Cojile de portocală – beneficii incredibile
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Mulți dintre noi igoră cojile de portocală, fără a ști însă ce risipă facem. În articolul de azi îți vom prezenta numeroasele beneficii pentru sănătate oferite de cojile de portocală. Citește în continuare pentru a afla care sunt acestea!
Îți place să bei un pahar de suc de portocale de îndată ce te trezești dimineața? Dacă răspunsul tău este da, probabil că obișnuiești să arunci cojile acestor fructe la gunoi după ce prepari băutura, nu-i așa?
Citește și: 5 utilizări alternative ale cojilor de portocale
Cojile de portocală, aliați de nădejde pentru sănătate
Portocalele sunt un fruct delicios, revigorant și hrănitor, cu numeroase proprietăți benefice. Populare în toată lumea, multe persoane apelează la portocale dimineața pentru a-și satisface necesarul zilnic de vitamine.
Deși fructul propriu-zis este foarte popular, cojile de portocală sunt deseori ignorate. Însă, aruncând această componentă a fructului la gunoi, ratăm anumite beneficii utile. Vrei să afli care sunt acestea?
Reduc nivelul de colesterol
Cojile de portocală conțin hesperidină, un flavonoid ale cărui proprietăți metabolizează lipidele din sânge, beneficiu posibil prin reducerea grăsimii acumulate. Cantitatea de hesperidină din coajă este cu 20% mai mare decât cea a fructului propriu-zis. Așadar, nu ezita să încerci cojile de portocală dacă vrei să-ți reduci nivelul de colesterol.
Oferă fibre naturale benefice pentru flora intestinală
Cojile de portocală conțin pectină, o fibră naturală utilă împotriva potențialelor probleme gastrice și capabilă să echilibreze glicemia. Mai mult, acest component al fructului conține bacterii benefice cu abilitatea de a îngriji flora intestinală, facilitând astfel digestia și ameliorând constipația.
Te-ar putea interesa și: Remediu natural pentru varice cu portocale
Luptă împotriva infecțiilor
Probabil acest fapt te va surprinde, dar cojile de portocală sunt mult mai utile pentru a trata infecțiile decât orice altă componentă a fructului. Acestea au un conținut semnificativ de vitamine ce protejează sistemul imunitar împotriva răcelilor și a gripelor. Incredibil, nu-i așa?
Facilitează pierderea în greutate
Cojile de portocală sunt un aliat natural al celor care vor să scape de kilogramele în plus. Ceaiul de coajă de portocală poate stimula metabolismul și nivelurile energetice și elimina grăsimile acumulate în organism. Poți bea câte două căni de ceai în fiecare zi, una după ce te-ai trezit și cealaltă după-amiaza.
Cum putem profita de beneficiile cojilor de portocală?
Cu siguranță ești curios să afli care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile benefice ale cojilor de portocală. În primul rând, poți să incluzi acest ingredient în gemuri, pentru a obține deserturi delicioase. Desigur, gemurile conțin mult zahăr, motiv pentru care nu-ți recomandăm această variantă.
Cea mai ușoară și sănătoasă modalitate de a utiliza cojile de portocală în scop medicinal este să prepari o infuzie. Această băutură este foarte ușor de preparat și poate fi consumată de două ori pe zi. Ea îți va proteja sistemul digestiv, va reduce nivelul de colesterol din sânge și va fortifica sistemul imunitar.
Dimineața și seara, fierbe câte o cană de apă. Adaugă o lingură și jumătate de coajă de portocală rasă în fiecare cană de ceai. Lasă infuzia să fiarbă timp de zece minute, apoi las-o să stea timp de alte cinci minute. Iarna, poți să adaugi și o linguriță de miere, iar vara gheața și scorțișoara te vor ajuta să obții o băutură revigorantă și delicioasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yoshizaki, N., Fujii, T., Masaki, H., Okubo, T., Shimada, K., & Hashizume, R. (2014). Orange peel extract, containing high levels of polymethoxyflavonoid, suppressed UVB‐induced COX‐2 expression and PGE 2 production in HaCaT cells through PPAR‐γ activation. Experimental dermatology, 23, 18-22. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/exd.12394
- Li, S., Yu, H., & Ho, C. T. (2006). Nobiletin: efficient and large quantity isolation from orange peel extract. Biomedical Chromatography, 20(1), 133-138. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/bmc.540
- Arora, M., & Kaur, P. (2013). Antimicrobial & antioxidant activity of orange pulp and peel. International Journal of Science and Research, 2(11), 2319-7064. https://www.researchgate.net/profile/Mamta_Arora8/publication/319036539_Antimicrobial_Antioxidant_Activity_of_Orange_Pulp_and_Peel/links/598bfe40458515c333a3c4a7/Antimicrobial-Antioxidant-Activity-of-Orange-Pulp-and-Peel.pdf
- Larrauri, J., Rupérez, P., Bravo, L., & Saura-Calixto, F. (1996). High dietary fibre powders from orange and lime peels: associated polyphenols and antioxidant capacity. Food Research International, 29(8), 757-762. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996997000033
- Alejandra, M., Valencia, F., Helena, G., & González, B. (n.d.). ORANGE PEEL (CITRUS SINENSIS L.) ANTIOXIDANT EFFECT ON CHOLESTEROL. Semilleros de Investigación, 11. https://www.researchgate.net/profile/Gloria_Gonzalez21/publication/329156400_11_ORANGE_PEEL_CITRUS_SINENSIS_L_ANTIOXIDANT_EFFECT_ON_CHOLESTEROL/links/5bf884e192851ced67d37c6e/11-ORANGE-PEEL-CITRUS-SINENSIS-L-ANTIOXIDANT-EFFECT-ON-CHOLESTEROL.pdf
- González-Montelongo, R., Lobo, M. G., & González, M. (2010). Antioxidant activity in banana peel extracts: Testing extraction conditions and related bioactive compounds. Food Chemistry, 119(3), 1030-1039. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609009819
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.