Ce înseamnă să suferi de tulburarea bipolară?
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Multe persoane nu iau tulburarea bipolară în serios. Ele nu realizează că această boală este reală și foarte complexă. Pentru ca pacientul și cei din jurul său să aibă o viață fericită, este important să știm ce înseamnă să suferi de tulburarea bipolară, precum și care sunt tratamentele disponibile.
Ca să putem descoperi tulburarea bipolară la cei dragi (sau chiar la noi înșine), trebuie să îi înțelegem simptomele. De îndată ce este diagnosticată, boala poate fi ținută sub control.
În primul rând, reține că tulburarea bipolară este o boală psihică, nu o alegere sau un mod de a fi. Totodată, această afecțiune nu este similară cu dedublarea personalității. Aceste două boli sunt complet diferite.
Persoanele cu tulburare bipolară nu întâmpină dificultăți în a se autoidentifica. Însă modificările de dispoziție experimentate sunt atât de drastice, încât comportamentul lor poate trece de la o extremă la alta, fiind greu de explicat.
Citește în continuare pentru a descoperi ce înseamnă să suferi de tulburarea bipolară!
Diagnosticarea tulburării bipolare
Diagnosticarea acestei tulburări este un proces complicat, în special pentru că pacienții tind să respingă ajutorul oferit de ceilalți. Comportamentul lor instabil îngreunează abilitatea specialiștilor de a identifica boala. Drept consecință, tulburarea bipolară este deseori confundată cu psihoza sau depresia.
Pentru a diagnostica o persoană cu tulburare bipolară, specialistul trebuie să o evalueze pentru o perioadă lungă de timp. Deși nu există niciun leac permanent pentru această boală, ea poate fi tratată prin modificarea obiceiurilor zilnice ale pacientului. Cele mai frecvente recomandări includ:
- Mișcarea regulată
- Ajutorul psihologic
- Yoga sau alte activități relaxante
Cel mai important aspect este faptul că pacienții au nevoie de cineva care să înțeleagă ce înseamnă să suferi de tulburarea bipolară și să fie dispus să aibă grijă de ei. Mediul joacă un rol esențial în ceea ce privește tratamentul.
Așadar, ce înseamnă să suferi de tulburarea bipolară?
1. Modificări drastice ale dispoziției
Tulburarea bipolară implică modificări drastice ale dispoziției. Pacientul poate trece de la o stare de euforie necontrolată la una de agitație într-o clipă. Asemenea schimbări pot fi declanșate de lucruri simple care, pentru o persoană mai stabilă din punct de vedere mental, par a fi nesemnificative.
Un individ cu tulburarea bipolară poate să aibă o dispoziție anume (stabilă, depresivă sau maniacală) pentru perioade lungi de timp. Dar aceste modificări ale dispoziției nu sunt influențate neapărat de situații specifice sau tipare previzibile.
Uneori pacientul se simte incredibil de bine pentru mult timp. El se poate simți atât de plin de energie, încât nici măcar nu mai simte nevoia de a dormi. De fapt, pacientul poate petrece zile în șir fără să doarmă, fiind simultan distrat și irascibil. Aceasta este o fază a maniei și constă în comportamente exagerate: un apetit sexual crescut, energie excesivă și chiar agresivitate.
2. Tristețe
Indivizii cu tulburare bipolară sunt foarte deprimați. Această stare le provoacă anxietate, tristețe, pesimism și frustrare intensă. Ei își vor pierde complet interesul, inclusiv pentru lucrurile pe care le adorau în timpul fazei maniacale.
Pentru o persoană cu tulburare bipolară, inabilitatea de a înțelege cauza depresiei adânci experimentate este foarte frustrantă. Drept consecință, pot apărea gânduri de sinucidere.
3. Trăsături specifice psihozei
O cauză a schimbărilor suferite de pacient este psihoza, care deseori însoțește tulburarea bipolară. Psihoza este o boală care alterează percepția situațiilor, a gesturilor și a cuvintelor, printre altele.
- Oamenii cu psihoză pot să interpreteze greșit lucrurile din jur.
- Dacă psihoza este foarte severă, aceștia pot avea chiar și halucinații.
4. Hipomanie
Cei cu tulburare bipolară pot prezenta simptome ale hipomaniei. Această formă a maniei presupune perioade lungi de timp în care dispoziția pacientului este bună. El poate fi însă irascibil într-un mod diferit de cel obișnuit. Hipomania durează cel puțin patru sau cinci zile. Printre simptomele provocate se numără o stimă de sine crescută și iluzii de grandoare. Pacientul poate începe să vorbească mai mult decât de obicei.
Este important să reținem că, în general, oamenii cu tulburare bipolară experimentează stări de spirit intense și extreme.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alejandro Koppmann, A. (2012). Sobre el diagnóstico de bipolaridad. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70348-6
- Vieta, E. (2014). Diagnosing Bipolar Disorder. In Managing Bipolar Disorder in Clinical Practice, 3rd Edition and Guide to Assessment Scales in Bipolar Disorder, 2nd Edition.
- PuedoSer, E. V. (2012). La hipomanía. Trastorno bipolar.
- Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.