Logo image
Logo image

Alimente sănătoase ce se aseamănă cu organe

5 minute
Știai că fructele de avocado au aceeași formă ca uterul uman? Mai mult, acest fruct are nevoie de nouă luni pentru a se maturiza—același interval de timp necesar pentru a duce o sarcină la bun sfârșit.
Alimente sănătoase ce se aseamănă cu organe
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Studiul și contemplarea naturii sunt hrană pentru inimă și minte. – Cicero

Te-ai întrebat vreodată de ce atât de multe alimente sănătoase se aseamănă cu diverse părți ale corpului uman sau de ce acestea oferă mai multe beneficii anumitor organe și nu altora? Află că nu este vorba despre nicio coincidență.

Faptul că Natura este înțeleaptă este o realitate pe care o cunoaștem cu toții, însă probabil nu suntem obișnuiși ca aceasta să-și exprime intențiile într-un mod atât de direct.

Se spune că Natura nu face nimic fără motiv, că totul are un anumit scop, chiar dacă deseori acesta nu poate fi dedus imediat. În cele ce urmează îți vom prezenta 11 alimente sănătoase care se asemănă cu anumite organe ale corpului uman și care oferă beneficii pentru sănătatea organismului.

11 alimente sănătoase și organele pe care le pot vindeca

1. Morcovii și ochii

Morcovii sunt un aliment foarte important pentru sănătatea noastră. Grație conținutului lor bogat de betacaroten, aceste legume au un impact semnificativ asupra vederii.

Morcovii sunt bogați în vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E și coline, precum și în minerale ca potasiu, magneziu, fier, calciu și fosfor. Din acest motiv ei reprezintă unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le avem la dispoziție.

Nutrienții din compoziția morcovilor sunt foarte benefici în ceea ce privește sănătatea ochilor. De pildă, dacă rezervele de vitamina A ale organismului nostru s-ar epuiza, am suferi de nictalopie (cecitate nocturnă). Mai mult, această vitamină previne dezvoltarea cataractelor și degenerarea maculară legată de vârstă.

Dacă secționezi un morcov pe lățimea sa, vei observa că interiorul acestei legume se aseamănă cu structura ochiului uman. Liniile vizibile pe secțiune amintesc de pupilă și iris.

Poți consuma morcovi după pofta inimii. Deși aceste legume sunt mai gustoase atunci când le fierbi, această formă de gătire le alterează rezervele de antioxidanți, nutrienți benefici pentru sistemul vizual.

Morcovii sunt o sursă de carbohidrați și fibre dietetice, fiind total lipsiți de grăsimi saturate sau colesterol. În plus, grație conținutului său caloric scăzut (40 de calorii per 100 g sau 3,5 uncii), această legumă poate fi inclusă cu ușurință în orice dietă pentru slăbit.

2. Căpșunile și dinții

După cum se observă în imaginea de mai jos, dintele și secțiunea unei căpșuni sunt foarte asemănătoare. Pe lângă faptul că sunt un înălbitor dentar natural, aceste fructe susțin sănătatea gingiilor și previn apariția cariilor.

Some figure

3. Ghimbirul și stomacul

Când vine vorba de mâncare sănătoasă, puține alimente oferă la fel de multe beneficii ca ghimbirul. Această rădăcină a fost utilizată timp de secole în medicina orientală pentru a trata problemele gastrice. Dacă privești atent imaginea de mai jos, vei observa că ghimbirul are un aspect foarte asemănător cu cel al stomacului uman.

Some figure

4. Roșiile și inima

Dacă privești o roșie secționată în două, vei observa că semințele acesteia sunt grupate în mai multe compartimente. Distribuția acestor compartimente este foarte asemănătoare cu cea a compartimentelor inimii.

Roșiile reprezintă unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le putem include în dietă. Acestea sunt bogate în licopen, un pigment vegetal care protejează inima împotriva bolilor cardiace și contracarează efectele nocive ale colesterolului în exces.

Poate ți se va părea surprinzător, dar există diverse alimente sănătoase care au un conținut semnificativ de licopen, fără însă a fi roșii la culoare. Printre acestea se numără fasolea și pătrunjelul.

