Logo image
Logo image

6 plante medicinale pentru curățarea bronhiilor

4 minute
Știai că cimbrul ajută la eliminarea bacteriilor din căile respiratorii? Dacă bei două ceaiuri din plante pe zi, poți reduce inflamația tuburilor bronșice și îți poți curăța plămânii.
6 plante medicinale pentru curățarea bronhiilor
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Bronhiile sunt tuburi care leagă traheea de plămâni. Acestea distribuie oxigen în organism, motiv pentru care este foarte important să le menținem sănătoase și în formă optimă. În acest articol, îți vom arăta care sunt cele mai bune plante medicinale pentru curățarea bronhiilor în mod natural.

Importanța bronhiilor

Some figure

Atunci când ajung la plămâni, bronhiile se măresc. Astfel, acestea ajung să se ramifice în mai multe bronhii lobare, continuându-se cu bronhiolele.

Datorită lor, primim oxigen în organism, bronhiile contribuind la menținerea sănătății aparatului respirator, lucru de care avem nevoie pentru a ne desfășura activitățile zilnice și pentru a funcționa în mod normal, fără a ne simți obosiți.

Uneori ne putem confrunta cu simptome precum tuse, inflamații, mucus sau și mai rău, ne putem îmbolnăvi de astm. Toate acestea se agravează dacă suferim de alergii. Există multe boli ale bronhiilor, de unde rezultă și nevoia de a avea grijă de acestea în mod adecvat și de a ști cum să le menținem în cea mai bună formă.

În cele ce urmează, îți vom arăta care sunt cele mai bune plante medicinale pentru curățarea bronhiilor. 

Plante medicinale pentru curățarea bronhiilor

1. Ghimbir

Some figure

Ghimbirul este o rădăcină medicinală aproape indispensabilă în orice locuință. Acesta are numeroase proprietăți benefice la nivelul aparatului respirator.

Datorită unui component numit gingerol, ce ajută la întărirea sănătății bronhiilor și a plămânilor, ghimbirul permite eliminarea flegmei, a mucusului, a toxinelor și a mai multor tipuri de alergeni. Îți recomandăm să bei două căni pe zi, mai ales după mese. Vei vedea cât de bine te vei simți.

2. Infuzie de cimbru

Some figure

Ai încercat vreodată infuzia de cimbru? Această băutură are un gust bun, este benefică pentru digestie și contribuie la menținerea sănătății plămânilor și a bronhiilor.

Secretul stă în substanța activă numită timol. Aceasta curăță plămânii, reduce inflamația de la nivelul bronhiilor și elimină bacteriile din căile respiratorii. Bea două infuzii de cimbru pe zi, una dimineața și una după masa de seară.

3. Ulm american

Some figure

Nu-ți face griji, poți găsi ceai de ulm american în magazinele naturiste. Această plantă este folosită îndeosebi pentru tratarea problemelor de la nivelul plămânilor și al bronhiilor, având proprietăți vindecătoare excelente.

Ulmul american curăță mucusul din plămâni și reduce inflamația țesuturilor iritate, îmbunătățind funcționarea sistemului imunitar și a întregului aparat respirator. Fără îndoială, acesta este una dintre cele mai recomandate plante pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, fiind folosită în acest scop încă din antichitate.

Poți utiliza ulmul american și pe post de cataplasmă.

4. Extract de rozmarin

Some figure

Extractul de rozmarin are componente active puternice, motiv pentru care este recomandat să bei o singură infuzie pe zi, imediat după masa de prânz. Acesta este un remediu simplu pentru zilele în care ești bolnav de gripă sau îți simți pieptul încărcat de mucus.

Nu uita să bei multe lichide, incluzând printre acestea și o cană de infuzie de rozmarin pe zi. Poți să faci și frecții cu ulei de rozmarin. Acest produs alină durerea, oferă o stare de prospețime și este un bun expectorant.

Vezi și:

Combate bolile respiratorii cu usturoi și miere

5. Lumânărică

Some figure

Deși nu este la fel de cunoscută, lumânărica este printre cele mai bune plante medicinale pentru curățarea bronhiilor. Aceasta tratează tusea și curăță căile respiratorii, ușurând respirația.

Lumânărica se găsește în magazinele naturiste sub formă de pliculețe de ceai și capsule. Dacă intenționezi să folosești capsulele, ține minte că doza recomandată este de 200 mg zilnic. Dacă urmezi un tratament de 10 zile, vei observa imediat rezultatele.

6. Infuzie de anason și lemn dulce

Some figure

Anasonul are un gust deosebit, foarte plăcut și original. Dacă amesteci semințe de anason cu rădăcină de lemn dulce, vei obține un remediu mult mai eficient pentru eliminarea mucusului din plămâni și pentru tratarea tusei și a astmului.

Combinația de anason și lemn dulce reduce inflamațiile de la nivelul căilor respiratorii și al bronhiilor. Acest tratament este foarte bun atât pentru copii, cât și pentru adulți. Bea două infuzii pe zi, una dimineața și una seara.

Găsești toate aceste plante medicinale pentru curățarea bronhiilor în magazinele naturiste și este foarte bine dacă apelezi la ele. Însă nu uita că și obiceiurile sănătoase din viața de zi cu zi sunt foarte importante pentru sănătatea plămânilor și a bronhiilor.

Vezi și:

8 plante care îți însănătoșesc plămânii

Elimină tutunul, bea multe lichide, fă mișcare și evită zonele foarte contaminate sau poluate ale orașului. Ai grijă de tine și nu uita să bei zilnic una dintre infuziile recomandate în acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Burdett, E., & Mitchell, V. (2011). Anatomy of the larynx, trachea and bronchi. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2011.05.002
  • Podlogar, J. A., & Verspohl, E. J. (2012). Antiinflammatory effects of ginger and some of its components in human bronchial epithelial (BEAS-2B) cells. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3558
  • Kemmerich, B. (2007). Evaluation of Efficacy and Tolerability of a Fixed Combination of Dry Extracts of Thyme Herb and Primrose Root in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296656
  • Watts, C., & rousseau, B. (2012). Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and
  • Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. Journal of Investigational Biochemistry. https://doi.org/10.5455/jib.20120417052415
  • Genena, A. K., Hense, H., Smânia Junior, A., & Souza, S. M. de. (2008). Rosemary (Rosmarinus officinalis): a study of the composition, antioxidant and antimicrobial activities of extracts obtained with supercritical carbon dioxide. Ciência e Tecnologia de Alimentos. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000200030
  • Ministerio de Salud de Argentina. (2015). Bronquitis.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.