Cum să-ți îngrijești scalpul în fiecare zi
Multe dintre produsele din comerț neglijează un aspect esențial când vine vorba de îngrijirea podoabei capilare—regiunea unde aceasta își are originea. În articolul de azi îți vom prezenta cum să-ți îngrijești scalpul în fiecare zi, astfel încât să previi mătreața și să un păr superb.
Nu poți avea părul frumos dacă nu ai scalpul sănătos
Dacă vrei ca părul tău să arate întotdeauna de parcă doar ce te-ai întors de la coafor, nu este nevoie să-ți irosești banii pe produse și tratamente costisitoare. Primul pas pentru a avea un păr de invidiat este să-ți îngrijești scalpul.
Desigur, poți să-ți stabilești propria rutină pentru îngrijirea părului, însă dacă îți neglijezi sau rănești scalpul—adică tocmai regiunea în care părul ia naștere—nu vei obține niciodată rezultatele mult visate.
Uscarea scalpului, producerea excesivă de ulei, murdăria, expunerea la lumina solară și o îngrijire a părului deficitară sunt principalele cauze ale problemelor legate de podoaba capilară. Printre aceste probleme se numără căderea părului (alopecie), mătreața, subțierea firelor de păr, senzația de mâncărime și dermatita.
Pentru a avea un păr de invidiat, trebuie să ataci problema de la „rădăcină”, adică să-ți îngrijești scalpul în mod adecvat.
Câteva sfaturi despre cum să-ți îngrijești mai bine scalpul
Aceste sfaturi te vor să-ți îngrijești scalpul și să obții rezultate într-un timp scurt. Îți recomandăm să le urmezi cu atenție.
Curăță-ți scalpul
Scalpul colectează numeroase impurități (praf, celule de piele moarte, reziduuri de șampon și nu numai). Aceste impurități pot înfunda porii scalpului, împiedicând hrănirea adecvată a acestei regiuni a corpului și „sufocând” firele de păr, slăbindu-le considerabil.
Te-ar putea interesa și:
Este indicat să te speli pe cap de mai multe ori pe săptămână, dar nu în fiecare zi. Încearcă să stabilești o rutină care funcționează pentru tine. Dacă te speli pe cap zilnic, poți experimenta anumite efecte secundare nedorite pentru că vei îndepărta toți nutrienții benefici de pe scalp, iar rădăcinile părului se vor usca.
Cel mai bine este să te speli pe cap o dată la trei zile și să utilizezi un șampon și un balsam natural (de pildă, pe bază de ovăz, avocado sau miere), astfel încât scalpul tău să-și poată produce uleiurile naturale proprii.
Masează-ți scalpul
Pe lângă faptul că te va ajuta să te relaxezi după o zi lungă la serviciu, masarea scalpului oferă numeroase beneficii interesante pentru sănătate și frumusețe. Așadar, încearcă să-ți masezi scalpul în fiecare zi.
Utilizează vârfurile degetelor (dar niciodată unghiile) pentru a efectua un masaj circular ce facilitează circulația sanguină, oxigenarea și absorbția nutrienților și curăță scalpul de murdărie și praf. Nu aplica foarte multă presiune și, dacă ai mătreață, poți aplica orice ulei esențial sau puțin ulei de măsline.
Aplică o mască specială pentru păr
Avem la dispoziție diverse opțiuni naturiste pentru a ne înfrumuseța scalpul. Măștile pentru păr pot crește eficiența oricărei rutine de înfrumusețare. În fiecare săptămână, tratează-ți scalpul cu o pastă preparată din următoarele ingrediente:
- 1 recipient de iaurt simplu
- 2 linguri (60 g) de miere
Utilizează aceste ingrediente pentru a prepara o mască pentru păr. Aplic-o pe tot scalpul, las-o să acționeze timp 15 minute, apoi clătește-te cu apă caldă. Acest tratament antiseptic îți va revitaliza și regenera scalpul. Dacă pielea din această regiune este foarte uscată, înlocuiește mierea cu gel de aloe vera.
Hrănește-ți scapul
Nu uita niciodată că frumusețea începe din interior. Toate măștile, cremele și șampoanele naturale din lume nu te vor ajuta dacă alimentația ta este deficitară. Te sfătuim să consumi multe fructe cărnoase și uscate, legume, semințe, fasole și cereale integrale.
Dacă organismul nu beneficiază de toți nutrienții necesari, aspectul exterior al corpului tău va avea de suferit. Nu ezita să-ți îmbogățești dieta zilnică cu următoarele alimente esențiale:
- Țelină
- Lucernă
- Morcovi
- Alge marine
- Pești (precum somonul)
- Nuci
- Migdale
- Lapte
- Uleiuri vegetale
- Avocado
- Ulei de măsline
Probleme ce afectează frecvent scalpul
Psoriazisul, mătreața și dermatita sunt cele mai frecvente trei probleme ce afectează frumusețea scalpului. De obicei, acestea se manifestă în spatele urechilor, de-a lungul frunții, la nivelul linei părului și pe gât.
Mătreața este alcătuită din celule cutanate moarte și se poate desprinde de pe scalp sub forma unor fulgi, creând un efect foarte inestetic. În schimb, persoanele care suferă de psoriazis au scalpul acoperit de plăci solzoase și pot experimenta inflamații în această regiune.
Te-ar putea interesa și:
Dacă te afli în cea de-a doua situație, nu-ți peria părul foarte des și utilizează mereu o perie moale. Nu scărpina sau irita scalpul, spală-te pe cap cu grijă și evită să utilizezi uscătoare de păr sau produse prea puternice.
Monitorizează-ți atent starea psihologică în perioada în care experimentezi aceste probleme. Stresul și anxietatea pot afecta pielea scalpului. De asemenea, spălarea incorectă a părului și utilizarea anumitor produse cosmetice pot cauza problemele deja menționate.
Nu este indicat să-ți aplici o vopsea permanentă pe păr sau să-ți prinzi podoaba capilară într-o coadă foarte strânsă cât timp este încă udă. Pentru a echilibra uleiurile produse de scalp, te sfătuim să-ți clătești părul cu apă de mare. De asemenea, îți poți masa scalpul cu puțin ulei de măsline sau arnică.
Monitorizează atent scalpul, pentru a putea surprinde la timp orice simptome sau semnale de alarmă. Renunță la orice obiceiuri care îți produc disconfort la nivelul scalpului și care pot afecta sănătatea acestuia. Dacă urmezi sfaturile pe care ți le-am prezentat în acest articol, vei avea părul frumos la care visezi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Xu, Z., Wang, Z., Yuan, C., Liu, X., Yang, F., Wang, T., … Zhang, M. (2016). Dandruff is associated with the conjoined interactions between host and microorganisms. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/srep24877
- Turner, G. A., Hoptroff, M., & Harding, C. R. (2012). Stratum corneum dysfunction in dandruff. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00723.x
- Park, H. K., Ha, M. H., Park, S. G., Kim, M. N., Kim, B. J., & Kim, W. (2012). Characterization of the fungal microbiota (mycobiome) in healthy and dandruff-afflicted human scalps. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0032847
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.