Ce să faci dacă te trezești noaptea
Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez
Insomnia ne poate afecta în orice moment, nu doar atunci când ne băgăm în pat. De pildă, uneori ne trezim în toiul nopții și nu reușim să adormim la loc. Citește în continuare pentru a descoperi ce să faci dacă te trezești noaptea!
Obișnuiești să te trezești în toiul nopții?
Trezitul la primele ore ale zilei și încercările de a adormi din nou constituie experiențe exasperante. Vrem să dormim deoarece ceasul deșteptător nu va suna prea curând. Știm că, fără a ne odihni adecvat, vom fi obosiți toată ziua.
Există numeroși factori din cauza cărora ne putem trezi noaptea târziu. Printre aceștia se numără zgomotele care vin de afară (cum ar fi sirena unei mașini de pompieri), coșmarurile și temperaturile prea ridicate sau scăzute.
După ce te-ai trezit, să readormi poate fi o adevărată provocare. Unele persoane încearcă să își schimbe poziția de dormit de mai multe ori. Altele se ridică din pat și se ocupă de anumite treburi de pe lista lor de sarcini sau se implică în activități neobișnuite.
Somnul odihnitor este esențial pentru o sănătate fizică și mentală optimă. Atunci când calitatea somnului obținut este scăzută, riscăm să suferim de apatie, irascibilitate, probleme de atenție sau de memorie, moleșeală și nu numai.
Totodată, performanțele la locul de muncă și relațiile sociale se deteriorează atunci când nu dormim suficient.
Faptul că ne trezim prea devreme ar trebui să ne îngrijoreze? Da, dacă această problemă survine mai des de trei ori pe săptămână. Ar putea fi un semnal de alarmă ce arată că suntem prea stresați, anxioși sau nervoși. Pe termen lung, impactul asupra sănătății noastre este semnificativ.
Ridică-te din pat pentru a te pregăti să dormi
În cazul în care nu știi ce să faci dacă te trezești noaptea, o variantă este să te ridici din pat și să ieși din dormitor. Apoi, aprinde o lumină slabă și implică-te într-o activitate relaxantă pentru 20-30 de minute.
După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, bagă-te din nou în pat și încearcă să adormi. Desigur, acea „activitate relaxantă” depinde de preferințele tale. Unii dintre noi preferă să mediteze sau să practice yoga, pe când alții citesc, se joacă sau răsfoiesc albumele de fotografii.
Indiferent ce alegi să faci, asigură-te că nu este vorba de o activitate care îți va stimula sistemul nervos. De asemenea, nu te atinge de cafea, băuturi alcoolice sau tutun.
Dacă vrei să-ți folosești tableta sau telefonul mobil, redu luminozitatea ecranului cât mai mult posibil. Evită luminile albe, verzi și albastre deoarece ele inhibă producția de melatonină (hormonul care ne permite să dormim).
Dacă alegi să te uiți la televizor, este esențial să găsești un program adecvat pentru a putea readormi. Spune nu filmelor de acțiune, știrilor pline de violență sau videoclipurilor cu lumini și culori țipătoare.
Se poate întâmpla să reușești să readormi, dar să te trezești din nou. Pur și simplu repetă pașii prezentați anterior. Însă dacă te trezești cu 60-120 de minute înainte de ora obișnuită, cel mai bine este să îți începi ziua mai devreme.
Cu siguranță ai o listă lungă de sarcini (prepararea micului dejun, realizarea unei liste de cumpărături, spălarea rufelor, curățarea încăperilor, etc.) pe care nu strică să le termini din timp.
Ce să faci dacă te trezești noaptea pentru a te recupera
Chiar dacă ai dormit prost noaptea trecută, nu poți compensa cu un pui de somn de trei ore după-amiaza. De asemenea, este imposibil să-ți modifici ceasul biologic pentru a te trezi mai târziu. Asemenea măsuri nu fac decât să agraveze insomnia, transformând-o într-o problemă cronică.
Dacă te trezești în toiul nopții sau suferi de insomnie, te sfătuim să nu încerci să te odihnești în timpul zilei. Bagă-te în pat noaptea, la ora obișnuită.
După o noapte de insomnie sau dacă te-ai trezit prea devreme, este important să te recuperezi cât mai curând posibil, astfel încât să-ți poți îndeplini sarcinile zilnice. Iată ce să faci dacă te trezești noaptea:
1. Crește-ți aportul de vitamina B12
Dacă nu te odihnești suficient, organismul tău va consuma mai multe vitamine din cadrul complexului B, care reprezintă surse de energie. Dacă prezența vitaminei B12 în corp este insuficientă, vei începe să te simți moleșit, indispus și incapabil de a te concentra. Pentru a-ți reface nivelul, consumă alimente ca:
- Scoicile, stridiile și midiile
- Peștele, caracatița și calamarul
- Ficățeii
- Brânza
- Ouăle
2. Bea ceai de ghimbir
Această rădăcină oferă atât de multe proprietăți benefice încât trebuie să o includem în dieta noastră zilnică. Când ne trezim noaptea la ore neobișnuite, ne crește nivelul de cortizol, un hormon care ne menține într-o stare constantă de stres.
Nivelul ridicat de cortizol poate crește și tensiunea arterială, provocând anxietate și inhibând acțiunea sistemului imunitar. Pentru a contracara aceste efecte negative, una dintre cele mai bune soluții disponibile este să bei o cană de ceai de ghimbir. Nu este deloc greu să prepari această băutură.
Ingrediente
- ¼ linguriță (2 g) de ghimbir ras
- 1 cană (250 ml) de apă
- 1 lingură (20 g) de miere
- 1 pliculeț de ceai negru
Instrucțiuni
- Încălzește apa și toarn-o într-o cană.
- Adaugă pliculețul de ceai și lasă să infuzeze 5 minute.
- Scoate pliculețul și adaugă ghimbirul.
- Amestecă și îndulcește cu miere.
3. Evită zaharurile și grăsimile
Alimentele bogate în carbohidrați, grăsimi și zaharuri nu sunt deloc indicate. Problema este faptul că ele oferă un plus imediat de energie.
Poate ai impresia că tocmai de asta ai nevoie după un somn nesatisfăcător. Dar efectul obținut este doar temporar. După câteva minute, o să te simți chiar mai obosit decât înainte.
Te sfătuim să optezi pentru alimente sănătoase, boate în proteine, fibre și grăsimi naturale, care îți vor oferi energie de durată. Astfel, problemele de somn nu te vor mai deranja pentru mult timp!
Acum că știi ce să faci dacă te trezești noaptea, nu ezita să încerci sfaturile prezentate în acest articol!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.