Logo image
Logo image

Ce este miastenia gravis și cât de gravă este?

3 minute
Miastenia gravis face ca pacienții să-și piardă expresiile faciale, printre altele. În acest articol, vei afla totul despre această boală gravă.
Ce este miastenia gravis și cât de gravă este?
Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2020

Ce este miastenia gravis? Aceasta este o boală autoimună caracterizată prin slăbirea mușchilor voluntari. Miastenia gravis face ca sistemul imunitar să atace receptorii musculari care permit mușchilor să se miște. Aceasta înseamnă că întrerupe conexiunea dintre nervi și mușchi, afectându-le funcționarea corectă.

Termenul „myasthenia gravis” provine din latină și înseamnă „slăbiciune musculară severă”. Boala afectează aproximativ 1 din 5000 de persoane. Deși se poate manifesta la orice vârstă, este mai frecventă înainte de 40 de ani la femei și după 50 de ani la bărbați.

Miastenia gravis este o boală invalidantă și complexă, pentru care nu s-a descoperit încă un tratament. Cu toate acestea, există anumite medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor. În acest articol, îți vom explica în detaliu ce este miastenia gravis și cât de periculoasă este această afecțiune.

Ce este miastenia gravis?

Pentru a înțelege această boală, trebuie mai întâi să înțelegem cum funcționează mușchii.

Mușchii primesc semnale chimice de la nervi. În mod normal, atunci când facem o mișcare voluntară, aceste substanțe sunt eliberate în terminațiile nervoase. Ele acționează asupra receptorilor musculari, iar mișcarea are loc cu puterea și precizia dorite.

Some figure

Miastenia gravis afectează sistemul imunitar și atacă acești receptori musculari. Ea nu permite ca substanțele chimice să activeze mușchii, cauzând slăbiciune și oboseală. Starea de slăbiciune musculară se agravează după o anumită perioadă de activitate fizică.

Miastenia gravis afectează, de obicei, mușchi precum cei care controlează expresiile faciale, mestecatul sau înghițitul. Poate afecta chiar și mușchii respiratori.

Te-ar putea interesa:

Cauzele acidozei tubulare renale proximale

Simptome date de miastenia gravis

Așa cum am menționat mai sus, slăbiciunea musculară este principalul simptom dat de miastenia gravis. Această slăbiciune se agravează pe măsură ce mușchiul este folosit în mod repetat și scade după repaus. Din păcate, simptomele se înrăutățesc de-a lungul timpului și, în câțiva ani de la debutul bolii, pot deveni destul de severe.

Deși poate afecta numeroase grupe musculare, cele care sunt cel mai adesea afectate sunt:

  • Mușchii ochilor. Majoritatea persoanelor care suferă de miastenie gravis au probleme de vedere, cum ar fi vederea dublă. De asemenea, acestea tind să aibă pleoapele căzute.
  • Mulți dintre pacienți au dificultăți în vorbire. De asemenea, au o voce nazală, moale.
  • Procesul de înghițire. Această boală afectează mișcările simple, precum mestecatul sau înghițitul. Asta înseamnă că există riscul ca bolnavul să se sufoce atunci când mănâncă sau bea orice aliment sau lichid.
  • Expresiile faciale. Adesea, pacienții cu miastenia gravis nu pot să zâmbească normal.
  • În plus, slăbiciunea se poate manifesta și la nivelul membrelor sau al gâtului. Atunci când se întâmplă acest lucru, capacitatea pacientului de a merge sau de a menține capul într-o poziție naturală este afectată, motiv pentru care capul său tinde să cadă lateral.
Some figure

Diagnosticul miasteniei gravis

Pentru a diagnostica miastenia gravis medicul trebuie să cunoască toate simptomele și istoricul medical al pacientului. Apoi, acesta trebuie să-i facă o examinare fizică minuțioasă bolnavului. De asemenea, sunt necesare numeroase teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului. De exemplu, medicul va efectua un examen neurologic pentru a verifica forța și tonusul muscular, reflexele și coordonarea.

Analizele de sânge oferă, de asemenea, informații foarte utile pentru stabilirea diagnosticului. Așa cum am explicat deja, miastenia gravis este o boală autoimună, motiv pentru care în sângele pacientului se găsesc de obicei anticorpii specifici afecțiunii. De asemenea, medicii recurg și la alte teste precum:

  • Testul cu gheață, care este util atunci când pacientul are pleoapele căzute. Medicul pune un pachet de gheață pe pleoape pentru aproximativ două minute și apoi analizează existența mișcării în zona respectivă.
  • Stimularea repetitivă a nervilor. Acest test trimite impulsuri electrice către nervi pentru a vedea dacă mușchii sunt sau nu stimulați.

Te-ar putea interesa:

Sânge în urină: simptome și cauze ale hematuriei

Concluzie

Miastenia gravis este o boală complexă care se caracterizează prin slăbiciune musculară. Ea poate afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi ochii, extremitățile sau mușchii respiratori.

Miastenia gravis este o boală gravă care poate pune în pericol viața pacientului. De asemenea, în momentul de față nu există niciun tratament, motiv pentru care este esențial să te adresezi unui medic chiar de la primele simptome, astfel încât acesta să-ți poată prescrie medicamentele necesare pentru a încetini evoluția acestora.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Orphanet: Miastenia grave. (n.d.). Retrieved September 10, 2019, from https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=ES&Expert=589
  • Miastenia gravis: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. (n.d.). Retrieved September 10, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/miastenia-gravis
  • Miastenia gravis: National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). (n.d.). Retrieved September 10, 2019, from https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/las_miastenia_gravis.htm
  • Causas, síntomas, y el riesgo de miastenia gravis – American Academy of Ophthalmology. (n.d.). Retrieved September 10, 2019, from https://www.aao.org/salud-ocular/enfermedades/miastenia-gravis-causas-sintomas-y-el-riesgo

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.