Logo image
Logo image

Simptome ale cancerului de piele

4 minute
Pentru a depista cancerul de piele la timp, este foarte important să fii atent/ă la modificările alunițelor și ale pistruilor sau la apariția altora noi. Află din acest articol care sunt semnele care indică o neregulă.  
Simptome ale cancerului de piele
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Multe persoane nu iau măsurile necesare pentru a-și proteja pielea împotriva efectelor negative ale expunerii la soare. Când vine vorba de cancerul de piele, este vital să te ferești de razele ultraviolete. Acestea pot provoca daune majore pielii, nu numai riduri sau pete. Descoperă în rândurile următoare principalele simptome ale cancerului de piele și modalitățile de a preveni maladia.

Tipuri de cancer de piele

Înainte de a vorbi despre semnele pe care nu trebuie să le ignori, este important să știi că există două tipuri de cancer de piele: melanom și non-melanom.

  • Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele, dar și cel mai rar. Este mai periculos deoarece începe să se dezvolte în straturile mai adânci ale pielii. Melanomul se poate extinde și în alte zone sau organe din corp.
  • Cancerul non-melanom produce schimbări la nivelul celulelor și este cel mai frecvent și mai puțin agresiv. Acesta apare în stratul superior sau de la mijlocul pielii, fiind ușor de observat. Cancerul non-melanom se tratează, de obicei, printr-o intervenție chirurgicală care îndepărtează celulele anormale. Prin urmare, este ușor de tratat.

Simptome ale cancerului de piele tip melanom

Some figure

Cu toții avem pistrui și alunițe, așa că nu trebuie să te îngrijoreze acest lucru. Pistruii și alunițele sunt considerate leziuni benigne ale pielii formate de celulele care sintetizează culoarea pielii.

Totuși, dacă observi că au început să îți apară deodată foarte multe pistrui și alunițe sau că se modifică aspectul celor pe care le aveai deja, este bine să mergi la medicul dermatolog.

Schimbările care trebuie luate în considerare încep cu literele A, B, C, D, E.

Citește și:

5 motive pentru a merge la medicul dermatolog

A pentru asimetrie

Poate fi dificil să observi dacă o aluniță este asimetrică, dar poți încerca să o împarți în două cu ajutorul unei benzi lipite pe mijloc. Compară apoi cele două părți. Dacă nu sunt egale, este posibil să fie unul dintre principalele simptome al cancerului de piele.

B pentru margini neregulate (border = margine)

O aluniță normală are margini netede, regulate. Dacă observi că sunt neuniforme, crestate sau pătate, este bine să cauți și alte semne neobișnuite.

Este foarte important să iei în seamă această modificare.

C pentru culoare

Some figure

Alunițele și pistruii pot avea diverse culori: roșu, alb, maro și negru. Dacă au avut dintotdeauna o anumită culoare, nu trebuie să te îngrijoreze acest aspect. Dar dacă observi că și-au schimbat nuanța parțial sau total, nu este un lucru normal. Este important ca medicul să vadă despre ce este vorba.

D pentru diametru

Dacă o aluniță sau un pistrui are un diametru mai mare de 6,35 mm, este bine să mergi la medicul dermatolog pentru un consult.

Melanomul are, de obicei, o dimensiune mai mare decât aceasta.

Citește și:

De ce apar alunițe roșii pe piele?

E pentru evoluție

Orice modificare la nivelul unei alunițe trebuie analizată cu atenție. Vorbim aici despre schimbarea dimensiunii, a formei, a culorii sau despre sângerări nejustificate. Este posibil chiar ca alunița să înceapă să dispară.

Este important să știi cum arată pielea ta de obicei pentru a putea sesiza chiar și cea mai mică modificare.

Simptome ale cancerului de piele non-melanom

Some figure

Am menționat mai sus că melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele. Însă nici cancerul non-melanom nu trebuie ignorat. 

Când vine vorba despre sănătate, trebuie să iei în calcul fiecare simptom neobișnuit, înainte ca acesta să se agraveze.

Iată care sunt semnele care pot indica prezența cancerului de piele non-melanom:

  • Pete mici, deschise la culoare cu celule sangvine vizibile.
  • Pete sau zone roșii sau iritate pe piept și pe spate.
  • Ulcerații deschise care sângerează sau formează cruste.
  • Leziuni albicioase asemănătoare cicatricilor care apar fără niciun motiv.
  • O excrescență roșie cu o mică adâncitură în centru.
  • Negi cu cruste apărute fără să te scarpini.
  • Zone înroșite însoțite de usturimi.

Cum să previi cancerul de piele

E adevărat că nu ne putem proteja împotriva tuturor bolilor, mai ales dacă acestea sunt asociate factorilor externi, cum ar fi clima sau soarele.

Din fericire, putem lua totuși câteva măsuri pentru a preveni agravarea anumitor probleme de sănătate.

În ceea ce privește cancerul de piele, este indicat să ții cont de următoarele recomandări:

Evită expunerea excesivă la soare

Nu este recomandat să stai mai mult de două ore la soare. Dacă trebuie să stai afară mai mult timp, caută locuri umbroase sau poartă haine care te apără de razele solare.

Folosește întotdeauna o cremă de protecție solară

Some figure

În ziua de azi există numeroase creme și loțiuni de protecție solară adaptate preferințelor și bugetului fiecăruia dintre noi. Este un lucru extraordinar, deoarece nu este recomandat să ieși din casă fără să îți protejezi pielea.

Aplică un strat de cremă de protecție solară o dată la două ore și alege una cu un factor de protecție de minim 45.

Fii atent/ă la orice schimbare de la nivelul pielii

Cea mai importantă măsură preventivă este monitorizarea schimbărilor de la nivelul pielii. Cunoaște-ți bine corpul și examinează-l în mod regulat pentru a putea detecta timpuriu simptome ale cancerului de piele.

Dacă observi una dintre schimbările menționate mai sus, mergi la dermatolog cât mai repede posibil.

Acum că știi care sunt principalele simptome ale cancerului de piele, depinde de tine să detectezi modificările prezente la nivelul pielii. Chiar dacă este o boală gravă, cancerul de piele poate fi prevenit. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Akbani, R., Akdemir, K. C., Aksoy, B. A., Albert, M., Ally, A., Amin, S. B., … Zou, L. (2015). Genomic Classification of Cutaneous Melanoma. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.05.044
  • Balch, C. M., Gershenwald, J. E., Soong, S. J., Thompson, J. F., Atkins, M. B., Byrd, D. R., … Sondak, V. K. (2009). Final version of 2009 AJCC melanoma staging and classification. Journal of Clinical Oncology. https://doi.org/10.1200/JCO.2009.23.4799
  • Boiko, A. D., Razorenova, O. V., Van De Rijn, M., Swetter, S. M., Johnson, D. L., Ly, D. P., … Weissman, I. L. (2010). Human melanoma-initiating cells express neural crest nerve growth factor receptor CD271. Nature. https://doi.org/10.1038/nature09161
  • Schadendorf, D., Fisher, D. E., Garbe, C., Gershenwald, J. E., Grob, J. J., Halpern, A., … Hauschild, A. (2015). Melanoma. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.