Ceaiul produce modificări epigenetice pozitive la femei
Ceaiul produce modificări epigenetice la femei care luptă împotriva cancerului. Deși nu toți îi cunosc beneficiile, acest lichid este pe locul doi în rândul celor mai consumate băuturi din întreaga lume, după apă.
Toate sortimentele de ceai sunt sănătoase, de la deliciosul ceai verde până la ceaiul de mușețel sau ceaiul alb. Cu toate acestea, ceaiul verde conține numeroși antioxidanți care îmbunătățesc diferite procese din organism.
S-au efectuat numeroase cercetări asupra frunzelor de Camelia Sinesis din care se prepară ceaiul verde. Universitatea din Upsala (Suedia) a publicat un studiu interesant chiar în luna mai. Acesta arată că, dacă este consumat în mod regulat, ceaiul produce modificări epigenetice la femei.
Modificările epigenetice sunt alterații chimice care permit „activarea” sau „dezactivarea” anumitor gene. La femei, pot fi activate anumite gene care protejează organismul împotriva proceselor cancerigene și ajută la metabolizarea estrogenului.
În acest articol îți prezentăm mai multe informații utile privitoare la acest subiect.
Ceaiul produce modificări epigenetice la femei care combat cancerul
Conducătorul studiului menționat este dr. Weronica Ek. Aceasta lucrează în cadrul departamentului de imunologie, genetică și patologie de la Universitatea din Upsala din Suedia.
Studiul a fost efectuat pe mai multe populații din Europa pe parcursul a 5 ani. Cercetătorii au analizat efectele cafelei și ale ceaiului la nivel genetic, atât la femei, cât și la bărbați.
Rezultatele au fost următoarele:
Catehinele din ceai sunt agenți anticancerigeni
Primul lucru observat a fost faptul că, din câte se pare, cafeaua nu are niciun efect la nivel genetic. Însă, în ceea ce privește ceaiul, s-au remarcat mai multe lucruri interesante. Nu contează dacă este vorba despre ceai verde, negru sau alb.
Specialiștii au observat că ceaiul produce modificări epigenetice la femei, dar nu și la bărbați. Interesant este că majoritatea acestor alterații sunt prezente la nivelul genelor implicate în dezvoltarea și prevenirea cancerului. Genele care influențează metabolismul estrogenului sunt, de asemenea, afectate.
Studiile anterioare arătaseră că deliciosul ceai reduce nivelul de estrogen. Compușii activi din această băutură, cum ar fi catehinele, au un impact considerabil asupra celulelor carcinogene. Testele de laborator au dovedit deja acest lucru.
Datorită conținutului de polifenoli, teaflavine și tearubigine, ceaiul protejează celulele împotriva proliferării și a morții celulare (apoptoză).
De ce ceaiul oferă mai multe beneficii femeilor decât bărbaților?
Pentru a oferi un răspuns la această întrebare, sunt necesare mai multe studii. Din păcate, în studiul menționat problema este faptul că femeile au băut mai mult ceai decât bărbații. Ce s-ar întâmpla dacă și bărbații ar consuma aceeași cantitate? Rămâne de văzut.
Oricum ar fi, cercetătorii au dovedit din nou că, așa cum se știa deja, ceaiul reglează nivelul de estrogen. Estrogenii sunt hormoni sexuali feminini care îndeplinesc mai multe funcții fiziologice.
De exemplu, unele femei se supun unor terapii de substituție hormonală combinată pentru tratarea menopauzei. Acestea sunt pe bază de estrogen și progesteron. Pe termen lung și doar în anumite cazuri, ele pot duce la dezvoltarea cancerului mamar sau endometrial.
Un alt motiv pentru a bea mai mult ceai
În concluzie, acest studiu reprezintă o descoperire importantă. Ceaiul produce modificări epigenetice benefice pentru femei, deoarece ajută la prevenirea dezvoltării cancerului.
Este important de reținut însă faptul că oamenii de știință trebuie să realizeze mai multe studii pentru a analiza în detaliu aceste efecte. Scopul lor este de a afla modul în care au loc alterațiile și dacă acestea s-ar putea produce și în organismul bărbaților.
Mai trebuie punctat și un alt aspect important. Consumul de ceai nu este un leac pentru cancer. Totodată, nu putem considera că această băutură previne în totalitate dezvoltarea bolii. În realitate, ceaiul este doar un „înger păzitor” care protejează organismul. La fel ca în cazul oricărui aliment, acesta trebuie consumat cu moderație.
Indiferent de vârstă sau sex, două căni de ceai pe zi sunt foarte benefice. În plus, este bine să adopți un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată și să eviți obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul și sedentarismul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Grønbæk, K., Hother, C., & Jones, P. A. (2007). Epigenetic changes in cancer. APMIS. https://doi.org/10.1111/j.1600-0463.2007.apm_636.xml.x
- Jones, P. A., & Baylin, S. B. (2002). The fundamental role of epigenetic events in cancer. Nature Reviews Genetics. https://doi.org/10.1038/nrg816
- Kanwal, R., & Gupta, S. (2012). Epigenetic modifications in cancer. Clinical Genetics. https://doi.org/10.1111/j.1399-0004.2011.01809.x
- Yuan, J. M., Sun, C., & Butler, L. M. (2011). Tea and cancer prevention: Epidemiological studies. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2011.03.002
- Fuhrman, B. J., Pfeiffer, R. M., Wu, A. H., Xu, X., Keefer, L. K., Veenstra, T. D., & Ziegler, R. G. (2013). Green tea intake is associated with urinary estrogen profiles in Japanese-American women. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-25
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.