Apneea în somn obstructivă la copii
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
Apneea în somn obstructivă la copii este o tulburare gravă. În acest articol, vei descoperi cum să detectezi această problemă și diferite modalități de a o trata cât mai curând posibil.
Deși poate părea că apneea în somn obstructivă nu este o tulburare comună, până la 3% dintre copii pot suferi de aceasta.
Ce este apneea în somn obstructivă la copii?
Apneea în somn provoacă pauze în respirație în timpul somnului care interferează cu odihna pacientului.
Acest tip de apnee care apare în timp ce copiii dorm provoacă blocarea parțială sau completă a căilor respiratorii. Acest lucru înseamnă că, în timp ce dorm, copiii încetează la un moment dat să mai respire. Când se întâmplă acest lucru, cel mic se trezește adesea, perturbându-și astfel somnul. Apneea în somn duce la oboseală și somnolență în timpul zilei.
Mai jos, te invităm să descoperi motivele pentru care copiii pot suferi de această tulburare de respirație. Este important să acordăm o atenție deosebită acestei probleme care apare în timpul somnului.
Cauzele care provoacă apneea în somn obstructivă la copii
- Hipertrofia adenotonsilară. În acest caz, glandele adenoide (țesuturile situate în partea superioară a gâtului) sunt prea mari, reducând spațiul prin care trece aerul.
- Obezitatea. Excesul de grăsime poate determina țesuturile moi să se acumuleze în jurul căilor respiratorii, determinând o îngustare ce duce la apariția apneei în somn.
- Bolile neuromusculare. Acestea sunt adesea caracterizate de pierderea forței musculare, care poate provoca apnee în somn la copii. Afecțiunile sunt progresive.
- Tulburările craniofaciale. Aceste malformații pot afecta căile respiratorii, provocând tulburări și o predispoziție mai mare la apariția apneei în somn.
Te-ar putea interesa:
Semne și simptome
Acum că ai aflat câteva dintre motivele pentru care copiii pot suferi de apnee în somn, este important să știi să detectezi la timp semnele și simptomele acestei afecțiuni.
Pentru a face acest lucru, trebuie să discuți cu pediatrul copilului tău despre următoarele semne pe care le poți trece ușor cu vederea.
Unul dintre aceste semne poate fi sforăitul. Copiii pot avea, de asemenea, transpirații nocturne fără niciun motiv aparent, coșmaruri sau pot fi somnambuli. Aceste simptome cauzează, de obicei, hiperactivitate, dureri de cap și deficit de atenție pe parcursul zilei.
Când suferă de aceste probleme, copilul poate dezvolta oboseală cronică și alte probleme asociate somnului.
Dacă copilul tău îți spune că s-a trezit fără să respire sau îi este frică să adoarmă din acest motiv, este important să acorzi atenție simptomelor despre care am discutat.
Informarea pediatrului copilului tău va ajuta la începerea tratamentului cât mai curând posibil pentru a evita alte complicații, cum ar fi manifestarea bolilor cardiovasculare.
Citește mai mult:
Tratament pentru apneea în somn obstructivă la copii
În funcție de ceea ce provoacă apneea obstructivă în somn, medicul va decide care este tratamentul adecvat.
Dacă apneea obstructivă în somn este cauzată de obezitate, de exemplu, copilului i se va oferi o dietă specifică, care să îl ajute să slăbească. Medicul va lua în considerare și alte opțiuni dacă acest lucru nu rezolvă problema sau dacă cel mic nu reușește să slăbească.
- CPAP (dispozitiv de presiune pozitivă continuă asupra căilor aeriene). Acesta este un dispozitiv care previne blocarea căilor respiratorii în timpul nopții. Copilul trebuie să doarmă cu o mască care va fi conectată printr-un tub ce exercită o presiune pozitivă a aerului.
- Gutieră. Acesta este un dispozitiv sau un aparat oral care menține gâtul deschis prin mișcarea maxilarului înainte. În plus, previne și sforăitul.
- Intervenție chirurgicala. Acesta este tratamentul pentru cazuri mai severe (deși nu este folosit la fel de des). Se poate concentra asupra maxilarului, a gâtului sau pe îndepărtarea țesuturilor în cazul glandelor adenoide.
Toate aceste opțiuni ameliorează simptomele despre care am discutat mai sus și permit copiilor să se bucure de un somn de calitate.
Nu uita că apneea în somn obstructivă la copii poate duce la probleme cardiovasculare și chiar moarte subită. Prin urmare, un tratament adecvat timpuriu este esențial pentru a preveni complicațiile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguilar Cordero, M. J., Sánchez López, A. M., Mur Villar, N., García García, I., & Guisado Barrilao, R.. (2013). Síndrome de apneas-hipoapneas del sueño y factores de riesgo en el niño y el adolescente: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 1781-1791. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6939
- Carlos Villafranca, Félix de, Cobo Plana, Juan, Macías Escalada, Emilio, & Díaz Esnal, Belén. (2002). Tratamiento de la apnea obstructiva del sueño con posicionadores mandibulares. RCOE, 7(4), 379-386. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1138-123X2002000500004&lng=es&tlng=es.
- Eguía, V. M., & Cascante, J. A.. (2007). Síndrome de apnea-hipopnea del sueño: Concepto, diagnóstico y tratamiento médico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 30(Supl. 1), 53-74. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000200005&lng=es&tlng=es.
- Rodrigo, B. A., De Los Ángeles, F. T. M., & Marcelo, M. M. (2013). Anormalidades craneofaciales y patologías del sueño. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(3), 413-421.
- Apnea obstructiva del sueño en los niños – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 28 June 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/pediatric-sleep-apnea/diagnosis-treatment/drc-20376199
-
BROCKMANN, P., & ZENTENO, D. (2013). Consecuencias del síndrome de apnea obstructiva del sueño. Revista chilena de pediatría, 84(2), 128-137.
-
Zamarrón Sanz, C., González Barcala, J., Salgueiro Rodríguez, M., & Rodríguez Suárez, J. R. (2001, May). Síndrome de apnea del sueño y enfermedades cardiovaculares. In Anales de Medicina Interna (Vol. 18, No. 5, pp. 54-59). Arán Ediciones, SL.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.