Curățarea și detoxifierea intestinelor
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Te-ai ocupat vreodată de detoxifierea intestinelor? Intestinele se ocupă de curățarea organismului. Acestea au un rol foarte important, fiind responsabile de descompunerea alimentelor pe care le consumăm, astfel încât sângele să poată absorbi nutrienții din acestea. În plus, intestinele sunt responsabile de eliminarea deșeurilor din corp.
Citește acest articol pentru a afla ce trebuie să faci pentru detoxifierea intestinelor cu ajutorul remediilor naturale și al stilului de viață sănătos.
Ca și în cazul altor organe responsabile de curățarea și filtrarea substanțelor din organism, cum ar fi ficatul și rinichii, stilul de viață, poluarea și dieta deficitară suprasolicită intestinele, împiedicându-le să funcționeze corect.
Intestinele acumulează multe toxine care, în timp, îți pot afecta grav sănătatea. Ele pot determina apariția halenei, a arsurilor gastrice, a senzației de prea plin în stomac, a digestiei proaste, a diareei, a balonării și, în unele cazuri, a durerilor de cap și a insomniei.
5 metode simple pentru detoxifierea intestinelor
Dacă vrei să urmezi singur un tratament care să îți curețe intestinele, trebuie să ții cont de aceste recomandări simple ce te vor ajuta să faci acest lucru într-un mod sănătos și eficient.
- Bea mai multă apă: detoxifierea intestinelor poate provoca deshidratare, de aceea este important să-ți crești aportul zilnic de lichide. O cantitate mai mare de apă te va hidrata și îți va ajuta organismul să se elibereze de substanțele toxice și materiile fecale acumulate în intestine. Pentru un efect mai puternic, bea apă la temperatura camerei, cu puțină lămâie.
- Dieta: în timpul curei de curățare a colonului trebuie să urmezi o dietă ușoară, cu multe legume, sucuri de fructe și alte alimente ușor de digerat. Evită mesele copioase pentru că acestea îți vor solicita mai mult intestinele și vor afecta procesul de detoxificare. Este bine, de asemenea, să consumi multe ciorbe și supe de legume pentru a restabili echilibrul electrolitic al organismului.
- Vitaminele și suplimentele alimentare: atunci când urmezi cure pentru a-ți curăța intestinele te poți confrunta cu o pierdere temporară de substanțe nutritive vitale și vitamine. Dacă este posibil, compensează această pierdere prin consumul de vitamine și minerale din surse naturale. Crește aportul de vitamina C, deoarece acest lucru îți va menține sistemul imunitar puternic.
- Consumă mai multe probiotice: este foarte important să incluzi în regimul tău alimente probiotice, deoarece atunci când intestinele se curăță, se elimină alături de bacteriile rele și cele bune. Consumând probiotice, vei putea compensa această pierdere și vei înlocui bacteriile bune care susțin sănătatea intestinală.
- Băile de detoxificare: acestea pot contribui, de asemenea, la detoxifierea intestinelor. O baie în apă cu plante medicinale te va ajuta să elimini toxinele prin piele. Ideal este ca plantele să fie fierte în apă. După baie înfășoară-te într-un prosop sau într-o pătură, astfel încât vaporii degajați să fie absorbiți în piele.
Citește și:
Sucuri pentru detoxifierea intestinelor
Acest suc curăță profund intestinele și stimulează organismul să elimine toxinele. Se prepară din căpșuni, ananas și pătrunjel și este cunoscut pentru proprietățile lui purificatoare și digestive. Combate constipația și flatulența, reduce inflamațiile și ajută, în general, la curățarea tractul digestiv.
Ingrediente:
- ½ cană de căpșuni tăiate
- 2 felii de ananas tăiate
- 1 mănunchi de pătrunjel tăiat
- 1 cană de apă minerală
Cum se prepară?
Pune toate ingredientele într-un blender, amestecă-le și este gata. Cel mai bine este să consumi acest suc înainte de micul dejun sau înainte de orice altă masă.
Ceaiuri
Dacă preferi să îți cureți intestinele cu ceaiuri, îți recomandăm ceaiul de anghinare și cel de silimarină. Ambele plante sunt cunoscute pentru proprietățile lor de purificare, stimulând eliminarea toxinelor și a lichidelor acumulate în organism.
Încearcă și:
Ardei iute Cayenne
Ardeiul iute Cayenne este un agent purificator foarte util pentru curățarea intestinelor. Folosește acest condiment în piureuri naturale sau amestecă-l cu puțină lămâie și bea-l de mai multe ori pe zi.
Alge
Fibrele Psyllium (Plantago psyllium) și algele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a absorbi și a elimina toxinele care se acumulează în intestine. Aceste plante formează un gel care ajută la lubrifierea fecalelor, fiind perfecte pentru combaterea constipației și tratarea sindromului colonului iritabil.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brizuela Quintanilla Raúl A.. Síndrome de intestino irritable. Rev Cub Med Mil [Internet]. 1997 Jun [citado 2018 Nov 11] ; 26( 1 ): 63-68. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65571997000100009&lng=es.
- Guarner F.. Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. Nutr. Hosp. [Internet]. 2007 Mayo [citado 2018 Nov 12] ; 22( Suppl 2 ): 14-19. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000500003&lng=es.
- Peña A. S.. Flora intestinal, probióticos, prebióticos, simbióticos y alimentos novedosos. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2007 Nov [citado 2018 Nov 12] ; 99( 11 ): 653-658. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082007001100006&lng=es.
- Romano, B. , Fasolino, I. , Pagano, E. , Capasso, R. , Pace, S. , De Rosa, G. , Milic, N. , Orlando, P. , Izzo, A. A. and Borrelli, F. (2014), The chemopreventive action of bromelain, from pineapple stem (Ananas comosusL.), on colon carcinogenesis is related to antiproliferative and proapoptotic effects. Mol. Nutr. Food Res., 58: 457-465. doi:10.1002/mnfr.201300345
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.