Some figure

5. Fasolea și rinichii

Asemănarea dintre fasole și rinichi nu este o simplă coincidență. Fasolea are un efect de curățare foarte puternic asupra acestor organe. În medicina tradițională chineză, fasolea este utilizată pentru a îmbunătăți și fortifica funcția renală.

Some figure

6. Portocalele și glandele mamare

Portocalele, lămâile și grepfruturile au un aspect foarte asemănător cu cel al glandelor mamare umane. Aceste citrice sunt alimente sănătoase ce susțin drenajul limfatic natural al acestor organe și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sânilor.

Some figure

7. Smochinele și organele sexuale

Smochinele au abilitatea de a stimula apetitul sexual atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Mai mult, acest fruct are un conținut bogat de vitamina B6, responsabilă de secreția serotoninei, numită și „hormonul fericirii”.

Some figure

8. Nucile și creierul

Grație conținutului bogat de acizi grași omega-3, omega-6 și omega-9, nucile intră în categoria alimentelor sănătoase benefice pentru creier. Foarte surprinzător este faptul că forma și chiar cutele cojilor de nucă par să reproducă distribuția componentelor cerebrale la om.

Nucile pot maximiza dezvoltarea neurotransmițătorilor și ajută la menținerea unui echilibru chimic la nivelul creierului. Numeroase studii au demonstrat că nucile, consumate regulat, previn instalarea depresiei și a demenței.

Some figure

9. Avocado și uterul

Forma fructelor de avocado este foarte asemănătoare cu cea a uterului. Pe lângă beneficiile incredibile pe care acest fruct le oferă în mod obișnuit, iată principalele motive pentru care avocado intră în categoria alimentelor sănătoase pe care orice femeie ar trebui să le consume:

  • Fructele de avocado conțin acid folic, o substanță ce favorizează graviditatea.
  • Acidul folic reduce riscul dezvoltării displaziei de col uterin, o maladie pancreatică.
  • O altă coincidență stranie este faptul că fructul de avocado are nevoie de nouă luni pentru a ajunge la maturitate—adică exact același interval de timp necesar pentru ca fetusul să se maturizeze în uter.
Some figure

10. Țelina și oasele

Pe lângă faptul că are un aspect asemănător cu cel al oaselor, țelina oferă anumite beneficii speciale acestor componente ale corpului uman. Radiusul și cubitusul brațelor arată exact ca niște tulpini lungi și subțiri de țelină.

Țelina se numără printre cele mai populare alimente sănătoase deoarece are un conținut mare de siliciu, nutrient fundamental pentru fortificarea oaselor. În plus, această legumă este bogată în calciu, un alt element esențial pentru oase. Asemănarea dintre țelină și această componentă a corpului nu se termină aici: ambele sunt compuse din sodiu în proporție de 23%.

Some figure

11. Bananele și mâinile

Cu toții știm că bananele sunt bogate în potasiu, element necesar pentru sănătatea articulațiilor și evitarea degradării acestora și a mușchilor.

Some figure

Natura este cu adevărat incredibilă și ne transmite mereu mesaje prin intermediul limbajului asemănărilor—un limbaj pe care abia recent am început să-l înțelegem. Este esențial să învățăm cât mai multe lucruri noi deoarece apropierea de Natură înseamnă apropierea de noi înșine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rocha F., Yumi Sugahara L., Leimann FV., De Oliveira SM., et al., Nanodispersions of beta carotene: effects on antioxidant enzymes and cytotoxic propertires. Food Funct, 2018. 9 (7): 3698-3706.
  • Haniadka R., Saldanha E., Sunita V., Palatty PL., et al., A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingibeer officinale Roscoe). Food Funct, 2013. 4 (6): 845-55.
  • Costa Rodrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.
  • Mesripour A., Hajhashemi V., Kuchak A., Effect of concomitant administration of three different antidepressants with vitamin B6 on depression and obsessive compulsive disorder in mice models. Res Pharm Sci, 2017. 12 (1): 46-52.
  • Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.