Atenție: tipuri de medicamente care îngrașă
Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu
Te-ai îngrășat și nu știi de ce? Poate iei un medicament care are acest efect secundar. În caz că nu știai, există multe tipuri de medicamente care îngrașă. Citește în continuare pentru a afla care sunt ele.
Oricum ar fi, așa cum este indicat în orice situație atât de delicată, nu trebuie să renunți la medicamente fără să ceri opinia medicului. Există modalități de a contracara acest efect fără să îți pui sănătatea în pericol. Bunăstarea organismului este mai importantă decât silueta.
În cazul de față, este recomandat să faci exerciții cardio și să adopți o alimentație echilibrată. Un nutriționist poate crea un regim adaptat nevoilor tale. În acest fel vei descoperi și o varietate de alimente care te vor ajuta să ții sub control problema de sănătate pe care o tratezi.
Acestea fiind spuse, să vedem care sunt acele tipuri de medicamente care îngrașă.
Tipuri de medicamente care îngrașă
1. Antihistaminice
Cine suferă de alergii sigur a auzit de ele. Antihistaminicele neutralizează efectele histaminei, compusul responsabil de producerea reacțiilor alergice. Persoanele care au alergii severe au mereu la ele acest tip de medicament.
Deși antihistaminicele sunt eficiente și mulți oameni se bucură că le pot folosi atunci când au nevoie, multe persoane au remarcat că, după câteva luni de tratament, încep să se îngrașe. Motivul îl reprezintă faptul că histamina reduce pofta de mâncare. Prin urmare, antihistaminicele combat acest efect, drept pentru care senzația de sațietate se instalează mai greu.
În această situație, este indicat să consumi alimente sățioase, dar sărace în calorii, cum ar fi legumele cu frunze verzi și fructele cu un conținut scăzut de zahăr.
2. Antidepresive
Nu toate antidepresivele acționează la fel, însă categoria cea mai îngrijorătoare este cea a inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, cum ar fi Prozacul. Aceste tipuri de medicamente care îngrașă îți scad nivelul de energie. Astfel, creierul cere o soluție la această problemă. Prin urmare, persoana sub tratament ajunge să consume carbohidrați și produse bogate în glucoză. În plus, dacă aceasta nu face mișcare suficientă, cu siguranță va acumula kilograme în plus.
În cazul în care iei antidepresive care pot duce la creșterea în greutate, ai nevoie de multă voință pentru a-ți controla poftele alimentare și a face sport.
3. Medicamente antihipertensive
De această dată, vorbim de aceeași situație ca în cazul anterior. Antihipertensivele reduc presiunea cu care inima pompează sângele, întrucât hipertensiunea este dăunătoare organismului. Astfel, aceste medicamente încetinesc și alte funcții fiziologice, sângele fiind esențial pentru îndeplinirea lor.
Unul dintre procesele afectate de antihipertensive este metabolismul. Unii medici chiar prescriu diuretice pentru a combate acest efect. Totodată, este recomandat consumul de alimente care îmbunătățesc digestia.
4. Corticoizi
Corticoizii sunt printre cele mai puternice antiinflamatoare. Aceștia sunt prescriși pentru tratarea bolilor reumatice, a astmului și chiar a cancerului. În ciuda eficienței lor, corticoizii sunt tipuri de medicamente care îngrașă, acest efect secundar fiind foarte puternic.
Corticoizii stimulează pofta de mâncare și provoacă retenție de apă. Astfel, pe lângă faptul că mănânci mai mult, întâmpini dificultăți și în eliminarea toxinelor din corp. Prin urmare, este important să bei cât mai multe lichide.
Deși pare contradictoriu, cea mai bună modalitate de a combate retenția de apă este consumul de lichide. În plus, dacă îți umpli stomacul cu băuturi sănătoase, vei consuma mai puține alimente hipercalorice.
Cum să contracarezi efectele acestor tipuri de medicamente care îngrașă
Dacă starea de sănătate îți permite, este bine să faci sport oricând ai ocazia. Unul dintre cele mai benefice exerciții este mersul pe jos. Această activitate are un impact redus, însă ajută la slăbit.
Mersul pe jos oferă numeroase beneficii, iar multe orașe au locuri special amenajate pentru desfășurarea acestei activități. Vorbim, de fapt, despre unele dintre cele mai frumoase locații: pacuri, promenade și alte locuri înverzite. Toate aceste locuri creează ambientul ideal pentru relaxare și deconectare de problemele cotidiene. Pentru oamenii bolnavi, liniștea în plan emoțional este foarte importantă.
După cum poți vedea, există anumite tipuri de medicamente care îngrașă, însă această problemă are diverse soluții. Este important să știi cum să procedezi încă de la începutul tratamentului. Chiar dacă nu îți poți controla greutatea atât de mult pe cât ți-ai dori, o alimentație sănătoasă și exercițiile fizice te pot ajuta să combați acest efect secundar neplăcut.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
-
Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
-
Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
-
Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.