Deficitul de fier: consecințe asupra organismului
Deficitul de fier este recunoscut în principal prin prezența anemiei. Însă această problemă are mult mai multe urmări negative pe care ar trebui să le cunoaștem.
Dacă bănuiești că ai un nivel scăzut de fier în organism, îți recomandăm să iei în considerare simptomele prezentate mai jos.
Deficitul de fier este o problemă la nivel mondial
Milioane de oameni suferă de deficit de fier, atât în țări dezvoltate, cât și subdezvoltate, ca urmare a unui consum insuficient al acestui mineral.
Nimeni nu trebuie să ignore deficitul de fier, deoarece această problemă are consecințe grave asupra sănătății.
Printre altele, fierul ajută la buna funcționare a hemoglobinei și oferă oxigen celulelor. Întrucât acest nutrient se găsește în cantități mici în organism, este necesar să îl obținem din alimentație, prin intermediul unei diete echilibrate și diversificate.
Există două tipuri de fier:
- Fier hem: se găsește în carnea animalelor și se absoarbe ușor în corp.
- Fier non-hem: se găsește în legume și este asimilat mai greu în organism. Tocmai de aceea mulți vegetarieni sau vegani suferă de anemie.
Fierul are și următoarele roluri:
- Participă la producerea mai multor substanțe prezente în sânge.
- Intervine în sinteza ADN;
- Face parte din sistemul respirator al celulelor;
- Ajută la întărirea sistemului imunitar.
De parcă nu ar fi de ajuns, fierul participă și în numeroase reacții chimice, fiind esențial pentru producerea și eliberarea de energie.
Nivelul de fier din organism
Îți poți face o analiză de sânge pentru a afla dacă ai sau nu lipsă de fier:
- La bărbați adulți, valorile normale se înscriu între 80 și 180 ug/dl.
- La femei adulte, între 60 și 160 ug/dl.
- La copii, valorile variază între 50 și 120 ug/dl.
- La copii sub 1 an, nivelul normal se înscrie între 100 și 250 ug/dl.
Un nivel de fier care depășește limitele obișnuite poate cauza boli precum:
- Hemocromatoză
- Hepatită
- Anemie hemolitică
- Intoxicație cu fier
Totodată, nivelul de fier poate scădea în anumite circumstanțe, printre care:
- Sarcină
- Malnutriție
- Cancer
- Pierdere cronică de sânge
- Hipermenoree cronică
Consecințele deficitului de fier
Organismul transmite semnale prin care ne avertizează că se confruntă cu o carență de fier. Dacă ai mai multe dintre aceste simptome, este indicat să mergi la medic și să îți faci niște analize de sânge:
1. Oboseală și slăbiciune
Indiferent câte ore ai dormi sau cât de mult te-ai odihni în timpul zilei, te simți mereu letargic și slăbit. Îți vine greu să te trezești dimineața și adormi pe unde apuci.
Pe lângă obligațiile zilnice, slăbiciunea și oboseala pot fi cauzate și de deficitul de fier. Întrucât acest nutrient ajută la transportarea oxigenului către celule, în lipsa sa țesuturile nu primesc suficient „combustibil” și nu funcționează așa cum ar trebui.
Prin urmare, lipsa vitalității și oboseala accentuată după desfășurarea unor activități cu impact redus pot fi semne ale deficitului de fier.
2. Performanțe scăzute și o dispoziție proastă
Lipsa acestui nutrient are un impact direct asupra stării tale emoționale. Tocmai de aceea, este normal să fii foarte irascibil, deprimat sau prost dispus dacă ai deficit de fier.
Dacă adaugăm și oboseala la neplăcerile deja menționate, consecințele sunt ușor de ghicit: performanțe scăzute la locul de muncă, dificultatea de a studia sau de a duce la bun sfârșit sarcinile cotidiene.
Dacă totul îți merge prost în ultima vreme și nu te poți concentra asupra activităților de zi cu zi, ar fi cazul să investighezi puțin această situație.
În plus, deficitul de fier are o influență negativă asupra memoriei și a atenției. Ești nevoit să depui un efort dublu pentru a face ceea ce ți-ai propus. Totodată, îți vei pierde foarte rapid și motivația, chiar dacă încerci să desfășori activități care îți fac plăcere de obicei.
3. Paloare
Când ai anemie, este posibil ca pielea ta să devină mai palidă sau mai albă decât de obicei, deoarece derma și țesuturile conjunctive nu primesc suficient oxigen.
Unele persoane pot avea o culoarea albicioasă sub ochi (acolo unde încep genele).
4. Amețeală și greață
Una dintre consecințele deficitului de fier și a diminuării cantității de oxigen de la nivelul celulelor este senzația constantă de amețeală.
În plus, poți simți uneori că nu ai aer atunci când încerci să respiri. De asemenea, este posibil să inspiri mai repede și mai des (polipnee).
În cazuri severe, persoanele care nu consumă suficient fier pot leșina în orice moment al zilei, le pot țiui urechile sau pot suferi de lipodistrofie.
5. Palpitații
Bătăile rapide ale inimii atunci când nu faci un efort major sau exerciții fizice pot fi asociate cu deficitul de fier.
Când sângele nu circulă așa cum ar trebui, inima este nevoită să depună un efort suplimentar pentru a-l pompa către fiecare organ în parte. Pot apărea și alte neplăceri majore, precum tahicardie, aritmie cardiacă sau infarct miocardic.
6. Unghii fragile și căderea părului
Când unghiile se rup ușor, sunt subțiri sau au pete albe în apropierea cuticulelor, motivul poate fi deficitul de fier.
În ceea ce privește căderea părului, cauza o reprezintă faptul că sângele ajunge în zona capului cu o cantitate mică de oxigen, drept pentru care foliculii nu sunt hrăniți așa cum ar trebui.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
National Heart Lung and Blood Institute. (2011). Guia breve sobre la Anemia. Changes, Healthy Lifestyle. http://doi.org/10.1007/SpringerReference_31774
Vaquero, R. M. . P., Rojo, R. B., & Abascal, L. T. (2011). Nutrición y Anemia. Manual Práctico de Nutrición y Salud.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.