Logo image
Logo image

Cum să alegi parfumul care ți se potrivește

4 minute
Nu uita că pH-ul diferă de la om la om, drept pentru care pe pielea altei persoane, un parfum va mirosi diferit decât pe a ta.
Cum să alegi parfumul care ți se potrivește
Ultima actualizare: 10 februarie, 2019

A alege parfumul potrivit pentru tine este o experiență foarte personală. Probabil ți s-a întâmplat de multe ori ca o persoană să îți ofere un anumit parfum, iar acesta să lase pe pielea ta un miros care te dezgustă în loc să te atragă. Dar oare cum să alegi parfumul care, într-adevăr, ți se potrivește?

Alegerea unui parfum este o experiență intimă. Se spune că aroma sa trebuie să corespundă personalității tale, dar în realitate creierul este cel care decide ce mirosuri sunt acceptabile și care sunt repugnante. Uneori, un ingredient precum lemnul sau citricele nu prezintă compatibilitate cu pielea ta, provocând o reacție negativă.

Citește și:

Alimente și suplimente împotriva pielii uscate

În cele ce urmează, îți oferim câteva îndrumări simple, dar interesante și utile despre cum să alegi parfumul care ți se potrivește cel mai bine.

Clasificarea parfumurilor în funcție de intensitate

Cu siguranță știai acest lucru: intensitatea parfumului determină nu numai prețul, dar și concentrația mirosului.

Asta nu înseamnă că cele mai puternice sunt și cele mai bune. Dimpotrivă, unele persoane tolerează un parfum cu o concentrație scăzută sau medie pentru utilizarea zilnică, păstrând miresmele mai intense pentru ocazii speciale.

Deși în general tipurile de parfum sunt destul de cunoscute, merită să trecem în revistă următoarele categorii:

Deodorante

Deodorantele au în general o concentrație de 1%. Deși nu sunt foarte persistente, oferă o senzație de prospețime. Acestea sunt utile pentru situațiile în care faci sport, depui efort fizic sau reprezintă un produs de bază folosit zi de zi.

Apă de colonie

Aceste parfumuri au o concentrație între 3% și 6% și sunt cele mai comune produse din parfumerii. Aroma lor este aproape întotdeauna citrică și ușoară. Apa de colonie este ideală pentru utilizarea zilnică.

Apă de toaletă

Apa de toaletă are o concentrație puțin mai ridicată decât apa de colonie, între 7% și 15%. Acestea sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru uzul zilnic.

Apă de parfum

Apa de parfum este cea mai intensă, cu o concentrație de compuși aromatici între 15% și 40%.

Cum să alegi parfumul potrivit pentru tine

Some figure

Este important să iei în considerare mai multe aspecte. Același parfum nu va mirosi niciodată la fel pe două persoane diferite. Mirosul depinde în funcție de tipul de piele, dacă este grasă sau uscată, de exemplu.

Un lucru pe care trebuie să ți-l amintești întotdeauna este că tu ești singura persoană care trebuie să aleagă parfumul. De ce? Acest produs este o parte a personalității tale, dar și un lucru pe care vrei ca alții să îl observe la tine.

Se întâmplă de multe ori să îți amintești o persoană după parfumul pe care-l poartă. Prin urmare, trebuie să cauți o aromă care te definește, care miroase plăcut pe pielea ta, care nu te deranjează și care lasă o amintire plăcută persoanelor cu care interacționezi. Iată câteva criterii despre cum să alegi parfumul care ți se potrivește:

Ești o persoană dinamică și distractivă?

O astfel de persoană preferă o aromă proaspătă, de citrice. Mirosurile de portocală, lămâie, verbină sunt foarte plăcute și revigorante.

În general, parfumurile cu aceste miresme sunt unisex.

Îți recomandăm și:

Descoperă 6 utilizări cosmetice ale lămâii

Vrei să emani un aer de eleganță?

Din când în când, fiecare persoană vrea să transmită acea notă de mister, de eleganță și farmec. Pentru aceste ocazii, optează pentru o mireasmă exotică cu o concentrație mai ridicată. Aceste parfumuri persistă mai mult timp și învăluie pielea într-o aromă florală, lemnoasă sau tropicală.

O personalitate tânără și sexy

Nu contează ce vârstă ai. În anumite momente vrei să fii sexy și îndrăzneață. De ce nu? Pentru aceste ocazii, caută parfumuri cu miros dulce, de bomboane, flori orientale, mere, trandafiri, etc.

Parfumuri cu care nu dai niciodată greș

Există două tipuri de arome cu care foarte rar dai greș. Sunt foarte plăcute și miros extraordinar de bine pe orice tip de piele:

  • Aromele proaspete: Este vorba despre așa numitele arome „verzi”: mirosul de iarbă proaspăt tăiată, fructe citrice, etc.
  • Aromele florale: Cine nu adoră parfumul florilor? Aceste miresme sunt absolut divine și nu te saturi niciodată de ele: trandafiri, iasomie, gardenie, flori de portocal, lăcrămioară și altele.
Some figure

Alege parfumul în funcție de tipul tău de piele

Dacă ai pielea grasă, transpirația poate modifica mirosul parfumului. Acest lucru este valabil în special în perioada verii. Deci, cum să alegi parfumul?

  • Alege un parfum cu un miros de intensitate scăzută sau unul pe bază de citrice.
  • Pe timp de iarnă sau dacă ai pielea uscată, florile orientale au o aromă foarte plăcută și puțin mai intensă.

Așa cum poți vedea, a alege parfumul potrivit pentru tine nu este o sarcină atât de ușoară precum pare. Tocmai de aceea este indicat să te gândești bine până faci o alegere. În acest fel, vei evita să cumperi un produs care atunci când îl folosești zilnic îți provoacă o senzație de disconfort, și nu de plăcere.

Ți s-a întâmplat vreodată așa ceva? 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Libelle. Met dit trucje wordt parfum kiezen veel makkelijker. Geraadpleegd op 13 december 2018 van https://www.libelle.nl/mode-beauty/trucje-parfum-kiezen/
  • Vogue. Pas de parfum! 8 tips voor het vinden van een geur die bij jou past. Geraadpleegd op 13 december 2018 van https://www.vogue.nl/beauty-health/make-up/a22525375/8-tips-vinden-geur/
  • wikiHow. How to Choose a Perfume. Geraadpleegd op 13 december 2018 van https://www.wikihow.com/Choose-a-Perfume

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.