Când prietenia sau iubirea se stinge
Când prietenia sau iubirea se stinge, ceva dinlăuntrul tău moare. Nimeni nu este pregătit pentru pierderea unei ființe care până acum i-a fost dragă. Creierul este programat din punct de vedere genetic să stabilească conexiuni cu alți oameni. În acest mod supraviețuim, învățăm și avansăm în viață.
Creierul se atașează de permanență, însă majoritatea dintre noi tindem să uităm un adevăr esențial: totul se poate schimba în viață, inclusiv tu însuți.
Când o relație de prietenie care, până la momentul de față, a fost o componentă fundamentală a vieții tale se încheie, tu ești azvârlit într-o perioadă de confuzie și tristețe.
Prietenia este caracterizată de intimitate. Aceasta crește în timp și îți oferă fericire și susținere emoțională. Dar uneori survin circumstanțe neprevăzute sau interese noi, iar anumite prietenii mor.
Același lucru se poate întâmpla și cu relațiile amoroase. Iubirea se stinge și poate a fost vorba de trădare sau dezamăgire. Poate, oricât de mult ne doare, dragostea pur și simplu a murit treptat, fără să ne dăm seama de ce.
Indiferent de cauze, când prietenia sau iubirea se stinge, trebuie să continuăm să avansăm, în ciuda haosului în care ne regăsim. În articolul de azi te invităm să descoperi cum poți să faci asta.
Dacă prietenia se stinge…
Deși pare ciudat, prietenia înseamnă lucruri diferite pentru bărbați și femei. Asta nu înseamnă că unul dintre sexe ține mai mult la acest aspect decât celălalt. Diferența constă în efectul prieteniei asupra lor.
Conform unui studiu realizat la Universitatea College din London, prietenia are un efect calmant asupra femeilor.
Pentru sexul frumos, acest tip de relație este un „refugiu”, o modalitate de a privi problemele, stresul și anxietatea cu alți ochi. Legătura de prietenie presupune o formă de intimitate care depășește simpla lume emoțională.
În ce privește bărbații, prietenia joacă un rol mai utilitar. Acestora le place să petreacă timp împreună cu amicii lor, să planifice activități de grup distractive, să colaboreze pentru a-și atinge obiectivele profesionale…
Pentru bărbați, „refugiul” nu este reprezentat de prieteni, ci de familie și de partenerul lor de viață. Poate acesta este motivul pentru care, în general, prietenia are un impact personal mai mare la femei.
Citește și: Un prieten bun are următoarele 7 trăsături
Cum să depășești încheierea unei relații de prietenie
O relație de prietenie nu o poate înlocui pe alta. Ca să mergi mai departe, trebuie să înveți cum să lași în urmă trecutul. Este esențial să înțelegi asta. A renunța la un prieten înseamnă să știi cum să întorci pagina și să avansezi.
Fiecare om și relație îți oferă un dar unic. Din acest motiv, nu poți găsi un prieten nou care să îți ofere exact ceea ce îți oferea prietenul care te-a părăsit. Lasă-i pe oamenii din viața ta să fie ei înșiși. De asemenea, acceptă că anumite relații nu vor dura o veșnicie și că asta nu este neapărat ceva rău.
Oamenii cresc, interese lor se schimbă. Uneori realizăm că anumiți prieteni nu mai aduc o contribuție pozitivă vieții noastre. Din când în când, prietenia trebuie să se stingă pentru ca noi să putem crește. Totul va fi bine atât timp cât îi păstrăm alături pe cei care contează cu adevărat.
Dacă iubirea se stinge…
Dacă iubirea se stinge, plămânii care îți ofereau aer și aripile care te-au ajutat să te simți viu par să se prăbușească. Nimeni nu știe cum și de ce, dar lucrurile s-au întâmplat așa. Dragostea uneori se evaporă, la fel ca roua de pe frunze.
Când treci printr-o asemenea experiență, te agăți de speranțe deșarte. „Poate dacă fac cutare lucru se va întoarce… Poate dacă mă schimb, mă va iubi din nou…” Acest mod de a gândi nu este benefic.
Iubirea se stinge, iar tu trebuie să accepți asta și să te asiguri că nu există nicio neînțelegere între tine și fostul tău partener. Deși simți că ești la un capăt de drum, comunicarea sinceră va fi un nou punct de plecare.
Citește și: De ce nu punem capăt unei relații care nu mai merge?
Cum să depășești încheierea unei relații amoroase
Nu ai cum să treci peste o despărțire în doar o zi. De fapt, mai multe studii sugerează că avem nevoie de 6-24 de luni pentru a ne reveni după o asemenea experiență. Evident, această perioadă variază de la o persoană la alta, dar avem la dispoziție mai multe strategii pentru a face față mai ușor durerii resimțite.
În primul rând, acționează cu demnitate. Știi deja că nu primești iubire, așadar acceptă faptul că ai intrat într-o perioadă de tristețe.
Să privești înainte nu este ușor când ai lăsat atât de mult în urmă. Însă, în loc să îți hrănești dorul și să te lași copleșit de scenariile imaginare („dacă aș fi fost…”, „dacă aș fi făcut…”), concentrează-te mai degrabă asupra prezentului:
- „Merit să am grijă de mine însumi, să mă protejez și să lipesc la loc ceea ce s-a spart.”
- „Voi profita de susținerea oferită de familia și prietenii mei. Voi stabili noi obiective și voi fi găsi noi motive de a fi fericit.”
Timpul și atitudinea îți vor ajuta rănile să se vindece. Viața, cu toată energia și frumusețea sa, va umple golul care a apărut în sufletul tău.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Drigotas, S. M., & Rusbult, C. E. (1992). Should I Stay or Should I Go? A Dependence Model of Breakups. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.62.1.62
Moller, N. P., Fouladi, R. T., McCarthy, C. J., & Hatch, K. D. (2003). Relationship of attachment and social support to college students’ adjustment following a relationship breakup. Journal of Counseling and Development. https://doi.org/10.1002/j.1556-6678.2003.tb00262.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.