Ce indicii oferă culoarea scaunului despre sănătatea ta
Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Materia fecală trebuie să aibă culoarea maro – nici prea închis, nici prea deschis – pentru a fi considerată normală. Textura trebuie să fie solidă, dar nu în mod excesiv. Descoperă ce indicii oferă culoarea scaunului despre sănătatea ta!
Pentru ca toate caracteristicile de mai sus să fie îndeplinite, este important să se încheie toate cele patru etape ale digestiei:
- Ingestie: când alimentele intră în corp.
- Digestie: procesul chimic prin care alimentele sunt transformate în molecule mici.
- Absorbție: moleculele trec prin tractul digestiv, ajung în sânge și fiind distribuite către organe.
- Excreție: organismul elimină resturile alimentare care nu au fost digerate.
Scaunul este format în proporție de 75% din apă. Restul include bacterii din alimentele care nu au putut fi digerate și substanțe eliminate de ficat și intestine.
Citește în continuare pentru a afla ce indicii oferă culoarea scaunului despre sănătatea ta!
Ce indicii oferă culoarea scaunului privind starea ta de sănătate?
Verzui
- Motivul pentru care materia fecală poate căpăta această nuanță este faptul că fierea nu a avut timp să descompună alimentele respective.
- Acestea au trecut prea repede prin intestine și colon.
Este posibil, de asemenea, să consumi cantități mari de clorofilă, care se găsește în legume, suplimente cu fier sau coloranți.
Gălbui
Culoarea gălbuie poate fi cauzată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără:
- O afecțiune numită sindromul Gilbert, care reprezintă un exces de bilirubină în sânge;
- Bacteria Giardia;
- Hepatita sau alte afecțiuni ale ficatului
În cazuri rare, culoarea gălbuie a scaunului poate fi cauzată de o neregulă în absorbția nutrienților.
Roșu închis
În general, această culoare indică o sângerare internă, cauzată de ulcer, varice sau gastrită. Leziunea ar putea fi la nivelul esofagului, al stomacului sau chiar al intestinului subțire.
În anumite cazuri, scaunul poate fi roșu în urma consumului de alimente colorate, cum ar fi roșiile, sfecla sau afinele.
Maro
Culoarea maro este considerată normală, fiind cauzată substanțele secretate de ficat. În funcție de cantitatea acestor secreții și de alimentele consumate, scaunul poate căpăta diverse nuanțe. Însă dacă acestea variază de la maro către ușor verzui, nu ai de ce să îți faci griji.
Negricios
Dacă ai observat că scaunul tău are o culoare foarte închisă, chiar negricioasă, este indicat să te prezinți cât mai repede la medic.
- Una dintre posibilele cauze ale acestei nuanțe este o hemoragie la nivelul aparatului digestiv superior, care include esofagul, stomacul sau intestinul subțire.
- O altă cauză ar putea fi acumularea de sânge coagulat.
- În anumite cazuri, motivul îl reprezintă administrarea anumitor medicamente, cum ar fi suplimentele de fier.
Alb
Scaunul cu o culoare albicioasă nu este normal sub nicio formă. Este posibil să existe o problemă la nivelul ficatului sau al vezicii biliare.
Dacă vrei să știi ce indicii oferă culoarea scaunului despre sănătatea ta, află că nuanța albicioasă poate fi un simptom al hepatitei sau al cirozei. Antiacizii sunt responsabili de secretarea substanțelor care îi oferă această culoare.
Atenție la alimentație
- Unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru o digestie reușită este reprezentat de fibre. Acestea combat constipația, scad colesterolul și previn apariția celulelor canceroase în colon.
- Mestecă bine mâncarea. De multe ori, suntem copleșiți de programul încărcat din ziua respectivă și nu luăm masa liniștiți. Obiceiul de a mânca în grabă poate afecta digestia, deoarece stomacul nu este capabil să proceseze alimentele în proporție de 100%.
- Evită să consumi alimente care nu sunt de origine vegetală sau animală. Coloranții, aromele artificiale și alte substanțe toxice modifică nuanța scaunului și îți afectează sănătatea.
- Adaugă probiotice în dietă. Iaurtul și suplimentele de acest gen conțin bacterii sănătoase care ajută digestia și asigură o textură normală a scaunului.
În concluzie, schimbările în culoarea sau textura scaunului pot fi cauzate de numeroși factori. Este indicat să mergi la un medic specialist pentru a afla dacă suferi de vreo afecțiune, fie ea ușoară sau severă.
După cum ai putut observa, în anumite cazuri problema nu este gravă, întrucât culoarea materiei fecale se modifică din cauza coloranților naturali sau artificiali din produsele pe care le consumi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lewis, S. J., & Heaton, K. W. (1997). Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365529709011203
- Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2016). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-309618
- Robertson, D. J., & Dominitz, J. A. (2014). Stool DNA and Colorectal-Cancer Screening. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1400092
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.