținuți din alimentație. Cea mai cunoscută sursă de Omega 3 este peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și tonul, însă acest produs nu este singura modalitate de a obține acizi grași. Citește în continuare pentru a descoperi și alte alimente bogate în Omega 3 pe care le poți adăuga în dietă.
Rolul acizilor grași esențiali Omega 3
- Acizii grași Omega 3 joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului. Tocmai de aceea, se consideră că acești nutrienți ajută în procesul de învățare. Studiile au arătat că bebelușii care au prezentat un deficit de Omega 3 în perioada sarcinii au avut ulterior probleme cu vederea și complicații la nivelul sistemului nervos.
- Acești nutrienți scad riscul de boli cardiace.
- Acizii grași Omega 3 contribuie la reducerea inflamațiilor.
- Aceștia ajută la scăderea riscului de dezvoltare a bolilor cronice.
Beneficii pentru sănătate ale acizilor grași Omega 3
Reglează nivelul de colesterol
În primul rând, trebuie menționat faptul că există un tip de colesterol care nu are efecte negative, ci este benefic pentru inimă. De exemplu, s-a observat că eschimoșii, care consumă mult pește, au un nivel scăzut de trigliceride în sânge.
Reglează tensiunea arterială
Numeroase studii clinice au arătat legătura dintre consumul de Omega 3 și scăderea tensiunii arteriale. În orice caz, este important de reținut că numai un medic îți poate oferi un tratament corespunzător. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă ajută la tratarea oricărei boli.
Alimente bogate în Omega 3
Semințe de in
Semințele de in au o concentrație ridicată de acizi grași esențiali. Se estimează că o porție de 100 g de semințe de in conține 20 g de Omega 3, adică mai mult decât doza zilnică necesară.
Semințe de chia
Aceste semințe au o concentrație ridicată de Omega 3, aproape la fel ca semințele de in (20%). Poți folosi semințe de chia pentru a găti deserturi delicioase.
Soia
Soia este o leguminoasă deosebită, deoarece conține grăsimi sănătoase. O porție de 100 g oferă 11 g de acizi grași Omega 3. Cu acest aliment poți prepara numeroase feluri de mâncare gustoase.
Ulei de nuci
Uleiul de nuci nu poate lipsi de pe lista de alimente bogate în Omega 3. Poți folosi acest ingredient pentru a prepara dressinguri pentru salate sau deserturi.
Uleiul de nuci conține 10 g de Omega 3 la 100 g. Acest ingredient are și efecte antiinflamatoare.
Unt de arahide
Untul de arahide este mai sănătos decât untul clasic obținut din lapte, pe care îl poate înlocui cu succes. Poți consuma acest produs ca atare sau în numeroase combinații alimentare. O porție de 100 g de unt de arahide conține 10 g de Omega 3.
Ulei de rapiță
Acest ulei este foarte versatil, putând fi folosit pentru prepararea mâncărurilor prăjite rapid și a aluaturilor dospite. Uleiul de rapiță are o concentrație de 9 g de Omega 3 la 100 g.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline se combină perfect cu aproape toate alimentele. Acesta nu este recomandat pentru prăjeli, însă poate fi folosit în orice altă rețetă. Dacă îl utilizezi corect, poți obține doza zilnică de acizi grași Omega 3.
Caviar
Chiar dacă nu este la fel de accesibil ca restul alimentelor de pe această listă, este important de menționat faptul că și caviarul este o sursă excelentă de acizi grași Omega 3. Totodată, acest aliment conține și alte elemente sănătoase, cum ar fi fosforul și sodiul.
Varză
Varza este un ingredient excelent pentru salate. Aceasta trebuie inclusă, de asemenea, pe lista de alimente bogate în Omega 3, dar și în vitamine, minerale și alți nutrienți benefici.
Unt de shea
Acest ingredient este obținut din nucile unui arbore din Africa. Untul de shea are o concentrație ridicată de acizi grași esențiali, printre care și Omega 3.
Dacă ceri opinia unui specialist, acesta îți poate oferi informații mai detaliate și personalizate. Însă important este să consumi o gamă variată de surse nutriționale pentru a preveni dependența de un aliment anume.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Villalobos ME., Sánchez Muniz FJ., Acín MT., Vaquero MP., et al., Similitudes, diferencias y agonismos en los efectos pleiotrópicos de las estatinas y los ácidos grasos omega 3. Nutr Hosp, 2010. Nutr Hosp, 2010.
- Jimenez P., Masson L., Quitral V., Composición química de semillas de chía, linaza y rosa mosqueta y su aporte en ácidos grasos omega 3. Rev Chil Nutr, 2013.
- Sanz París A., Sanchís M., Malpartida KG., García Gómez M., Propuesta de perfil de ácidos grasos omega 3 en nutrición enteral. Nutr Hosp, 2012.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.