Ce este coada-calului și care sunt beneficiile sale?
Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez
Ce este coada-calului? Coada-calului este o plantă cu numeroase proprietăți medicinale și terapeutice. Denumirea sa se datorează faptului că se aseamănă cu o coadă de cal.
Pentru a explica toate beneficiile minunate ale acestei plante pentru sănătate, trebuie să începem cu întrebuințările sale extraordinare. Coada-calului poate fi folosită ca ingredient în produse antiinflamatoare pentru răni și vânătăi, creme și amestecuri care previn îmbătrânirea prematură.
Coada-calului crește în mod natural în apropierea surselor de apă: mlaștini, lacuri, râuri sau acvifere. Aceasta este considerată o plantă preistorică, iar în prezent se găsește în diferite părți ale lumii, pe regiuni extinse din Asia, Europa, nordul Africii și America de Nord.
În acest articol te ajutăm să descoperi ce este coada-calului și care sunt beneficiile, compoziția, utilizările sale și multe alte informații interesante!
Ce este coada-calului și care sunt beneficiile pe care le oferă?
Coada-calului este o plantă care crește continuu. Aceasta nu are un ciclu al dezvoltării care să țină de anotimp sau de locația sa. Rădăcinile sale sunt adânci și formează tuberculi specifici acestei plante.
Așa cum am menționat deja, coada-calului are numeroase proprietăți benefice, printre care:
- Ajută la regenerarea pielii.
- Contribuie la detoxifierea naturală a organismului.
- Are un conținut ridicat de vitamina D și E.
- Conține proteine și aminoacizi (esențiale pentru prepararea unguentelor sau a cremelor anti-îmbătrânire).
- Este un agent antiseptic și antiinflamator.
- Te ajută să slăbești în mod sănătos.
Compoziție chimică
Coada-calului conține o combinație bogată de elemente chimice care ajută la tratarea multor dureri:
- Minerale: siliciu, mangan, aluminiu și potasiu.
- Fitonutrienți: saponine, fitosteroli, acid fenolic, acid cafeic, alcaloizi, taninuri și bioflavonoide.
Beneficii pentru sănătate
În general, coada-calului este foarte recomandată pentru tratarea unei game largi de simptome și afecțiuni ușoare și moderate.
Vindecare
Datorită proprietăților sale, coada-calului ajută la vindecarea rănilor deschise, mai ales în cazul în care acestea se închid mai greu decât ar fi normal. Proteinele care sprijină acest proces poartă denumirea de taninuri. Acestea contribuie la formarea unor țesuturi noi, sănătoase.
În plus, coada-calului este un astringent natural excelent și nu are efecte negative asupra pielii.
Efecte antibacteriene și antifungice
Un studiu recent arată faptul că uleiul de coada-calului combate, elimină și reduce înmulțirea bacteriilor E. coli și Salmonella enteriditis. Totodată, acest produs luptă și împotriva anumitor ciuperci, cum ar fi Candida albicans.
Analgezic și antiinflamator
Componentele din coada-calului ajută la reducerea inflamațiilor țesuturilor cauzate de umflături sau traume. În plus, această plantă acționează ca un analgezic ușor, ameliorând durerile de intensitate moderată.
Utilizări estetice
Acum că ai aflat ce este coada-calului și care sunt câteva dintre proprietățile sale medicinale, îți oferim și mai multe motive pentru a folosi această plantă. Chiar dacă pare greu de crezut, coada-calului are multe beneficii pentru păr și piele.
- Această plantă ajută la îngrijirea și stimularea creșterii părului.
- Fiind un remediu antifungic, coada-calului previne apariția și deteriorarea cuticulelor și ajută la întărirea unghiilor.
În plus, această plantă minunată regenerează pielea:
- Conținutul bogat de siliciu accelerează funcțiile celulelor pielii, stimulând regenerarea acesteia.
- Datorită conținutului bogat de vitamine E și D, coada-calului face pielea mai tânără, mai elastică și mai sănătoasă.
Efecte secundare și interacțiuni cu alte medicamente
Coada-calului are numeroase utilizări medicinale și cosmetice. Însă trebuie să fii atent la amestecul acestei plante cu alte medicamente.
Când vine vorba de medicație și consumul de coada-calului, nu este recomandat să urmezi un tratament pe o durată mai lungă de 6 săptămâni. După acest interval, corpul dezvoltă o rezistență la componentele plantei și îi neutralizează efectele.
Consumul excesiv de coada-calului are un efect negativ la nivelul tractului digestiv și al mucoaselor din corp. Totodată, este indicat să fii atent și să eviți consumul acestui remediu dacă ai alergie la aspirină.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Equisetum arvense. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_3622
- Radulović, N., Stojanović, G., & Palić, R. (2006). Composition and antimicrobial activity of Equisetum arvense L. essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1815
- Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.