Logo image
Logo image

Alimente bogate în potasiu pe care merită să le consumi

5 minute
Deși bananele reprezintă alimentul la care ne gândim cel mai des atunci când vine vorba de potasiu, există și alte fructe, legume și mirodenii care oferă acest mineral în cantități mari.
Alimente bogate în potasiu pe care merită să le consumi
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2021

Când ți se recomandă să-ți crești aportul de potasiu, probabil te gândești automat la banane. Dar există numeroase alte alimente bogate în potasiu care îți merită toată atenția.

Astfel, ca să obții un nivel optim de acest mineral esențial, care contribuie la mai multe funcții ale corpului, nu trebuie să mănânci mereu același lucru. Citește în continuare și ia aminte!

Ce este potasiul și ce rol îndeplinește?

Potasiul este un mineral diuretic al cărui rol este să elimine fluidele și sarea acumulate în exces din organism. Așadar, carența de potasiu provoacă retenție de apă, edeme și hipertensiune arterială.

Dacă tinză să consumi multă sare sau nu bei suficientă apă pe parcursul zilei, este esențial să consumi alimente bogate în potasiu.

Când atinge cote alarmante, lipsa de potasiu poate provoca probleme de sănătate grave, cum ar fi deteriorarea sistemului nervos și a rinichilor sau complicații la nivelul inimii.

Datorită faptului că potasiul stimulează eliminarea toxinelor, celulele vor fi bine hidratate, sănătoase și hrănite.

Potasiul, mineralul favorit al sportivilor

Some figure

Potasiul este extrem de important în ce privește mișcarea și practicarea sporturilor. Din acest motiv, nu ar trebui să ne surprindă că sportivii (cum ar fi jucătorii de tenis) servesc o banană în mijlocul unui meci sau înainte și după o competiție.

Acest mineral oferă energie și reface nivelul de lichide și electroliți care scade atunci când transpirăm. Totodată, potasiul facilitează transmiterea impulsurilor nervoase. Mușchii au nevoie de el pentru a se contracta și a se recupera după antrenament.

Citește și:

7 motive să mănânci două banane pe zi

Mai mult, acest nutrient este recomandat pacienților cu probleme cardiace sau hipertensiune arterială. Potasiul reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială, simultan prevenind aritmia.

Un alt beneficiu al dietelor bogate în potasiu, dar sărace în sodiu este că sănătatea renală va fi mai bine protejată. Asemenea planuri alimentare stimulează circulația sanguină și îmbunătățesc filtrarea sângelui. De asemenea, ele previn formarea pietrelor la rinichi.

Desigur, potasiul prezintă multe alte beneficii:

  • În fond, este celebru datorită efectului său antioxidant excelent, care leagă radicalii liberi unii de ceilalți și îi face inactivi.
  • Totoată, potasiul previne demineralizarea oaselor și osteoporoza. El contracarează procesul de eliminare a calciului prin urină.
  • Nu în ultimul rând, potasiul susține producția sucurilor gastrice. Acestea contribuie la anumite procese metabolice cum ar fi secreția de insulină și echilibrarea nivelului fluidelor din corp.

Care sunt cele mai recomandate alimente bogate în potasiu?

Un adult ar trebui să ingereze între 3000 mg și 4000 mg de potasiu în fiecare zi.

Este bine de știut că, în starea lor naturală, toate alimentele conțin mai mult potasiu decât sodiu. Când însă sunt supuse anumitor procese, acest raport este alterat.

Așadar, te sfătuim să-ți crești aportul de potasiu și să consumi mai puțin sodiu. Cum poți face asta? Urmând o dietă echilibrată, care să include următoarele alimente bogate în potasiu:

1. Mangoldul

Some figure

În primul rând, această legumă delicioasă este plină de vitamine. O poți consuma în mai multe moduri, incluzând-o în prăjituri, supe sau sandvișuri.

  • Mangoldul este unul dintre alimentele cele mai bogate în potasiu. O porție de 100 g de mangold (crud) conține 380 mg de potasiu.
  • Reține că o cană de mangold înseamnă aproximativ 200 g. Nu este deloc greu să incluzi această legumă în dieta ta zilnică.

2. Avocado

Acest fruct are un conținut semnificativ de magneziu, fibre, vitamina E și potasiu. În plus, avocado are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, cardiac și a pielii.

  • Este ideal pentru a combate anxietatea, depresia și insomnia.
  • Avocado poate și trata anemia, ameliorează simptomele gastritei și ale ulcerelor și reduce durerile menstruale.

3. Cherimoya

Some figure

Cherimoya este un fruct tropical considerat a fi unul dintre cele mai complete alimente existente. Aceasta are numeroase proprietăți medicinale, iar o porție de 100 g de cherimoya oferă 382 mg de potasiu.

  • Poți servi cherimoya ca desert sau o poți include în preparate dulci.
  • Aceasta conține și proteine, calciu, fier, fosfor și vitaminele B1, B2 și B6.

4. Cimbrul

Multe plante aromatice intră în categoria de alimente bogate în potasiu. În ceea ce privește cimbrul, acesta este folosit frecvent în bucătăria mediteraneană. De asemenea, acesta conține ulei esențial de timol, flavonoide, aminoacizi, calciu, fier și vitamina C.

Cimbrul este util pentru a trata bolile sistemului respirator. Fiind un antibiotic natural foarte potent, acesta întărește mijloacele naturale de apărare, combate indigestia și are un efect antiinflamator (drept pentru care este ideal pentru a ameliora durerile menstruale).

5. Armurariul

Some figure

Această plantă, originară din bazinul mediteranean și Europa Centrală, a fost folosită în scop medicinal timp de secole. Armurariul poate:

  • Trata bolile care afectează vezica biliară și ficatul
  • Reduce glicemia
  • Preveni formarea pietrelor la rinichi
  • Reduce colesterolul
  • Acoperi carențele de vitamine, care sunt adesea întâlnite în rândul femeilor care tocmai au născut.

O porție de 100 g de armurariu conține 400 mg de potasiu.

6. Busuiocul

Busuiocul este o mirodenie pe care majoritatea dintre noi o avem în bucătărie. Îl folosim atunci când gătim pentru a obține preparate gustoase.

Nu uita să citești:

10 fructe delicioase bogate în potasiu

Originar din India, dar celebru în toată lumea, busuiocul este bogat în flavonoide, vitaminele B1 și E, uleiuri esențiale și, potasiu.

Datorită proprietăților sale, acesta:

  • Are un efect antispasmodic (adică calmează durerile de burtă)
  • Are un efect stimulator (facilitează digestia)
  • Îmbunătățește pofta de mâncare
  • Previne voma
  • Are un efect anticoagulant
  • Previne hipertensiunea arterială

7. Cartofii

Some figure

Cartofii reprezintă un aliment care poate fi consumat în numeroase moduri. Ei sunt incluși atât în dieta americană, cât și în cea europeană. Totodată, cartofii oferă o cantitate ridicată de potasiu.

O porție de 100 g de cartofi conține cel puțin 418 mg din acest mineral. Te sfătuim să servești cartofi gătiți la aburi, fierți sau copți. Nu-i consuma prăjiți și nu-i săra.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Murray D., Miller KC., Edwards E., Does a reduction in serum sodium concentration or serum potassium concentration increase the prevalence of exercise associated muscle cramps? J Sport Rehabil, 2016. 25 (3): 301-4.
  • Elliott TL., Braun M., Electrolytes: potassium Disorders. FP Essent, 2017. 459: 21-28.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.