Logo image
Logo image

Cum îngrijești rănile ca să nu rămâi cu cicatrici

3 minute
Rănile pot lăsa în urmă cicatrici urâte. Tocmai de aceea este important să le îngrijești în mod corect.
Cum îngrijești rănile ca să nu rămâi cu cicatrici
Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Puțini oameni sunt atât de norocoși să nu aibă cicatrici pe piele. De multe ori, din cauza îngrijirii precare a rănilor, procesul de vindecare durează mai mult și este mai anevoios. Îți arătăm astăzi cum să îngrijești rănile ca să nu rămâi cu cicatrici.

Este important să știi că procesul de vindecare diferă de la om la om, iar rănile se vindecă, la rândul lor, în mod diferit. De multe ori nu putem preveni apariția de cicatrici, întrucât acestea reprezintă rezultatul procesului normal de vindecare a pielii. Totul depinde de tipul tău de piele, precum și de adâncimea rănii.

Dar putem să facem în așa fel încât eventualele cicatrici să fie cât mai estetice și, prin urmare, mai puțin vizibile. Dacă rana este deosebit de gravă, mergi la un centru medical. O intervenție imediată este vitală pentru a preveni dezvoltarea unei infecții la nivelul leziunii.

Îți recomandăm și:

5 remedii naturiste pentru cicatricile cheloide

Daca rana se infectează, cicatricile rămase pot fi și mai urâte. Aruncă o privire la sfaturile oferite în acest articol pentru a învăța cum să îngrijești rănile că sa nu rămâi cu cicatrici. 

Sfaturi pentru îngrijirea rănilor ca să nu rămâi cu cicatrici…

  • Curățarea rănii este esențială. După ce ai pus un prosop curat pe ea și a încetat să sângereze, curăță rana. Ai grijă ca mâinile tale să fie curate și folosește un dezinfectant special creat pentru aceste situații și care poate fi găsit în orice farmacie. Dacă nu ai dezinfectant, poți să-ți prepari singur unul, folosind apă și un săpun delicat. Nu folosi niciodată alcool pentru a curăța o rană.
  • Usucă rana cu un bandaj uscat, apăsând ușor peste ea. Nu folosi vată, pentru că va lăsa în urmă bucățele care se lipesc pe rană și împiedică vindecarea.
  • Nu expune rana la lumina soarelui în timp ce se vindecă. Acoperă rana cu un bandaj care să nu fie legat nici prea strâns, nici prea larg. Scopul este de a-ți proteja rana de posibilele infecții care apar la contactul direct cu mediul înconjurător. Schimbă bandajul în fiecare zi. Schimbă-l și dacă observi că este umed.
  • Este bine să masezi ușor, cu mișcări circulare zona din jurul rănii pentru a stimula circulația sângelui. Acest lucru va permite unor substanțe benefice să ajungă în zona respectivă, accelerând procesul de vindecare.
  • Când se formează o crustă, nu o rupe. Acest lucru ar putea duce la formarea unei cicatrici mult mai proeminente. Prin urmare, lasă crusta să se desprindă singură.
  • Uleiul de măceșe este foarte util în procesul de vindecare. Aplică-l pe rană în fiecare zi. Fii constant dacă vrei să obții rezultate.
  • Poți găsi și în farmacii o gamă largă de creme pentru vindecare ce ar putea fi de mare ajutor.
  • Regimul alimentar joacă și el un rol important în procesul de vindecare a rănilor. O alimentație deficitară nu îți va oferi substanțele nutritive necesare vindecării.

Îți recomandăm și:

Cremă naturală care vindecă tăieturile și cicatricile

Some figure

Atenție!

Ține minte, aceste recomandări sunt utile doar în cazul unor răni ușoare. Dacă ai o rană adâncă sau severă, sau dacă în câteva minute nu poți opri sângerarea, grăbește-te să ajungi la o unitate medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lara García, T. (2002). Cicatrización de heridas cutáneas. Buenos Aires: SP Asociación Médica Argentina.
  • Real Academia Nacional de Medicina. (2012). Diccionario de Términos Médicos. Madrid: Panamericana.
  • Sturla, F.M, et al. (2018). “La matriz extracelular en la curación de las heridas cutáneas. Aspectos físicos, químicos y biológicos”, Revista de la Asociación Médica Argentina, 131 (2): 7-26.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.